Δρόμοι Ελλάδας - φώτα led: Φωτισμός στους οδικούς άξονες αρμοδιότητάς των 13 Περιφερειών της χώρας
Σύγχρονα φώτα τεχνολογίας LED θα υψωθούν πάνω από το σκοτεινό οδικό δίκτυο της χώρας, με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. Στο σκοτάδι συνεχίζει να είναι βυθισμένο ένα πολύ μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου της χώρας μας καθιστώντας δύσκολες τις μετακινήσεις και τα ταξίδια των πολιτών. Φως σε αυτά τα «μαύρα» σημεία επιθυμεί να ρίξει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας που προκήρυξε διαγωνισμό συνολικής εκτιμώμενης αξίας 129.997.241 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για την ανάπτυξη αυτόνομων έξυπνων τηλεδιαχειριζόμενων δικτύων φωτισμού στους οδικούς άξονες αρμοδιότητάς των 13 Περιφερειών της χώρας. Στόχος είναι η βελτίωση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας, ενώ έμφαση θα δοθεί σε τμήματα του οδικού δικτύου, τα οποία δεν φωτίζονται καθόλου και υπάρχει σε αυτά έλλειψη – απουσία υποδομής (υπογείου δικτύου και ιστών οδικού φωτισμού).
Όπως αναφέρεται στο αντικείμενο της Συμφωνίας-Πλαισίου, κάθε Περιφέρεια θα κληθεί να προτείνει τα τμήματα του οδικού δικτύου με όριο ταχύτητας μέχρι 60 χλμ/ώρα αρμοδιότητάς της στα οποία παρουσιάζεται έλλειψη ή ανεπάρκεια οδικού φωτισμού, και να τα προτεραιοποιήσει ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητάς τους (αριθμός, συχνότητα και σοβαρότητα τροχαίων ατυχημάτων σε αυτά). Στο πλαίσιο της μελέτης εφαρμογής που θα εκπονηθεί από τον ανάδοχο, θα προσδιοριστούν με αντικειμενικά κριτήρια επικινδυνότητας τα τελικά σημεία ανά Περιφέρεια, τα οποία και θα ενταχθούν στα πλαίσια του έργου. Οι Περιφέρειες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν 958 χιλιόμετρα φωτιζόμενου οδικού δικτύου σε δίκτυο το οποίο σήμερα δεν φωτίζεται καθόλου, μέσω της προμήθειάς και εγκατάστασης 31.938 νεών αυτόνομων έξυπνων τηλεδιαχειριζόμενων ιστών φωτισμού (υπολογίζεται ότι η μέση απόσταση μεταξύ των ιστών θα είναι 30μ).
Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της χώρας
Μέσω της ανάπτυξης των αυτόνομων «έξυπνων» τηλεδιαχειριζόμενων δικτύων φωτισμού τεχνολογίας LED, η κάθε Περιφέρεια θα διασφαλίσει την άνετη και ασφαλή διέλευση οχημάτων και πεζών στα μέχρι πρότινος σκοτεινά τμήματα του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς της. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε αυτόνομος, έξυπνος, τηλεδιαχειριζόμενος στύλος φωτισμού θα διαθέτει κατάλληλο φωτοβολταϊκό πάνελ και μπαταρία λιθίου ή νικελίου που θα φορτίζει την ημέρα και θα ρευματοδοτεί το φωτιστικό led τις νυχτερινές ώρες με απόλυτη επάρκεια ισχύος. Φορέας χρηματοδότησης της παρούσας Συμφωνίας-Πλαισίου είναι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Υ.ΨΗ.Δ.) και υλοποιείται στο πλαίσιο του Άξονα 4.6- «Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της Χώρας» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –Next Generation EU.
Η διάρκεια της Συμφωνίας Πλαισίου ορίζεται έως την εξάντληση του προϋπολογισμού της και κατά ανώτατο διάστημα τους 30 μήνες από την υπογραφή της, όπου θα περιλαμβάνεται η μελέτη εφαρμογής εντός 6 μηνών, η προμήθεια και εγκατάσταση εντός 14 μηνών από την υπογραφή έκαστης εκτελεστικής σύμβασης και η διάρκεια της πιλοτικής και παραγωγικής λειτουργίας θα είναι 2 και 8 μήνες αντίστοιχα.