Σε εξαιρετικά χαμηλά νούμερα κινήθηκε η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού που υπέβαλαν αίτηση για να συμμετάσχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχουν εγγραφεί λιγότεροι από 24.000 ψηφοφόροι, από 70 χώρες, οι οποίοι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 80 πόλεις. Η μικρή συμμετοχή οφείλεται όχι στην έλλειψη ενδιαφέροντος από τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να συμμετάσχουν στις εκλογές, αλλά στον νόμο, ο οποίος θέτει κριτήρια που σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολο να συγκεντρώσει ο ενδιαφερόμενος τα απαραίτητα στοιχεία.
Ο νόμος ορίζει ότι δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς που τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει για τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και των δύο προηγούμενων ετών, ακόμη κι αν η δήλωση είναι μηδενική. Προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι κάποιος έχει ζήσει στην Ελλάδα για δύο χρόνια την τελευταία 35ετία απαιτούνται συγκεκριμένα δημόσια έγγραφα ως αποδεικτικά δηλαδή μια απίστευτη γραφειοκρατία. Οι ομογενείς που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον να ψηφίσουν αποκλείονται σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί.
Σοβαρές δυσκολίες διαπιστώνουν όμως οι ενδιαφερόμενοι και στη διαδικασία αίτησης που σε πολλές των περιπτώσεων αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν. Είναι προφανές ότι ο νόμος που ψηφίστηκε και έδωσε δικαίωμα ψήφου στους αποδήμους ήταν προϊόν συμβιβασμού. Η διαδικασία της επιστολικής ψήφου που θα αποτελούσε μια λύση δεν συγκέντρωσε την αποδοχή των κομμάτων τα οποία δεν ομονόησαν και έτσι το απλούστερο σύστημα έπεσε στο κενό. Την ίδια ώρα στη γείτονα χώρα που οδεύει προς τις εκλογές της 14ης Μαΐου υπολογίζεται ότι πάνω από ένα εκατομμύρια Τούρκοι της διασποράς θα ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους. Ενώ χρησιμοποιούν και έξυπνες μεθόδους όπως φορητές κάλπες διευκολύνοντας τους πολίτες που έχουν προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να μετακινηθούν, ώστε να ψηφίσουν από το σπίτι τους.