Κρασί συντήρηση: Σομελιέ εξηγεί γιατί δεν πρέπει να κλείνουμε το μπουκάλι με τον κλασικό τρόπο
Πόσες φορές δεν έχετε ανοίξει ένα μπουκάλι κρασί κι αφού καταναλώσατε ένα ή δύο ποτήρια, μετά τοποθετήσατε ξανά το φελλό, το κλείσατε και το βάλατε στο ψυγείο. Μια σομελιέ όμως αποκάλυψε τώρα γιατί δεν πρέπει ποτέ να βάζετε ξανά τον φελλό σε ένα μισοάδειο μπουκάλι καθώς και την εναλλακτική λύση. «Οι φελλοί έχουν πόρους» δήλωσε σε ένα βίντεο στο Tiktok η Γουόρνερ Μπόιν, σομελιέ στο επάγγελμα.
Ο πορώδης λοιπόν φελλός σημαίνει πως έχει μικροσκοπικές οπές που επιτρέπουν στο οξυγόνο να ρέει μέσα από το αντικείμενο, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπει περισσότερος αέρας στο μισοάδειο μπουκάλι. Και το πολύ οξυγόνο σε ένα μπουκάλι κρασί μπορεί να καταστρέψει τις πολύπλοκες γεύσεις του κρασιού. Η σομελιέ όμως έχει έναν εναλλακτικό τρόπο για να κλείσετε το μπουκάλι χωρίς να εκτίθεται στα στοιχεία της φύσης. «Αυτό που πραγματικά θέλετε να κάνετε είναι να μειώσετε την αναλογία οξυγόνου προς κρασί» δήλωσε η Γουόρνερ.
«Σας προτείνω ένα βάζο με βιδωτό καπάκι. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε ό,τι κρασί σας έχει περισσέψει και να το ρίξετε μέσα στο βάζο – ή σε οποιοδήποτε είδος αεροστεγούς δοχείου. Έτσι το κρασί θα είναι προστατευμένο».