Με ποιον τρόπο μπορείτε να επιλέξετε τους υποψήφιους βουλευτές της περιοχής σας ακόμη κι αν διαμένετε σε άλλον νομό, χωρίς να ταξιδέψετε
Εάν μένετε σε δήμο μιας εκλογικής περιφέρειας αλλά είστε γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους δήμου άλλης εκλογικής περιφέρειας, για να ψηφίσετε στον τόπο που μένετε θα πρέπει να υποβάλλεται αίτηση ετεροδημότευσης. Στο κείμενο που ακολουθεί θα επιχειρήσουμε να παράσχουμε χρήσιμες οδηγίες που αφορούν τους ετεροδημότες και τις εκλογικές μεταδημοτεύσεις. Καταρχάς μεταδημοτεύσεις δεν μπορούν να γίνουν τελευταία στιγμή, αφού από τη στιγμή που προκηρύσσονται εκλογές, έχουν κλείσει και οι σχετικοί ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι. Εάν για παράδειγμα κάποιος είναι δημότης Άργους που διαμένει στα Χανιά και θέλει να ψηφίσει από την Κρήτη όπου βρίσκεται τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας Αργολίδας (στην οποία ανήκει το Άργος), θα έπρεπε να έχει προβεί σε μεταδημότευση.
Πρέπει να βρεθούν τουλάχιστον 40 άτομα
Προσοχή, το γεγονός ότι κάνατε την αίτηση, δε σημαίνει αυτόματα και ότι θα ψηφίσετε π.χ. από τα Χανιά που μένετε τους υποψήφιους βουλευτές της Αργολίδας. Ειδικά στις εθνικές εκλογές, σε περίπτωση που σε μια Εφετειακή περιφέρεια (σ.σ. είναι αυτή που περιλαμβάνει 2 ή περισσότερους νομούς που υπάγονται στο ίδιο Εφετείο, όπως για παράδειγμα η Εφετειακή περιφέρεια του Εφετείου Ιωαννίνων που περιλαμβάνει τα Πρωτοδικεία Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας μαζί με τα Ειρηνοδικεία Ιωαννίνων, Άρτας, Κόνιτσας και Πρέβεζας) δεν συγκεντρωθούν τουλάχιστον 40 ετεροδημότες που να προέρχονται από την ίδια εκλογική περιφέρεια, τότε οι ψηφοφόροι αυτοί δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν στην περιοχή που μένουν.
Στο παράδειγμα δηλαδή που αναφέραμε, εάν κάποιος είναι από το Άργος αλλά διαμένει στα Χανιά, για να ψηφίσει από την Κρήτη τους υποψήφιους βουλευτές της Αργολίδας, θα πρέπει να έχουν καταθέσει ανάλογο αίτημα τουλάχιστον άλλοι 39 πολίτες που να εμπίπτουν στην ίδια περίπτωση – να είναι δηλαδή δημότες δήμων της Αργολίδας και να διαμένουν στην Κρήτη (σ.σ. και οι 4 νομοί του νησιού υπάγονται στην Εφετειακή Περιφέρεια Κρήτης). Αν είναι λιγότεροι από 40, τότε ο ενδιαφερόμενος εάν θέλει να ψηφίσει θα πρέπει να μεταβεί αναγκαστικά στον τόπο που είναι δημότης – εν προκειμένω από τα Χανιά θα πρέπει να πάει στο Άργος. Οι εκλογείς ενημερώνονται έγκαιρα από το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ξέρουν εάν έχει συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των τουλάχιστον 40 ετεροδημοτών για να ψηφίσουν από εκεί που μένουν ή θα πρέπει να μεταβούν στον τόπο βασικής εγγραφής τους.
Είναι επίσης αυτονόητο ότι εκλογείς που ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους ως ετεροδημότες, χάνουν την ιδιότητα του ετεροδημότη σε περίπτωση που μεταδημοτεύσουν.
Εξαιρούνται Αττική και Θεσσαλονίκη
Απαιτείται παράλληλα μια διευκρίνηση: Όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν για τους δήμους της Αττικής και τη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή, οι δημότες που διαμένουν σε δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης δεν θεωρούνται ετεροδημότες για τους υπόλοιπους δήμους της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας. Δεν μπορεί π.χ. ο δημότης Λαυρίου που μένει στον Πειραιά να ψηφίσει ως ετεροδημότης στον Πειραιά. Εξαιρούνται οι δημότες Κυθήρων και Αντικυθήρων, που θεωρούνται ετεροδημότες και όταν διαμένουν σε άλλους δήμους της Αττικής.
Όσοι έχουν ήδη γραφτεί ως ετεροδημότες στους καταλόγους τα προηγούμενα χρόνια (ανεξάρτητα εάν ψήφισαν ή όχι στις προηγούμενες εκλογές) και δεν ανακάλεσαν την αίτησή τους ώστε να διαγραφούν από αυτούς, θα ψηφίσουν και πάλι ως ετεροδημότες στον τόπο που διαμένουν.
Στην περιφέρεια, στην επαρχία δηλαδή, τα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών στήνονται στις πρωτεύουσες των νομών. Όσον αφορά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πάντως, στήνονται αρκετά ειδικά εκλογικά τμήματα σε διάφορους δήμους, λόγω του όγκου των ψηφοφόρων.
Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω – Μάθε σε ποιο εκλογικό κέντρο πρέπει να πας