Πώς να αλλάξω τη ζωή μου: Ας δώσουμε μια ευκαιρία. Το αποτέλεσμα θα μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό.
Δεν θα ήταν φανταστικά να υπήρχε ένα ραβδάκι που θα εξαφάνιζε κάθε ανησυχία που σχετίζεται με την υγεία μας; Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει. Παρ’όλα αυτά οι επιστήμονες γνωρίζουν τη συνταγή για καλύτερη υγεία. Η μυστική φόρμουλα αποτελείται από μια σειρά βημάτων που αφορούν συνήθειες όπως ο ύπνος, το φαγητό, η άσκηση και η κοινωνικοποίηση, καθώς και καταστάσεις όπως το άγχος.
Φροντίζουμε να κοιμόμαστε αρκετά
Η ανεπαρκής βραδινή ξεκούραση, πέρα από το γεγονός ότι επηρεάζει το βαθμό συγκέντρωσής μας μέσα στη μέρα, μας χαλάει τη διάθεση και αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων όπως το άσθμα και το εγκεφαλικό. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστά τουλάχιστον επτά ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ. Για έναν επαρκή ποιοτικό ύπνο είναι σημαντικό να θέσουμε ένα σταθερό πρόγραμμα, βάσει του οποίου θα ξαπλώνουμε στο κρεβάτι το βράδυ και θα ξυπνάμε το πρωί πάντοτε την ίδια ώρα. Αυτή η ρουτίνα θα βοηθήσει τον εγκέφαλό μας να αντιληφθεί πότε είναι ώρα για ύπνο, έτσι ώστε να ξεκουράζεται πραγματικά. Ακόμη, φροντίζουμε η κρεβατοκάμαρά μας να είναι σκοτεινή και δροσερή και να μένουμε μακριά από τις οθόνες τουλάχιστον μία με δύο ώρες πριν τον ύπνο.
Προσέχουμε τη διατροφή μας
Η μεσογειακή δίαιτα αποτελεί ένα πλάνο διατροφής που επικεντρώνεται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς, ενώ δίνει μεγάλη έμφαση στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, υψηλής χοληστερόλης, άνοιας, απώλειας μνήμης, κατάθλιψης και καρκίνου του μαστού.
Ας γυμναστούμε
Πέρα από ένα υγιές σώμα, η τακτική άσκηση είναι εξίσου πολύτιμη και για ένα υγιές μυαλό. Για τους ενήλικες από 18 έως 64 ετών, 150 λεπτά ήπιας φυσικής δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης σωματικής άσκησης την εβδομάδα αρκούν για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων ή πρόωρου θανάτου.
Αφιερώνουμε χρόνο στην κοινωνικοποίηση μας
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι δυνατές φιλίες είναι το κλειδί για την ανακούφιση από το στρες και τη βελτίωση της συναισθηματικής μας ευεξίας, αλλά και για την ενίσχυση της σωματικής μας υγείας. Πέρα από το να στείλουμε ένα μήνυμα σε έναν φίλο με τον οποίο έχουμε να μιλήσουμε καιρό, μπορούμε να δεσμευτούμε να γνωρίζουμε ένα καινούργιο άτομο το μήνα, να βγαίνουμε παρέα ή να παρακολουθήσουμε κάποιο επιμορφωτικό ή καλλιτεχνικό σεμινάριο στην περιοχή μας. Οι ισχυροί δεσμοί δεν χτίζονται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά το να κάνουμε νέες παρέες και να δίνουμε προτεραιότητα στη φιλία ως σημαντικό μέρος της ζωής μας, μας προσφέρει περισσότερη ευτυχία και λιγότερο άγχος.
Και μιας και μιλήσαμε για το άγχος, μήπως ήρθε η ώρα σιγά-σιγά να απαλλαγούμε απ′ αυτό;
Το άγχος αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό. Τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης επιδεινώνουν καταστάσεις όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και τα χρόνια γαστρεντερικά προβλήματα. Επιπλέον, το άγχος ενδέχεται να προκαλέσει ευερεθιστότητα, κακό ύπνο και να μας οδηγήσει στην κατάχρηση ουσιών.
Ευτυχώς όμως, η ισορροπημένη διατροφή, ο καλός ύπνος, η άσκηση και η κοινωνική συναναστροφή υπόσχονται να περιορίσουν το άγχος. Η εξερεύνηση μερικών τεχνικών αναπνοής και διαλογισμού μπορούν επίσης να κάνουν τη διαφορά.
Οι παραπάνω αλλαγές, προκειμένου να αφομοιωθούν χρειάζονται χρόνο και θέληση, όπως κάθε τι καινούργιο που βάζουμε στη ζωή μας. Επομένως η ενσωμάτωσή τους στην καθημερινότητα θα πρέπει να γίνει σταδιακά και ακόμη κι αν μας δυσκολέψει, δεν θα πρέπει να το βάλουμε κάτω. Ακόμα και μια μικρή πρόοδος είναι πολύ πιο σπουδαία από την στατικότητα.