Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τεχνητή νοημοσύνη: Ηθικά ζητήματα και κίνδυνοι
PLUS

Τεχνητή νοημοσύνη: Ηθικά ζητήματα και κίνδυνοι

Έως και 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τη δυναμική παρουσία προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης σημειώνει η Goldman Sachs.

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει η χρήση τεχνητής νοημοσύνης μετά και τα τελευταία περιστατικά παραπληροφόρησης και παραπλάνησης της κοινής γνώμης αλλά και των θεσμών. Τελευταίο παράδειγμα η βράβευση του Γερμανού καλλιτέχνη Μπόρις Έλνταγκσεν στο διαγωνισμό φωτογραφίας της Sony World Photography Awards για τη φωτογραφία που απεικόνιζε δύο γυναίκες από διαφορετικές γενιές σε μαύρο και άσπρο.

γράφει η Άρση Γιαννέλου, δημοσιογράφος

Προβληματισμοί, προπαγάνδα και παραπληροφόρηση

Ο Έλνταγκσεν αποκάλυψε στην ιστοσελίδα του ότι δεν επρόκειτο να δεχτεί το βραβείο αφού παραδέχτηκε ότι δημιούργησε τη βραβευμένη εικόνα του χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Ο Έλνταγσεν χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την τέχνη του αλλά την ίδια ώρα εκφράζει ανοιχτά την ανησυχία του για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλόγιστη χρήση της για την κοινωνία και ιδιαίτερα τη δημοσιογραφία.

«Πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό γιατί αν δεν το κάνουμε, η δημοκρατία θα αποτύχει. Θα μας χειραγωγήσει όποιος θέλει», τονίζει ο Γερμανός φωτογράφος παραπέμποντας σε ερωτήματα για παραπλανητικές εικόνες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο μαζικής και παγκόσμιας παραπληροφόρησης. Ο Μπόρις Έλνταγκσεν, καλλιτέχνης του Photomedia έγινε πρωτοσέλιδο και έφερε το ντιμπέιτ για το A.I. στο προσκήνιο θέτοντας το καίριο ερώτημα: Είναι έτοιμοι οι διαγωνισμοί φωτογραφίας να υποδεχθούν εικόνες που δημιουργούνται μέσα από τις δυνατότητες του A.I.; Κατά τη γνώμη του Έλνταγκσεν: «Δεν είναι».

Σάλος από την κατασκευασμένη συνέντευξη Σουμάχερ

Είχε προηγηθεί η κατασκευασμένη συνέντευξη από την τεχνητή νοημοσύνη του Μίκαελ Σουμάχερ στο γερμανικό περιοδικό “Die Aktuelle” που προκάλεσε σάλο. Το κείμενο περιελάμβανε αναφορές στην οικογενειακή του ζωή του θρύλου της F1, μετά το ατύχημα του 2013 στις γαλλικές Άλπεις, καθώς και στην κατάσταση της υγείας του, οι οποίες αποδίδονταν στον ίδιο προκαλώντας την έντονη αντίδραση της οικογένειάς του.  Η προπαγάνδα, οι ψευδείς ειδήσεις και εικόνες μπορούν να παραμορφώσουν την πραγματικότητα με ολέθριες συνέπειες στην οικονομία αναφέρει το Bloomberg.

Τεχνητή νοημοσύνη και θέσεις εργασίας

Την ίδια ώρα έως και 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τη δυναμική παρουσία προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης σημειώνει στην έκθεση της η Goldman Sachs. Στον αντίποδα όμως αναφέρει ότι η χρήση της τεχνολογίας A.I. θα μπορούσε να ενισχύσει την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και να τονώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ έως και 7% με την πάροδο του χρόνου. Η τεχνητή νοημοσύνη και οι δυνατότητες της γιγαντώνονται σε τέτοιο βαθμό που πλέον εγείρονται νομικά και ηθικά ζητήματα.

 

Ανησυχία και παραιτήσεις στη Google

Χθες, ο Τζέφρι Χίντον, πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης παραιτήθηκε από τη Google επισημαίνοντας τους κινδύνους που ενέχει η τεχνολογία αυτή. «Παραιτήθηκα ώστε να μπορώ να μιλάω για τους κινδύνους από την AI χωρίς να πρέπει να σκεφτώ με ποιον τρόπο αυτό θα επηρεάσει την Google» ανέφερε ο Τζέφρι Χίντον. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τhe New York Times, ο Χίντον εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργεί πειστικές ψευδείς εικόνες και κείμενα συνθέτοντας έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι “δεν θα μπορούν πλέον να γνωρίζουν τι είναι αληθινό”.

Ειδικοί όπως ο σύμβουλος της Google, Σουντάρ Πιτσάι, ανέφερε ότι οι ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη τον κρατούν άγρυπνο τη νύχτα και προειδοποίησε ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι «πολύ επιβλαβής» εάν αναπτυχθεί λανθασμένα. Εμπειρογνώμονες και στελέχη του κλάδου ζητούν ολιγόμηνη παύση στην περαιτέρω ανάπτυξη των έξυπνων ρομποτικών συστημάτων έως ότου αναπτυχθούν εφαρμοστούν και ελεγχθούν κοινά πρωτόκολλα ασφαλείας. Με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, θα συναντηθούν αύριο τα διευθυντικά στελέχη των Google, Microsoft, OpenAI και Anthropic προκειμένου να συζητήσουν βασικά θέματα τεχνητής νοημοσύνης (AI), σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις