Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Αλλεργίες άνοιξης – αντιμετώπιση: Πότε να πάω στον γιατρό
PLUS

Αλλεργίες άνοιξης – αντιμετώπιση: Πότε να πάω στον γιατρό

Αλλεργίες άνοιξης - αντιμετώπιση: Για κάποιους είναι μαρτύριο

Οι αλλεργίες της άνοιξης μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα βασανιστικές.

Οι κυριότερες εποχικές αλλεργίες είναι:

Εποχική Ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, αλλεργικό βρογχικό άσθμα, ταλαιπωρούν όλο και περισσότερο τους Έλληνες. Αιτία η γύρη που φέτος θα είναι αυξημένη. Οι αλλεργίες «φουντώνουν» πάντα την ομορφότερη εποχή του έτους την Άνοιξη. Η αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται με μπούκωμα, καταρροή, φτέρνισμα, κνησμό στη μύτη και τον ουρανίσκο. Όταν συνυπάρχει και επιπεφυκίτιδα έχουμε δακρύρροια, αίσθημα ξένου σώματος, κνησμό και ερεθισμό στα μάτια και φωτοφοβία. Το μπούκωμα μπορεί να οδηγήσει πολλές φορές σε δύσπνοια και εύκολη κόπωση, η οποία πρέπει να διερευνηθεί διότι και το άσθμα μπορεί να εμφανιστεί με παρόμοιο τρόπο. Επιπλέον, το μπούκωμα της μύτης συχνά οδηγεί σε ιγμορίτιδα, λόγω του εγκλωβισμού μικροβίων μέσα στα ιγμόρεια με όλες τις γνωστές συνέπειες, δηλαδή σοβαρούς πονοκεφάλους, βήχα, βλέννες στη μύτη.

Άτομα με αλλεργικό άσθμα μπορεί να παρουσιάσουν έξαρση την περίοδο της άνοιξης. Το αλλεργικό άσθμα είναι φλεγμονή και απόφραξη των βρόγχων και προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα σφιξίματος και πίεσης στο στήθος συνοδευμένο πολλές φορές με ξηρό βήχα. Συνέπεια του αλλεργικού άσθματος είναι και η έντονη αίσθηση κόπωσης από τον ασθενή.

man holding forehead under sunset
Συμβουλή:

Η μεγαλύτερη κυκλοφορία της γύρης είναι 7-9 το πρωί και 5-7 το απόγευμα. Συνιστάται στους πάσχοντες τις ώρες αυτές να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους και τις αθλητικές τους δραστηριότητες και να κρατάνε κλειστά τα παράθυρα για να μην εισπνέουν τη φορτωμένη με γύρη ατμόσφαιρα. Η ελιά, το καλαμπόκι, το περδικάκι και τα γρασίδια είναι από τα πιο γνωστά αλλεργιογόνα στην Ελλάδα. Η γύρη διανύει μεγάλες αποστάσεις, μπορεί να καλύψει έως και 100 χιλιόμετρα.

Η διάγνωση της αλλεργίας

Για να γίνει η διάγνωση της αλλεργίας στον ασθενή και των αλλεργιογόνων ουσιών στις οποίες εμφανίζει ευαισθησία, ο ιατρός λαμβάνει το ιστορικό του ασθενή, πραγματοποιεί κλινική εξέταση και τις απαραίτητες δερματικές δοκιμασίες.

man in gray crew neck shirt with brown hair
Πώς μειώνουμε τα συμπτώματα των εποχικών αλλεργιών;

Ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει τους αλλεργιογόνους παράγοντες που ευθύνονται για τα συμπτώματα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό ή αρκετό, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα φάρμακα όπως ρινικά κορτικοστεροειδή, αντιφλεγμονώδη ρινικά σπρέι, αντιισταμινικά ή αποσυμφορητικά. Όσον αφορά στη θεραπεία για το βρογχικό άσθμα αυτή περιλαμβάνει ειδικά αντιφλεγμονώδη και βρογχοδιασταλτικά σπρέι. Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στις αλλεργίες.

Η θεραπεία με τα παραπάνω φάρμακα βοηθάει στην ελάττωση των συμπτωμάτων, χωρίς να μπορούν να απαλλάξουν τον ασθενή από την αλλεργία. Η μοναδική θεραπεία που μπορεί να αλλάξει την πορεία της αλλεργική ρινίτιδας ή του άσθματος είναι η απευαισθητοποίηση (αλλεργικά εμβόλια) τα οποία δίδονται κατόπιν συνταγογράφησης του ιατρού. Κατά τη διάρκεια της χορήγησης των εμβολίων αυτών, το ανοσοποιητικό σύστημα «ξεχνά» τις αλλεργίες, ούτως ώστε ερχόμενο σε επαφή με τα συγκεκριμένα αλλεργιογόνα δεν προκαλείται αντίδραση. Τα εμβόλια αυτά έχουν ποσοστό επιτυχίας 90%.

woman in white shirt holding yellow flower bouquet
Επιδείνωση της αλλεργικής ρινίτιδας και επίσκεψη στον ιατρό

Ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθεί την πορεία της αλλεργίας και να επισκεφθεί τον ιατρό αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή δεν υποχωρούν παρά τη χρήση σκευασμάτων από το φαρμακείο
Τα συμπτώματα αυτά είναι:
• έντονος πόνος στο αυτί
• πόνος στα ιγμόρεια
• κολλώδες έκκριμα από τα μάτια
• δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη ή απώλεια όσφρησης
• δύσπνοια ή σφύριγμα στην αναπνοή
• σφίξιμο στο στήθος

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις