του Άρη Πανόπουλου, υποψήφιου Δημάρχου Χαϊδαρίου
Ήταν τιμή μου που συμμετείχα και φέτος στις εργασίες του 8ου κατά σειρά διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς. Εκπροσωπώντας την πόλη μου, το Χαϊδάρι, βρέθηκα ανάμεσα σε 900 ομιλητές από 73 χώρες του κόσμου και συμμετείχα σε σειρά θεματικών και στρογγυλών τραπεζιών, που αφορούσαν την οικονομία, την ενέργεια, τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Όλα τα παραπάνω, μετά την πανδημική κρίση, αυτή την φορά είχαν ένα και μοναδικό εργαλείο προσέγγισης. Την ψηφιοποίηση.
Έτσι λοιπόν, στελέχη και CEO από τις μεγαλύτερες εταιρίες και βιομηχανίες ανά τον κόσμο, διακεκριμένοι διεθνώς καθηγητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και μία σειρά από προσωπικότητες κάθε πεδίου έδωσαν έμφαση – μέσω των παρουσιάσεων τους- στις τεχνικές δεξιότητες κάθε είδους με γνώμονα την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Δημοσίου, τη γεωπολιτική και την ασφάλεια.
Δεξιότητες που πρώτα οι δήμοι θα πρέπει να γνωρίζουν, αφού αυτοί θα αποτελέσουν την πρώτη ανέπαφη επαφή με τους πολίτες. Στην ενότητα που αφορούσε την Περιφερειακή Ανάπτυξη, είχα την χαρά να συναντήσω αρκετούς Δημάρχους και να ακούσω πολλά από τα πολύτιμα συμπεράσματά τους σχετικά με την επίτευξη καινοτόμων αλλαγών, μέσω της σωστής αξιοποίησης του ανθρώπινου κεφαλαίου τους. Γιατί οι ψηφιακές δυνατότητες θέλουν και ψηφιακές δεξιότητες.
Η «απλούστευση» όλων των παραπάνω αποτελεί και αποκλειστική αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Λεωνίδα Χριστόπουλου, αφού το Υπουργείο που εκπροσωπεί είναι αυτό που έφερε την Ελλάδα και τις υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου προς τους πολίτες εκεί που όφειλαν να είναι εδώ και καιρό. Συνομιλώντας μαζί του, σημείωσε πως η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι αυτή που θα καλλιεργήσει και την ουσιαστική κουλτούρα στους δήμους για να αποφευχθεί, στο σύνολο του, ο λεγόμενος ψηφιακός αναλφαβητισμός.
Κλείνοντας αυτήν την πόρτα, η χώρα μας θα μπει δυναμικά στη νέα ψηφιακή εποχή. Και αυτή η εποχή δεν απευθύνεται σε μια οικονομική και κοινωνική ελίτ. Μας αφορά όλους!