Πώς προστατεύω το κινητό μου: Οι χάκερς παραμονεύουν
Σε περίπτωση που κάποιος κλέψει το κινητό σας, το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε είναι να αποκτήσει πρόσβαση στο iCloud σας, τον χώρο όπου αποθηκεύονται φωτογραφίες και όλα τα αρχεία σας. Συγκεκριμένα, αρκετοί χάκερς, αφού αποκτήσει ένα άγνωστο κινητό, μπορούν μέσω της ρύθμισης «κλειδί ανάκτησης» να αποκτήσουν πρόσβαση για ιδιωτικά σας αρχεία, τα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα στο iCloud. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι χάκερς μέσω της συγκεκριμένης ρύθμισης είχαν την δυνατότητα ακόμη και να αποκτήσουν πρόσβαση ακόμη και σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Πώς μπορούμε λοιπόν να προστατέψουμε το κινητό μας, από τέτοιες περιπτώσεις;
Για αρχή το σημαντικότερο βήμα, είναι να κρατήσουμε ιδιωτικό τον κωδικό ξεκλειδώματος του κινητού μας. Αυτό σημαίνει, ακόμη και τις φορές που τον εισάγουμε σε κάποιο δημόσιο χώρο να βεβαιωθούμε πως δεν έχει κάποιος όραση στην οθόνη μας. Σε περίπτωση που γίνει γνωστός ο κωδικός ξεκλειδώματος, τότε όλα είναι πολύ πιο εύκολα. Εκπρόσωπος της Apple τόνισε στο αμερικανικό δίκτυο πως οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν το Face ID ή το Touch ID όταν ξεκλειδώνουν το τηλέφωνό τους σε δημόσιο χώρο, για να αποφύγουν την αποκάλυψη του κωδικού πρόσβασής τους σε οποιονδήποτε μπορεί να παρακολουθεί.
Κωδικός
Ακόμη τονίζεται πως θα ήταν προτιμότερο, να επιλέγεται ένας πολύπλοκος κωδικός. αλλά και να υπάρχει ανανέωση. Να μένει δηλαδή ο ίδιος για πολύ καιρό. Ένα δεύτερο βήμα, που θα μπορούσε κάποιος να προτείνει, έχει να κάνει με ένα hack που δεν υποστηρίζεται απαραίτητα από την Apple, αλλά κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Η ρύθμιση Screen Time επιτρέπει στους γονείς να ορίσουν περιορισμούς για τη χρήση των συσκευών από ανηλίκους. Αυτή δίνει την επιλογή να οριστεί ένας δευτερεύων κωδικός πρόσβασης που θα απαιτείται, πριν αλλάξει το Apple ID. Έτσι, θα είναι δυσκολότερο για τους χάκερς να σπάσουν την πρόσβαση του ιδιοκτήτη.
Τέλος, οι χρήστες μπορούν να αισθάνονται πιο ασφαλείς με την τακτική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ενός iPhone – μέσω iCloud – ώστε να είναι δυνατή η ανάκτηση των δεδομένων σε περίπτωση κλοπής. Παράλληλα, οι χρήστες μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποθηκεύουν σημαντικές φωτογραφίες ή άλλα ευαίσθητα αρχεία και δεδομένα σε άλλη υπηρεσία cloud, όπως το Google Photos, το Microsoft OneDrive, το Amazon Photos ή το Dropbox.