Πρώτο debate στην Ελλάδα: Η πρώτη φορά στην ιστορία που έγινε πολιτικό debate στην Ελλάδα ήταν στις 12 Μαρτίου του 1990
Η πρώτη φορά στην ιστορία που έγινε πολιτικό debate στην Ελλάδα ήταν στις 12 Μαρτίου του 1990. Πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Παντείου. Την πρωτόγνωρη, για τα ελληνικά δεδομένα, εκδήλωση διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου. Το γεγονός μεταδόθηκε από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια εκείνης της εποχής. Τόσο τα κρατικά (ΕΤ1, ΕΤ2) όσο και τα πρώτα ιδιωτικά (Mega, ANT1). Πήραν μέρος οι τρεις συνέταιροι της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Χαρίλαος Φλωράκης. Στο αμφιθέατρο υπήρχε κοινό που παρακολουθούσε την πολιτική αντιπαράθεση. Ανάμεσα σε αυτούς, η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιώργος Γεννηματάς, αρκετοί βουλευτές, πολιτικοί, αλλά και οι σύζυγοι του Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου και Μαρίκα Μητσοτάκη αντίστοιχα.
Τη συζήτηση, συντόνιζε ο Γιάννης Καψής, ενώ ερωτήματα έθεσε και ο διευθυντής του ινστιτούτου, Δημήτρης Κώνστας. Τα θέματα αφορούσαν στην εξωτερική πολιτική της περιόδου και τις εξελίξεις στην κεντρική Ευρώπη, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Η όλη διαδικασία διήρκεσε συνολικά μια ώρα, ενώ η συζήτηση παρέμεινε σε χαμηλούς τόνους παρά τους υψηλούς τόνους της εποχής. Οι τρεις πολιτικοί προσαρμόστηκαν γρήγορα στα τηλεοπτικά δεδομένα και απάντησαν εντός χρονικών ορίων.
«Καλομελέτα και έρχεται»
Από τις δηλώσεις των αρχηγών, ξεχώρισε η δήλωση του Μητσοτάκη για τον Ανδρέα Παπανδρέου: «Δεν υπήρξε δικτάτορας της Ανατολικής Ευρώπης που να μην τον θαύμασε ο κ. Παπανδρέου». Ο Παπανδρέου με την σειρά του, είπε για τον Μητσοτάκη: «Πριν τοποθετηθώ, να πω δυο λόγια για ορισμένα πράγματα που είπε ο αρχηγός της αξιωμ… (σ.σ. πήγε να πει αξιωματικής αντιπολίτευσης) κακή συνήθεια αλλά καλομελέτα κι έρχεται! Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, εννοώ!». Το σχόλιο αυτό του Ανδρέα Παπανδρέου προκάλεσε ακόμα και το γέλιο της Μαρίκας Μητσοτάκη, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στο παρακάτω βίντεο από το 1:10 λεπτό και μετά.