Παρά την εκστρατεία ενημέρωσης από τους επιστήμονες φαίνεται ότι η παχυσαρκία λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας
Τα σκήπτρα κρατά η Ελλάδα στην παχυσαρκία ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες. Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία για τη χώρα μας που εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στους παγκόσμιους πρωταθλητές της παχυσαρκίας. Ήδη πριν από την πανδημία της covid η παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί ως μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία. Ειδικά ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων ηλικίας 5-19 ετών παγκοσμίως αυξήθηκε πάνω από 10 φορές μεταξύ 1975 και 2016, συγκεκριμένα από 11 εκατομμύρια σε 124 εκατομμύρια.
Γράφει η Άρση Γιαννέλου
Δημοσιογράφος
“Τα τελευταία 20 χρόνια τα 18χρονα αγόρια και κορίτσια αύξηση του βάρους τους κατά 15 και 7 κιλά αντίστοιχα. Έχουν δηλαδή 2 έως 4 κιλά περισσότερα σε σχέση με τους συνομήλικούς τους στην Αμερική, και 3 έως 5 κιλά περισσότερα σε σχέση με άλλους ευρωπαίους”, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννη Κουτεντάκη. “Η αντιμετώπιση του φαινομένου θα πρέπει να αποτελέσει κυβερνητική προτεραιότητα», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουτεντάκης, καθώς ”η συντριπτική πλειοψηφία των υπέρβαρων παιδιών και εφήβων θα γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στην ατομική και δημόσια υγεία αλλά και με τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και εθνικές προεκτάσεις.
Παρά την εκστρατεία ενημέρωσης από τους επιστήμονες φαίνεται ότι η παχυσαρκία λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας με ελάχιστα δείγματα ύφεσης. Οι παχύσαρκοι αντιμετωπίζουν μειωμένη ποιότητα ζωής και σημαντικές επιπλοκές υγείας σε σύγκριση με άτομα φυσιολογικού βάρους. Διαβήτης, καρκίνος στήθους και παχέος εντέρου, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, και κυρίως καρδιοαγγειακά νοσήματα είναι μερικές από τις ασθένειες που έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία.
Διατροφικές συνήθειες και σωματική δραστηριότητα
Η έλλειψη σωματικής άσκησης και οι κακές διατροφικές συνήθειες αποτελούν το βασικότερο παράγοντα παχυσαρκίας στους εφήβους και όχι μόνο. Αν προσθέσουμε τις πολλές υποχρεώσεις με τις οποίες επιβαρύνονται σήμερα παιδιά και έφηβοι εντός και εκτός του σχολείου καταλαβαίνουμε ότι η σωματική δραστηριότητα δεν αποτελεί προτεραιότητα. Συνυπολογίζοντας και τα χρόνια της πανδημίας του covid όπου οι μαθητές άλλαξαν εντελώς συνήθειες, ουσιαστικά ιδρυματοποιήθηκαν το πρόβλημα οξύνθηκε. Ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι το βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο των γονιών επηρεάζει το είδος των αθλημάτων που επιλέγει μια οικογένεια για τα παιδιά της καθώς και την υγιεινή διατροφή ολόκληρης της οικογένειας και παγιώνει τις καλές συνήθειες στην καθημερινότητα τους.