Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μοναξιά και υγεία: Πόσο μας βλάπτει τελικά;
PLUS

Μοναξιά και υγεία: Πόσο μας βλάπτει τελικά;

Μοναξιά και υγεία: Αυξάνoντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά σχεδόν 30%

Για την έξαρση μιας «επιδημίας μοναξιάς» που πλήττει τις ΗΠΑ και θεωρείται για την ανθρώπινη υγεία εξίσου επικίνδυνη με το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα προειδοποιεί ο δρ. Βίβεκ Μέρθι, Γενικός Χειρουργός του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Μέρθι, δημοσίευσε πρόσφατα μια συμβουλευτική που προτρέπει τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν την κοινωνική απομόνωση εξίσου σοβαρά με την παχυσαρκία ή την κατάχρηση ουσιών, επισημαίνοντας ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί από όλα τα κοινωνικά στρώματα έχουν επηρεαστεί από το εν λόγω φαινόμενο.

Χαμηλότερα ακαδημαϊκά επιτεύγματα και μειωμένες επιδόσεις

Η μελέτη του Μέρθι καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά σχεδόν 30%, μέσω παθήσεων υγείας όπως ο διαβήτης, τα καρδιακά επεισόδια, η αϋπνία και η άνοια. Συν τοις άλλοις, η έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης και συναναστροφών συνδέεται με χαμηλότερα ακαδημαϊκά επιτεύγματα και μειωμένες επιδόσεις στον επαγγελματικό τομέα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο της κοινωνικής απομόνωσης φαίνεται πως έχει επιδεινωθεί έπειτα από το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19, η οποία οδήγησε πολλούς ανάμεσά μας στο να περιορίσουμε σημαντικά τον κύκλο των στενών επαφών μας: Ιδίως όσους ανήκαν ή και εξακολουθούν να ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Προσπάθειες για την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία της κοινωνικής απομόνωσης, ο Μέρθι προτρέπει τους Αμερικανούς σε μια συλλογική προσπάθεια «για τη βελτίωση του κοινωνικού ιστού του έθνους» προκειμένου να «στιγματιστεί η μοναξιά και να αλλάξει η πολιτιστική και πολιτική αντιμετώπιση απέναντί της». Η στρατηγική που προτείνει ο Μέρθι περιλαμβάνει προσπάθειες για την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών, στις οποίες περιλαμβάνεται και το εθνικό σύστημα δημόσιας υγείας.

Ο ανώτατος αξιωματούχος υγείας των ΗΠΑ διεκδικεί με άλλα λόγια περισσότερες «δημόσιες πολιτικές υπέρ της ουσιαστικής σύνδεσης μεταξύ των πολιτών», οι οποίες μπορούν να επιτευχθούν με τη βοήθεια μιας ερευνητικής ατζέντας και να γεμίσουν τα κενά που έχει δημιουργήσει στην αλληλεπίδραση των ανθρώπων η κοινωνική αποστασιοποίηση. Ο Μέρθι, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια και εκδημοκρατισμό των δεδομένων από τις εταιρείες τεχνολογίας, καθώς και την ανάγκη για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο καθεστώς των ψηφιακών περιβαλλόντων.

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις