Εκλογές 2023: Η «ακτινογραφία» των ψηφοφόρων λίγο πριν τις εκλογές της Κυριακής - Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η επενδυτική βαθμίδα και η ακρίβεια
Από την κατασκευή μιας νέας γραμμής του μετρό μέχρι τα πολυσύχναστα καφέ και τις ταβέρνες και τους τουρίστες στις πλατείες όπου κάποτε συγκρούονταν ταραξίες με την αστυνομία, είναι αδύνατο να μη γίνει αντιληπτή στην Αθήνα η επιστροφή της Ελλάδας από το τέλμα της οικονομικής της κρίσης αναφέρει ενόψει των εκλογών της Κυριακής το Bloomberg σε άρθρο του με την υπογραφή των Σωτήρη Νίκα και Paul Tugwell. Η πρόκληση για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς οδεύει προς μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση αυτό το Σαββατοκύριακο, είναι να πείσει αρκετούς Έλληνες ότι δεν μένουν πίσω σε αυτό το ταξίδι που ο ίδιος αποκαλεί από την «παλιά» στη «νέα Ελλάδα».
Η ανάκαμψη της οικονομίας έχει θέσει τη χώρα σε τροχιά ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια. Το ΑΕΠ βρίσκεται ακριβώς εκεί που βρισκόταν όταν η Ελλάδα αθέτησε το χρέος της το 2010 και βυθίστηκε κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από την κορύφωσή της στο 28%. Οι έλεγχοι κεφαλαίων για να σταματήσουν οι εκροές καταργήθηκαν πριν από περισσότερα από τρία χρόνια.
Οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί
Αλλά το βάρος αυτής της ανάκαμψης εξακολουθεί να βαραίνει ένα εκλογικό σώμα που αγωνίζεται όπως και oι άλλοι ευρωπαίοι. Η κληρονομιά της πανδημίας του κορωνοϊού και η κρίση του κόστους διαβίωσης που οφείλεται στο υψηλό κόστος τροφίμων και ενέργειας έχει τεράστιο αντίκτυπο στα νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα είχε ήδη συμπιεστεί από τα χρόνια λιτότητας που πέρασαν και που σχεδιάστηκαν για να επανέλθει η Ελλάδα σε τροχιά.
Οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν τον Μητσοτάκη και το κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία, μπροστά από τον αντίπαλο πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του αντιστάθηκε στα μέτρα που υπέδειξαν οι πιστωτές της Ελλάδας, μέχρι που υποχώρησε και εξασφάλισε ένα ακόμη πακέτο διάσωσης. Μια αλλαγή στο εκλογικό σύστημα, ωστόσο, καθιστά τις δεύτερες κάλπες πιθανές. Ανάμεσα σε κρίσιμες ψηφοφορίες στην γειτονική Τουρκία, οι ελληνικές εκλογές μπορεί να μην συγκεντρώσουν την ίδια προσοχή σε διεθνές επίπεδο.
Ωστόσο, το διακύβευμα είναι αν η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει μια ακόμη περίοδο πολιτικού δράματος και να διατηρήσει μια πορεία που δείχνει ότι έχει βελτιώσει τη διεθνή της θέση και έχει κάνει τη χώρα ένα μέρος όπου οι επενδυτές θέλουν να δραστηριοποιηθούν ξανά. «Το κυριότερο από τη σκοπιά ενός ξένου θα ήταν ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναγίνει σημείο κρίσης», λέει στο Bloomberg ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας. «Με άλλα λόγια, ότι θα καταφέρει να κάνει δύο πράγματα: να εξυπηρετήσει κανονικά το εξωτερικό της χρέος και να διατηρήσει εύρωστους ρυθμούς ανάπτυξης».