Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

18

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σαν σήμερα 10 Μαϊου: Τρεις Αφγανοί “σφάζουν” τον Μανώλη Καντάρη
ΕΛΛΑΔΑ

Σαν σήμερα 10 Μαϊου: Τρεις Αφγανοί “σφάζουν” τον Μανώλη Καντάρη

Σαν σήμερα 10 Μαϊου: «Μπαμπά μου, ήσουν πολύ καλός για αυτόν τον κόσμο» έγραψε η κόρη του Μανώλη Καντάρη

Ήταν 10 Μαΐου 2011 όταν ο Μανώλης Καντάρης τραυματίστηκε θανάσιμα από τρεις δράστες Αφγανικής καταγωγής οι οποίοι του επιτέθηκαν προκειμένου να του κλέψουν τη βιντεοκάμερά στο κέντρο της Αθήνας. Με αφορμή τη συμπλήρωση 12 ετών από την δολοφονία που συγκλόνισε το πανελλήνιο, η κόρη του Μανώλη Καντάρη, Αντριάννα, συγκινεί με ανάρτησή της στο Twitter για τον πατέρα της που έφυγε άδικα από τη ζωή σε ηλικία 44 ετών. «10 Μαΐου 2011. Η μαύρη μέρα που μας στιγμάτισε. Η μαύρη μέρα που δεν σου έκλεψαν απλά μία κάμερα. Σου έκλεψαν τόσο άδικα την ζωή και εμάς τον άνθρωπό μας. Μπαμπά μου, ήσουν πολύ καλός για αυτόν τον κόσμο. Ήσουν η χαρά της ζωής, η πιο γλυκιά ψυχή και έτσι θα σε θυμόμαστε πάντα» γράφει η Αντριάννα Καντάρη.

Η ανάρτηση της κόρης του Μανώλη Καντάρη

Το χρονικό της δολοφονίας του Μανώλη Καντάρη

Ήταν ξημερώματα της 10ης Μαΐου του 2011 όταν ο Μανώλης Καντάρης κατέβηκε από την πολυκατοικία στην οποία διέμενε, στη διασταύρωση των οδών Ηπείρου και Φυλής στην Αθήνα και κατευθύνθηκε προς το πάρκινγκ όπου είχε αφήσει το αυτοκίνητό του. Ο Μανώλης Καντάρης ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος καθώς ετοιμαζόταν να συνοδεύσει τη σύζυγό του στο μαιευτήριο για να γεννήσει. Για το λόγο αυτό κρατούσε στα χέρια του μια κάμερα προκειμένου με αυτή να απαθανατίσει το νεογέννητο παιδί του.

Αυτό που δεν ήξερε, όμως, ήταν ότι τον παραμόνευαν τρεις Αφγανοί οι οποίοι του επιτέθηκαν και τον μαχαίρωσαν για να του πάρουν την κάμερα. Την ίδια ώρα, η σύζυγος του, που είχε στο πλευρό της την μητέρα της, μάταια περίμενε την επιστροφή του συζύγου της.

«Μέσα σε 14 δευτερόλεπτα μια ζωή απλώς εξατμίστηκε, σε 14 δευτερόλεπτα ήταν χρονομετρημένη η διάρκεια πάνω στο βίντεο, το οποίο είχαν καταγράψει οι κάμερες της 3ης Σεπτεμβρίου» είχε δηλώσει η σύζυγος του Μανώλη Καντάρη, η οποία το 2021 «έφυγε» από τη ζωή νικημένη από τον καρκίνο. Εννέα ημέρες αργότερα οι αστυνομικοί που ανέλαβαν την υπόθεση κατάφεραν να συλλάβουν δύο από τους Αφγανούς δράστες, έναν 20χρονο και έναν 27χρονο που ομολογησαν την πράξη τους.

Όταν η Σιμόνα Βιρτζίλι μίλησε για την άγρια δολοφονία του συζύγου της

Το 2019 η Σιμόνα Βιρτζίλι μίλησε για εκείνο το βράδυ, για τα χρόνια που ακολούθησαν, καθώς και για το πώς ισορρόπησε μέσα της το χαρμόσυνο γεγονός της γέννησης του παιδιού της με το πένθος για τη δολοφονία του άντρα της. Σε συνέντευξη στην Ελεονώρα Μελέτη εξήγησε πως λόγω δουλειάς είχε αναπτύξει ειδικούς μηχανισμούς άμυνας και με το ένστικτο επιβίωσης να την κυριεύει δήλωσε πως «εκείνη τη στιγμή προείχε να προστατεύσω κάποιον που ήταν πολύ πιο αδύναμος από εμένα και ερχόταν στη ζωή. Γι’ αυτό τον λόγο αποφάσισα ότι έπρεπε να προσπαθήσω να διατηρήσω την ψυχραιμία μου, να φτάσω εκεί που έπρεπε και με κάποιον τρόπο να επικοινωνήσω και να ζητήσω να ενημερωθούν κάποιοι πρώτοι συγγενείς και φίλοι».

Φανερά συγκινημένη ανέφερε πως το όνομα της κόρης της το διάλεξε μέσα στο ασθενοφόρο και δεν ήταν άλλο από το Εμμανουέλα, το όνομα που είχε δηλαδή και ο σύζυγός της. Μιλώντας για τη ζωή της τότε, η Σιμόνα Βιρτζίλι άφησε να εννοηθεί πως είχε ανοίξει νέο κεφάλαιο στην προσωπική της ζωή και μάλιστα με έναν άνθρωπο που όπως ανέφερε «βοήθησε πάρα πολύ στο να καταλάβουν τα παιδιά πώς έχουν τα πράγματα και να μην αισθάνονται ότι στερούνται κάποιον […] Οκτώμισι χρόνια μετά, ακόμα είναι πολύ ζωντανή η μνήμη, αλλά είναι σωστό και να πούμε ότι για όσους συνεχίζουν και ζουν, χρειάζονται ανθρώπους δίπλα τους και εγώ είμαι ευγνώμων για αυτό».

”Το οργανωμένο έγκλημα συντηρείται. Το επιτρέπουμε και το συντηρούμε”

Δεν έκρυψε ωστόσο τον θυμό της όταν αναφέρθηκε στους δράστες της δολοφονίας του συζύγου της, κάνοντας λόγο για οργανωμένο έγκλημα με βάση τις συγκυρίες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε το συμβάν. «Το οργανωμένο έγκλημα συντηρείται. Το επιτρέπουμε και το συντηρούμε άρα ο θυμός ο πρώτος είναι “γιατί να συμβαίνει αυτό” και μετά θύμωσα και με τους δράστους, βέβαια […] Έφυγα από εκείνο το σπίτι 40 ημέρες μετά. Αισθανόμουν πολύ ανασφαλής γιατί σκεφτόμουν πως αν δεν δίστασαν τρεις να επιτεθούν εναντίον ενός για μια κάμερα, τι θα τους εμποδίσει να επιτεθούν σε μια γυναίκα μόνη με δυο μωρά παιδιά» δήλωσε.

Μια εξαίρετη επιστήμονας

Η Σιμόνα Βιρτζίλι ήταν Διευθύντρια ΜΕΘ του Eρρίκος Nτυνάν Hospital Center τον τελευυαίο χρόνο. Νωρίτερα για τέσσερα χρόνια ήταν Αναπληρώτρια Επιστημονική Διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου, ενώ από το 2007 ήταν Επιστημονική Υπεύθυνος της ΜΕΘ. Ακόμα ήταν συντονίστρια στην Επιτροπή Μεταμοσχεύσεων Οργάνων του ίδιου νοσοκομείου. Στο παρελθόν υπήρξε Επιμελήτρια ΜΕΘ στο Eρρίκος Nτυνάν (2005 – 2014), εξωτερικός συνεργάτης ΜΕΘ της «Κεντρικής Κλινικής Αθηνών» (2005 – 2006) και εξωτερικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής της Πολυκλινικής «San Matteo” στην Παβία Ιταλίας (2002 – 2003).

Η Σιμόνα Βιρτζίλι ήταν αριστούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Παβίας της Ιταλίας όπου σπούδασε στο διάστημα 1989 – 1996, με Πτυχιακή Διατριβή επί των διαταραχών ανάπτυξης θηλέων πασχόντων από πολυκυστικές ωοθήκες Ειδικότητα στην Πνευμονολογία/ Φυματιολογία, έλαβε στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική στο ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» στο διάστημα 1997- 2002. Εξειδίκευση στην Εντατικολογία, έλαβε στην ΚΕΘ του Πανεπιστημίου Αθηνών στο ΠΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» (2003- 2005). Η Σιμόνα Βιρτζίλι στην καριέρα της ως επιστήμων ολοκλήρωσε μια σειρά από έρευνες σε διάφορα ιατρικά πεδία και παρουσίασε επίσης σημαντικό κλινικό έργο.

Υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ήταν υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής επί των δεικτών φλεγμονής στη ΣΦΑ ασθενών κατόπιν μείζονος καρδιοχειρουργικής επέμβασης. Επίσης ήταν μέλος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ESICM). Είχε στο ενεργητικό της 18 δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και Ξένα περιοδικά, όπως ERJ 2000, CriticalCare 2005, IntensiveCareMed 2006, JAntimicrobChemoter 2007, Resp.Med 2008, International Journal of Antimicrobial Agents 2008, ClinMicrobiolInfect 2010. Επίσης συμμετείχε ενεργά με παρουσίαση εργασιών και ομιλιών σε Ελληνικά και Πανευρωπαϊκά Συνέδρια της Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ESICM, ISICEM)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις