Ενας από τους βασικούς κανόνες της κουζίνας είναι ότι οι πολύ υψηλές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν κάθε είδος τροφίμου. Ας πούμε όμως τώρα για ντομάτες και συγκεκριμένα τον σωστό τρόπο συντήρησής τους που έχει τους δικούς τους κανόνες. Θα πρέπει να παραμένουν εκτός ψυγείου. Όταν τις τοποθετούμε στο ψυγείο γίνονται λιγότερο ζουμερές και χάνουν την φυσική νοστιμιά τους. Ιδανική θερμοκρασία συντήρησης; Η θερμοκρασία δωματίου με μέση υγρασία.
Τοποθετήστε τες τη μία δίπλα στην άλλη με το κοτσάνι προς τα πάνω. Να θυμάστε ότι οι ντομάτες θα πρέπει να καταναλώνονται ιδανικά μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες. Aν πάλι θέλετε να διατηρήσετε τις ώριμες ντομάτες για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορείτε να τις κόψετε μικρά κομμάτια και να τις καταψύξετε. Ετσι μελλοντικά θα μπορείτε να τις αξιοποιήσετε στην εκτέλεση συνταγών. Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο και ιδανική συσκευασία για την συντήρησή τους είναι η χάρτινη σακούλα.
Εκτός από τις ντομάτες, υπάρχουν κι άλλα τρόφιμα που καλό θα ήταν να μην μπαίνουν στο ψυγείο (αλλά σε σκιερό και δροσερό μέρος) ώστε να διατηρούνται καλύτερα. Αυτά είναι: το ψωμί, το μέλι, τα φρέσκα μυρωδικά, τα αυγά και το κέτσαπ.