Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παγκόσμια γιορτή – ορόσημο των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας
ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια γιορτή – ορόσημο των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας

Το μεγαλύτερο πάρκο του Λεκανοπεδίου πλημμύρισε από κόσμο που θέλησε να γιορτάσει την Πρωτομαγιά

Γράφει η Άρση Γιαννέλου
Δημοσιογράφος

Λουλούδια, χρώματα, ανοιξιάτικες μυρωδιές, κέφι, και χορός συνέθεσαν το γιορτινό σκηνικό στο πάρκο Αντώνης Τρίτσης. Το μεγαλύτερο πάρκο του Λεκανοπεδίου πλημμύρισε από κόσμο που θέλησε να γιορτάσει την Πρωτομαγιά. Από νωρίς μικροί μπόμπιρες έλαβαν θέση και έφτιαξαν τα δικά τους μαγιάτικα στεφάνια. Η Περιφέρεια Αττικής με τους Δήμους Ιλίου και Αγίων Αναργύρων – Καματερού προσέφεραν στους πολίτες πεντάωρο ζωντανό πρόγραμμα με μουσική, φαγητό και εκατοντάδες γλαστράκια με λουλούδια για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μοίρασε λουλούδια, χόρεψε και συνομίλησε με τους χιλιάδες πολίτες που είχαν κατακλύσει από νωρίς το πρωί το πάρκο Τρίτση ενώ έστειλε μήνυμα στήριξης προς τους εργαζόμενους που έχουν κατακτήσει με κόπο και τεράστιο αγώνα τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Καθιερώθηκε το 1889

Η πρώτη μέρα του Μαίου έχει διττό και παγκόσμιο  χαρακτήρα. Καθιερώθηκε ως ημέρα γενικής απεργίας το 1889 στο ιδρυτικό συνέδριο της Δεύτερης Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι, τρία χρόνια μετά την αιματηρή εξέγερση των εργατών στο Σικάγου που διεκδικούσαν οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Στην Ελλάδα ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893 με πρωτοβουλία του Σταύρου Καλλέργη και κατέληξε να είναι επεισοδιακός με τη σύλληψη και τη φυλάκιση του πρωτοπόρου σοσιαλιστή. Ενώ βάφτηκε με αίμα το 1924 στην Πλατεία Κοτζιά και το 1936 στη Θεσσαλονίκη, στις μεγάλες διαδηλώσεις των καπνεργατών.

Δύο ιστορικά γεγονότα

Για τη χώρα μας η Πρωτομαγιά συνδέεται και με δύο μεγάλα πολιτικά γεγονότα. Τη μαζική εκτέλεση των 200 πολιτικών κρατουμένων το 1944 στην Καισαριανή από τους Ναζί και το θάνατο της κορυφαίας αντιστασιακής μορφής, του Αλέκου Παναγούλη,  ξημερώματα της 1ης Μαΐου του 1976. Ο θάνατος του συγκλόνισε το πανελλήνιο αφήνοντας τη βαριά σκιά μιας δολοφονίας από νοσταλγούς της δικτατορίας.  Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς όπως “χάνεται” και στα βάθη των αιώνων με παγανιστικές αναφορές και αρχαία έθιμα που επιβιώνουν μέχρι και σήμερα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις