Μύκονος – φοροδιαφυγή: Ιστορία…τρέλας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μύκονος – φοροδιαφυγή: Ιστορία…τρέλας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Μύκονος - φοροδιαφυγή: Είχε φεσώσει το Δημόσιο

26.05.2023 | 11:14

Προ ημερών έκανε τον γύρο του Διαδικτύου ένα περιστατικό με έναν άνδρα ο οποίος γευμάτισε σε εστιατόριο στη Μύκονο και την ώρα της πληρωμής του λογαριασμού ζήτησε αντί για απόδειξη να του εκδώσουν τιμολόγιο στο όνομα της εταιρείας του. Όμως, με την έκδοση του τιμολογίου αποκαλύφθηκε ότι το εστιατόριο είχε οφειλές 50.000 ευρώ. Μάλιστα η ΑΑΔΕ τον ενημέρωσε ότι αν έχει κι άλλες συναλλαγές με το εστιατόριο, θα πρέπει να καταβάλει τα χρήματα στην εφορία και όχι στο κατάστημα. Και αυτό γιατί ο ιδιοκτήτης χρωστάει 50.000 ευρώ σε ΦΠΑ και έχει ενεργοποιηθεί το μέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων. Ιστορία φορολογικής τρέλας ή μήπως κάτι άλλο συμβαίνει; Στη συγκεκριμένη περίπτωση η πραγματικότητα είναι διαφορετική καθώς τα «λαγωνικά» της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν ότι το εστιατόριο και η εταιρεία στην οποία κόπηκε το τιμολόγιο είχαν τον ίδιο ιδιοκτήτη!

Δηλαδή από τη μια το εστιατόριο είχε φεσώσει το Δημόσιο και την ίδια στιγμή ο «πελάτης» έκοβε τιμολόγια στο όνομα της ίδιας εταιρείας για να εμφανίσει δαπάνες. Μάλιστα ο ίδιος «πελάτης» μόνο τον μήνα Απρίλιο είχε φάει… 9 φορές στο συγκεκριμένο εστιατόριο και έκανε τζίρο 6.000 ευρώ ζητώντας τιμολόγιο. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από το τιμολόγιο το οποίο εκδόθηκε ηλεκτρονικά και εμφανίστηκε στην πλατφόρμα myDATΑ μέσω της οποίας έγινε η διασταύρωση. Τα myDATA επιστρατεύονται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και όπως μαθαίνουμε η ΑΑΔΕ σχεδιάζει μπαράζ διασταυρώσεων.

Η ακρίβεια σαρώνει και τα παγωτά – Μέχρι 70% οι αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι

Οι αυξήσεις σε ψωμί, γάλα, βασικά αγαθά αλλά και παγωτά τρέχουν στην Ελλάδα πιο γρήγορα από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά. Χαρακτηριστικά, στο ψωμί καταγράφηκαν αυξήσεις 17% τον Απρίλιο στην Ελλάδα ενώ στην ευρωζώνη 14,6%. Σε προϊόντα που παράγει η Ελλάδα, όπως γάλα ο πληθωρισμός έχει φρενάρει τις τιμές. Στο Φρέσκο πλήρες γάλα για παράδειγμα, οι αυξήσεις έτρεξαν τον Απρίλιο 22,8% στην ευρωζώνη και 17,6% στην Ελλάδα. Μεγάλη αύξηση παρατηρείται και στις τιμές των παγωτών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, Απόστολο Ραυτόπουλο, «οι τιμές στα παγωτά σε σχέση με πέρσι έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 30%. Για παράδειγμα ιδιωτικής ετικέτας παγωτό, τα 980 γραμμάρια είχαν πέρυσι 5,88 ευρώ και φέτος 7,36 ευρώ μια αύξηση 24%. Παγωτό επώνυμο, πέρυσι είχε 3,96 ευρώ και φέτος έχει 6,71 ευρώ, μια αύξηση 69,44%».

Exit mobile version