Ασφαλιστική ικανότητα άνω των 18 – Βεβαίωση: Πώς μπορούν να τη λάβουν οι γονείς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστική ικανότητα άνω των 18 – Βεβαίωση: Πώς μπορούν να τη λάβουν οι γονείς

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Ασφαλιστική ικανότητα άνω των 18 - Βεβαίωση: Οι γονείς των παιδιών μπορούν να τη λάβουν μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας του e-EΦΚΑ

24.05.2023 | 11:01

Μέσα από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Χορήγηση Ασφαλιστικής Ικανότητας έμμεσου μέλους και Απογραφής στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ» μπορούν να λάβουν την απαραίτητη βεβαίωση οι γονείς παιδιών, που συμπληρώνουν τα 18 έτη.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η εν λόγω παράταση δεν έχει πραγματοποιηθεί μέσω των αυτοματοποιημένων διαδικασιών (ροών), οι άμεσα ασφαλισμένοι γονείς με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα, δύνανται να κάνουν χρήση της ως άνω ηλεκτρονικής εφαρμογής, προς απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας στα έμμεσα μέλη τους, με την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία ταυτοποίησης των τέκνων τους είναι διασταυρωμένα με το μητρώο του e-ΕΦΚΑ.

Εάν εντοπισθούν ζητήματα μη διασταύρωσής τους, όπως για παράδειγμα η έλλειψη ΑΦΜ, η παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας γίνεται μέσω φυσικής παρουσίας στην Τοπική Διεύθυνση ή με αποστολή των δικαιολογητικών στην Τοπική Διεύθυνση του τόπου κατοικίας τους.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Απόδοση ΑΦΜ και υπεύθυνη Δήλωση ότι το τέκνο είναι άνεργο ή Βεβαίωση Σπουδών. Δείτε εδώ με ένα κλικ τον αναλυτικό οδηγό με τη διαδικασία βήμα – βήμα:

manual_apodosi_ai_emmesa_apografi

 Ασφαλιστική Ικανότητα τέκνουΠαρατείνεται η ασφαλιστική ικανότητα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Ειδική ρύθμιση για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, περιλαμβάνει η απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που προβλέπει την παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας των μακροχρόνια ανέργων και των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Συγκεκριμένα, παρατείνεται χωρίς προϋποθέσεις για ένα χρόνο, έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων και των ανασφάλιστων υπερηλίκων, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Exit mobile version