Κακοποιοί, που είχαν συλληφθεί με πολλούς συνεργούς τους, προ λίγων ετών από την Αστυνομία για συμμετοχή στη διαβόητη «μαφία των Ρομά», την εγκληματική οργάνωση που ευθυνόταν για περισσότερες από 2.000 διαρρήξεις, είναι αυτοί που έστησαν εδώ και τέσσερις μήνες, μία νέα συμμορία, η οποία με οργάνωση και σχέδιο «σάρωνε πολυτελείς κατοικίες και εταιρίες!
Του Πέτρου Καρσιώτη
Στην εξάρθρωση της συγκεκριμένης οργάνωσης προχώρησαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, οι οποίοι πέρασαν χειροπέδες σε τέσσερα βασικά μέλη της συμμορίας μεταξύ των οποίων και στο αρχηγικό. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε με βαριές κατηγορίες περιλαμβάνονται κι άλλα επτά μέλη, αλλά και ένας αστυνομικός, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου. Συγκεκριμένα, κατά τις πληροφορίες, έχοντας γνωριμία με κάποιον εκ των εμπλεκομένων, έδωσε απάντηση όταν του ζητήθηκε να ελέγξει στα τερματικά της Αστυνομίας τις πινακίδες ενός αυτοκινήτου. Μεταξύ των επτά της δικογραφίας είναι και ο φερόμενος υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που είναι από τους παλιούς «γνώριμους», των αστυνομικών της ασφάλειας.
Οι πληροφορίες γι αυτόν αναφέρουν ότι κατάφερε να διαφύγει της σύλληψης στην περιοχή της Μάνδρας, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, ενώ λίγο έλειψε να παρασύρει με το αυτοκίνητο αστυνομικούς, όταν έβαλε όπισθεν και πάτησε το γκάζι! Ο Ρομά αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, επίσης γνωστός απο την δράση του στην “Μαφία των Ρομά” διέμενε μόνιμα στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης και ταξίδευε συχνά στην Αθήνα για να δώσει κατευθύνσεις στα μέλη της οργάνωσης των διαρρηκτών.
Πάνω από 644.000 η “λεία”
Οι συλληφθέντες, αλλά και οι αναζητούμενοι κατηγορούνται για 28 διαρρήξεις οικιών και εταιριών αλλά και 14 απόπειρες με τη συνολική «λεία» να ξεπερνά σε μετρητά και είδη, τις 644.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία σε έρευνα σε οικία βρέθηκαν έως τώρα 900 ευρώ κι ένα δαχτυλίδι..! «Όπως προέκυψε», αναφέρει η Αστυνομία «τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 έως το Φεβρουάριο του 2023, είχαν ενταχθεί και συστήσει επιχειρησιακά δομημένη ομάδα με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, δρώντας από κοινού, με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος για βιοπορισμό, προβαίνοντας σε διαρρήξεις πολυτελών οικιών και εταιρειών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής».
Πώς προσέγγιζαν στόχους
Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, προσθέτει η ΕΛ.ΑΣ, χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία:
«Προσέγγιζαν τις οικίες – στόχους βραδινές ή πρώτες πρωινές ώρες με το επιχειρησιακό τους όχημα και αφού διαπίστωναν πως οι ένοικοί τους απουσιάζουν, προέβαιναν στην παραβίαση κεντρικών θυρών ή παραθύρων.
Λάμβαναν μέτρα αυτοπροστασίας, καλύπτοντας όλα τα μέρη του σώματός τους, χρησιμοποιώντας (γάντια, κράνη μηχανής και κουκούλες τύπου full – face).
Ηταν εφοδιασμένοι με όλα τα πρόσφορα μέσα που απαιτούνται για την διάπραξη διαρρήξεων (λοστούς, βαριοπούλες και άλλα εργαλεία).
Χρησιμοποιούσαν μόνο ασύρματη ενδοεπικοινωνία για την μεταξύ τους επικοινωνία.
Χρησιμοποιούσαν επιχειρησιακά οχήματα με μεγάλη ιπποδύναμη, τα οποία άλλαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και διαφοροποιούσαν στην εξωτερική τους εμφάνιση, ενώ τοποθετούσαν και κλεμμένες ή πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, καθιστώντας δυσχερή τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές.
Από τη Βόρειο Ελλάδα στην Αθήνα
Στη συνέχεια γίνεται ειδική αναφορά στον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης:
«Το αρχηγικό μέλος είχε καταλυτικό ρόλο στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.
Διέμενε μόνιμα σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και μετέβαινε στην Αττική, με ιδιόκτητα ή νοικιασμένα οχήματα και μέσα μεταφοράς παραμένοντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε οικίες συγγενικών του προσώπων ή βραχυχρόνιας μίσθωσης, αναπτύσσοντας την εγκληματική του δραστηριότητα.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης δεν προέβαιναν σε καμία ενέργεια χωρίς τη συγκατάθεσή του».
Σημαντικό ρόλο στη δράση τους διαδραμάτιζαν τα επιχειρησιακά οχήματα, τα οποία έκρυβαν σε χώρους «καβάτζες».
Επέλεγαν ως χώρους στάθμευσης αυτών πάρκινγκ που ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα χωρίς ποινικό παρελθόν και τους έπειθαν να τα παραχωρήσουν.
Το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση σε χρονικό διάστημα περίπου 4 μηνών, ξεπερνά το χρηματικό ποσό των 644.000 ευρώ.