Απόδημοι - Εκλογές 2023: Απομένουν οι ΗΠΑ
Για πρώτη φορά, φέτος, οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού ψήφισαν για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου στον τόπο διαμονής τους, εφόσον το επέλεξαν, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα. Έτσι, αργά το απόγευμα, έκλεισαν και οι τελευταίες κάλπες στην Ευρώπη, όπου ψήφισαν σήμερα (20/5) οι περίπου 23.000 απόδημοι πολίτες, ενώ σε μερικές ώρες κλείνουν και οι κάλπες στην Αμερική. Οι ομογενείς που εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, είχαν το δικαίωμα να επιλέξουν μόνο τα ψηφοδέλτια Επικρατείας κάθε κόμματος και όχι να βάλουν το σταυρό προτίμησης στα απλά ψηφοδέλτια. Οι Έλληνες του εξωτερικού έκοψαν πρώτοι το νήμα της εκλογικής διαδικασίας. Οι κάλπες για τις εθνικές βουλευτικές εκλογές στήθηκαν σε 35 χώρες ανά την υφήλιο και 99 εκλογικά τμήματα. Συνολικά εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους 22.825 απόδημοι Έλληνες.
Historic moment for Greeks living abroad being able to vote in the country of their residence for the first time #GreekElections pic.twitter.com/Jdl6nCMYq3
— victoria ergolavou (@VErgolavou) May 20, 2023
Στις 7:00 το πρωί ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στο Βέλγιο. Στην πόλη των Βρυξελλών τα εκλογικά τμήματα ήταν τρία και οι εγγεγραμμένοι 1.562. Ουρά από εκλογείς, σχηματίστηκε έξω από το κτήριο του ΕΟΤ, στο Άμστερνταμ, με 413 Έλληνες της διασποράς να περιλαμβάνονται στους ειδικούς καταλόγους της Ολλανδίας. Στη Γαλλία, πάνω από 1.000 άτομα ήταν εγγεγραμμένοι στις εκλογικές λίστες, 5 ήταν τα εκλογικά κέντρα, 2 στο Παρίσι, 1 στη Νίκαια, 1 στην Άντη και 1 στο Στρασβούργο. Παράλληλα, στήθηκαν κάλπες και στην Ιταλία για τους 373 Έλληνες.
Μέχρι και στο… Κάουνας για το Final Four
Πολλοί ήταν ακόμη οι Έλληνες, οι οποίοι για να παρακολουθήσουν τον Ολυμπιακό στο Κάουνας, κατάφεραν να μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στην πόλη της Λιθουανίας! Οι εκλογείς του εξωτερικού επέλεξαν μόνο ψηφοδέλτιο επικρατείας, χωρίς να σημειώσουν σταυρό. Η καταμέτρηση των ψήφων του θα γίνει στο Εφετείο της Αθήνας. Περισσότερα από 900 άτομα συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Από αυτά περίπου τα 300 ταξίδεψαν για να καλύψουν τις θέσεις ευθύνης είτε από την Ελλάδα, είτε από πόλη σε πόλη εντός των 35 κρατών.
Η ιστορική ψήφος στην Αυστραλία
Το πρώτο εκλογικό τμήμα που εγκαινίασε τον θεσμό της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ήταν το Σίδνεϊ. Η φωτογραφία από το Σίδνεϊ πλέον ιστορική, από τις πρώτες ψήφους εφαρμογής του νέου θεσμού, αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης. Οι εκλογές στα δύο εκλογικά κέντρα της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ κύλησαν ομαλά χωρίς προβλήματα, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Εκεί ψήφισαν και οι δύο πρώτοι Έλληνες της φετινής εκλογικής διαδικασίας.
Η εκλογική διαδικασία για τους κατοίκους Νέας Νότιας Ουαλίας, Κουησλάνδης, Επικράτειας Αυστραλιανής Πρωτεύουσας και Τασμανίας διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σύδνεϋ (Level 2, 219-223 Castlereagh Street, Sydney NSW 2000). Η εκλογική διαδικασία για τους κατοίκους Βικτώριας, Νότιας Αυστραλίας, Δυτικής Αυστραλίας και Βόρειας Επικράτειας έγινε στις εγκαταστάσεις του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μελβούρνη (37-39 Albert Road, Melbourne Victoria, 3004).
Κάλπες σε Κωνσταντινούπολη και Λευκωσία
Ιστορικές στιγμές και στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, το οποίο βρίσκεται στο πλέον κεντρικό σημείο της Κωνσταντινούπολης στο Πέρα, πλησίον της Πλατείας Ταξίμ, καθώς εκεί στήθηκε για πρώτη φορά κάλπη. Στη γειτονική Τουρκία, μόλις 85 άτομα ήταν εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι και το μοναδικό εκλογικό κέντρο λειτούργησε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο λόγος που οι ψηφοφόροι ήταν μόλις 85 οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί Έλληνες πολίτες αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Παράλληλα, στην Κύπρο, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας της Ελλάδας στη Λευκωσία, η ψηφοφορία διεξήχθη σε πέντε εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων δύο στη Λευκωσία, (1ο εκλογικό τμήμα Λευκωσίας: Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α΄, οδός Στασίνου, 2404, Έγκωμη, 2ο εκλογικό τμήμα Λευκωσίας: Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α΄, οδός Στασίνου, 2404, Έγκωμη), ένα στη Λεμεσό, (1ο εκλογικό τμήμα Λεμεσού: Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 23, 3036, Λεμεσός), ένα στην Λάρνακα (1ο εκλογικό τμήμα Λάρνακας: Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας, Λεωφόρος Γρηγόρη Αυξεντίου 28-30, 6021, Λάρνακα) και ένα στην Πάφο, (1ο εκλογικό τμήμα Πάφου: Α΄ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, Λεωφόρος Γεωργίου Γρίβα Διγενή 7, 8047, Πάφος).
Οι Έλληνες της Γερμανίας για την «πρώτη φορά»
Για πρώτη φορά δόθηκε η δυνατότητα στους αποδήμους να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους και οι Έλληνες ψηφοφόροι της Γερμανίας μίλησαν στην Deutsche Welle για το πώς είδαν αυτή τη νέα διαδικασία. «Θυμάμαι από γνωστούς και φίλους μου σε άλλες χώρες ότι είχαν το δικαίωμα ψήφου και ζήλευα. Θέλω κι εγώ να εκμεταλλευτώ τη νέα ευκαιρία και να ψηφίσω έστω από το εξωτερικό». Αυτή είναι η άποψη του νεαρού δασκάλου Βαγγέλη Τσιαπλή, γεννημένου και μεγαλωμένου στη Γερμανία, που θα ψηφίσει φέτος για πρώτη φορά επί γερμανικού εδάφους για τις ελληνικές εκλογές.
Σύμφωνα με επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία, στους εκλογικούς καταλόγους της Γερμανίας έχουν εγγραφεί συνολικά περίπου 3.326 εκλογείς (οι Έλληνες κάτοικοι της Γερμανίας υπολογίζονται περίπου στο μισό εκατομμύριο, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας). Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν εγγραφεί στο Βερολίνο (679) και το Μόναχο (627). Τρίτη κατά σειρά γερμανική πόλη έρχεται η Φρανκφούρτη (405). Στις τελευταίες θέσεις συναντά κανείς πόλεις όπως το Άαχεν με 56 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους και τέλος το Μπίλεφελντ με 43.
Στη Γερμανία το Σάββατο ήταν ανοιχτά 17 εκλογικά κέντρα: από την Πρεσβεία του Βερολίνου, μέχρι επιμέρους προξενικές αρχές, ελληνόφωνα σχολεία ή ελληνικές κοινότητες σε διάφορες γερμανικές πόλεις με ελληνικό πληθυσμό – εκτός από τις προαναφερθείσες, στο Ντίσελντορφ, την Κολωνία, το Ντόρτμουντ, τη Στουτγκάρδη και αλλού.
Στις ΗΠΑ και τον… υπόλοιπο κόσμο
Αξίζει να αναφερθεί πως μετά την Αυστραλία, η επόμενη χώρα που άνοιξαν οι κάλπες ήταν η Σιγκαπούρη, όπου άνοιξαν στις 7 π.μ. τοπική ώρα (2 π.μ.). Ακολούθως, άνοιξαν οι κάλπες στο Εκλογικό Τμήμα της Σεούλ στη Νότια Κορέα και διαδοχικά ο Ελληνισμός που βρίσκεται στο ανατολικό ημισφαίριο. Στις 6 ώρα Ελλάδας (7 π.μ. τοπική) άνοιξαν οι κάλπες στο Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ήταν και το πρώτο εκλογικό κέντρο που άνοιξε στη Μέση Ανατολή. Μετά τις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, άνοιξαν οι κάλπες στις ΗΠΑ. Οι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους θα ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τις 07:00 μέχρι τις 19:00 τοπική ώρα. Μάλιστα, οι ΗΠΑ είναι και το μόνο μέρος του πλανήτη που παραμένουν ανοιχτές οι κάλπες τη δεδομένη χρονική στιγμή.