Σεισμός τώρα Κρήτη: Το εστιακό βάθος ήταν στα 23,6 χιλιόμετρα
Σεισμός “ταρακούνησε” το απόγευμα του Σαββάτου την Κρήτη και δη τα Χανιά. Το επίκεντρο ήταν σε θαλάσσια περιοχή, ανοιχτά των Χανίων και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός στην Κρήτη είχε ένταση 4,4 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος ήταν στα 23,6 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 41 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Παλαιοχώρας Χανίων.
Ανησυχία για ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα
Με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα το τελευταίο διάστημα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι πιθανό να σημειωθεί ένας μεγάλος σεισμός στον ελλαδικό χώρο ενώ παράλληλα τονίζουν την ανάγκη που υπάρχει να μην ξεχνάμε το πόσο σεισμογενής είναι η χώρα μας, ώστε να υπάρχει κατάλληλη πρόληψη. Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε ακριβής ένδειξη για τη στιγμή, αλλά και το σημείο που θα μπορούσε να συμβεί ένας μεγάλος σεισμός στη χώρα μας.
Ο ίδιος δεν κρύβει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα καθώς οι σεισμικές δονήσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα μας, δεν ξεπερνούν τους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, κάτι που φανερώνει ότι δεν αποκλείεται στο εγγύς μέλλον, ένας ισχυρός σεισμός να χτυπήσει την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα είναι μία χώρα με ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα, κατέχει την έκτη θέση, αυτά τα στατιστικά στοιχεία ερμηνεύονται με τουλάχιστον ένα σεισμό με μέγεθος πάνω από 6 Ρίχτερ κάθε χρόνο. Αυτά είναι στατιστικά δεδομένα και προέρχονται από επεξεργασία του επιπέδου σεισμικότητας του ελληνικού χώρου», ανέφερε ο καθηγητής Σεισμολογίας.
«Οι τελευταίοι σεισμοί πάνω από 6 Ρίχτερ έγιναν στα τέλη του 2021 (σ.σ. Τύρναβο, Αρκαλοχώρι και ανατολικά της Κρήτης), το 2022 δεν έγινε κανένας μεγάλος σεισμός, διανύουμε το 2023, κάποια στιγμή θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός. Γνωρίζοντας στατιστικά ότι ένας σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ γίνεται κάθε χρόνο και έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος χωρίς να έχει γίνει μεγάλος σεισμός, όσο περνάει ο καιρός, αυξάνεται η πιθανότητα να εκδηλωθεί κάποιος μεγάλος σεισμός. Δεν έχουμε κάποια στοιχεία που να βλέπουμε το σεισμό να έρχεται, αυτό λέει το επίπεδο σεισμικότητας του ελλαδικού χώρου».
Δεν υπάρχει χρονική ένδειξη
Τέλος, κ. Σκορδίλης τόνισε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε ακριβής ένδειξη για τη στιγμή, αλλά και το σημείο που θα μπορούσε να συμβεί ένας μεγάλος σεισμός καθώς δεν υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να προβλέψουν μία σεισμική δόνηση: «Το αν ο μεγάλος σεισμός θα γίνει στα Ιόνια νησιά, στον Κορινθιακό κόλπο, στο Βόρειο Αιγαίο, στο ελληνικό τόξο ή σε κάποια άλλη περιοχή, είναι κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε. Γνωρίζοντας το επίπεδο σεισμικότητας του ελληνικού χώρου και τη στατιστική της επανάληψης ισχυρών σεισμών στην Ελλάδα, λέμε ότι όσο περνάει ο καιρός αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρού σεισμού στη χώρα μας. Η μόνη περίπτωση να μην περιμένουμε κάποιο μεγάλο σεισμό είναι να αλλάξει το επίπεδο σεισμικότητας στη χώρα μας αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει».