Έξι συλλήψεις
Σοκ και δέος στην Κρήτη. Σοκ από την οργανωμένη και μελετημένη επί μήνες απόπειρα να πουληθούν σε Σικελό, που έφθασε στο Ηράκλειο σπάνια αριστουργήματα της Υστερομινωϊκής Περιόδου! Δέος από τη συνειδητοποίηση των αρμόδιων αρχαιολόγων ότι επρόκειτο να βγουν στο σφυρί και να φύγουν για την Ιταλία, επτά κιβωτιόσχημες λάρνακες, εκ των οποίων δύο σώζουν αετοματικά καλύμματα, υστερομινωικής περιόδου (1400-1300 π.χ.), προερχόμενες από ταφικά σύνολα, κάποιες εκ των οποίων περιέχουν και οστά!!!
Του Πέτρου Καρσιώτη
Η ανεκτίμητης αξίας πολιτιστική κληρονομιά, που οι εμπλεκόμενοι υπολόγισαν μόλις στο ένα εκατομμύριο ευρώ, βρέθηκε, άγνωστο ακόμη πως, στην κατοχή ενός 37χρονου φούρναρη, ο οποίος συνελήφθη μαζί με έναν βοσκό, στην αποθήκη όπου τα είχε αποκρύψει και εκεί επρόκειτο να τα δει από κοντά ο 69χρονος Ιταλός Giovani, που ταξίδεψε επί τούτου ανήμερα το Πάσχα, στο Ηράκλειο. Ωστόσο, ο φούρναρης ήταν ο άνθρωπος που προσεγγίστηκε από τους τρεις εγκεφάλους της μεγάλης συμμορίας αρχαιοκαπήλων που δρούσε καιρό τώρα στην Κρήτη και έψαχνε να βρει για να πουλήσει μετά, ποιοι είχαν στην κατοχή τους αρχαίους θησαυρούς μεγάλης αξίας.
Ηταν ένας 72χρονος συνταξιούχος υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που αν και δεν ήταν αρχαιολόγος γνώριζε και είχε τον ρόλο του εκτιμητή, ένας πρώην λιμενικός κι ένας ξυλουργός, που συνελήφθησαν. Ωστόσο αναζητείται και ένας 71χρονος ο οποίος φέρεται να ήταν αυτός που έκανε τις συνεννοήσεις με τον Ιταλό υποψήφιο αγοραστή. Η οργάνωση εξαρθρώνεται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.
Έξι συλλήψεις
«Για την υπόθεση», αναφέρεται στην επίσημη ενημέρωση «συνελήφθησαν έξι μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα τρία άτομα, που αναζητούνται. Όπως προέκυψε, τρεις από τους δράστες, τουλάχιστον από το έτος 2020, είχαν συγκροτήσει την εγκληματική οργάνωση. «Οι δύο εξ’ αυτών», λέει η Αστυνομία «είχαν το ρόλο εντοπισμού αρχαιοτήτων ή κατόχων αρχαιοτήτων, της ανεύρεσης ενδιαφερόμενου αγοραστή και της ρύθμισης των λεπτομερειών για την ολοκλήρωση της παράνομης αγοραπωλησίας, ενώ ο τρίτος είχε το ρόλο του εκτιμητή της πολιτιστικής και χρηματικής αξίας των αρχαίων αντικειμένων, λόγω εξειδικευμένων γνώσεων που κατείχε από προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία.
Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, στα μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, τρεις από τους δράστες ήρθαν σε επαφή με δύο άλλους, οι οποίοι κατείχαν παρανόμως αρχαιότητες και επιθυμούσαν να διαθέσουν προς πώληση. Στη συνέχεια, ήρθαν σε επαφή με έτερο δράστη, που τους υπέδειξε ενδιαφερόμενο αλλοδαπό υπήκοο για την αγορά». Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ο Σικελός, έφτασε στο Ηράκλειο Κρήτης και παρελήφθη από τους τρεις πρώτους δράστες. “Την επόμενη ημέρα, αφού παρέλαβαν και τους άλλους δύο δράστες μετέβησαν σε αγροικία αγροτικής τοποθεσίας του Δήμου Ηρακλείου(σ.σ. Πετροκέφαλο), όπου συναντήθηκαν με τους δύο που κατείχαν τις αρχαιότητες”.
Περιέχουν και οστά
Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, σε επιχείρηση και σε αποθηκευτικό χώρο αυτής εντοπίστηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
7 κιβωτιόσχημες λάρνακες, εκ των οποίων δύο σώζουν αετοματικά καλύμματα, υστερομινωικής ΙΙΙΑ2-Β περιόδου (1400-1300 π.χ.), προερχόμενες από ταφικά σύνολα, κάποιες εκ των οποίων περιέχουσες οστά.
88 αγγεία ιδίας περιόδου αλλά και λίθινης εποχής.
3 κυνηγετικά όπλα, σκοπευτικό πιστόλι, 38 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και μεταλλική ράβδος και
ηλεκτρονικός υπολογιστής και φορητοί δίσκοι αποθήκευσης ψηφιακών αρχείων.
Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σπάνιες και εκτιμάται ότι η αξία τους υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 ευρώ», καταλήγει η Αστυνομία. Μια κιβωτιόσχημη λάρνακα με κάλυμμα, είναι τυπικό δείγμα των πήλινων λαρνάκων, που συχνά τοποθετούνταν σε τάφους στην περιοχή του Ρεθύμνου κατά την Υστερομινωική ΙΙΙ Α-Β περίοδο. Έχει τέσσερα συμφυή πόδια, σαμαρωτό κάλυμα και φέρει γραπτή διακόσμηση. Το κάλυμμα κοσμείται, στις δύο μακρές πλευρές, με εναλλασσόμενα πολλαπλά τόξα, ενώ στις στενές πλευρές εικονίζονται διπλός πέλεκυς, ιερά κέρατα και αίγαγρος με τα μικρά του.
Η μία μακρά πλευρά της λάρνακας κοσμείται με ιερά κέρατα, διπλούς πελέκεις, σπείρες και τρίγωνα, ενώ στην άλλη πλευρά απεικονίζεται σκηνή κυνηγιού. Σε βραχώδες τοπίο εικονίζονται τρεις ανδρικές μορφές με υψωμένα χέρια, που φορούν κοντούς χιτώνες. Ανάμεσά τους βρίσκονται τα θηράματα, αίγαγροι και ταύροι, τραυματισμένοι με δόρατα και ξίφη, μαζί με τα μικρά τους. Τη σύνθεση συμπληρώνουν δύο μεγάλα υδρόβια πτηνά. Ο διπλός πέλεκυς στο χέρι του ενός κυνηγού προσδίδει θρησκευτική σημασία σε όλη τη σκηνή και τη συνδέει με τις ταφικές τελετουργίες και τη χθόνια λατρεία.