Βίτσας – Εκλογές 2023: Δεν μετρήσαμε την επίδραση του εγκλεισμού στην κοινωνία, λέει για την ήττα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίτσας – Εκλογές 2023: Δεν μετρήσαμε την επίδραση του εγκλεισμού στην κοινωνία, λέει για την ήττα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Βίτσας - Εκλογές 2023: «Ο κόσμος βίωσε μία άλλη λογική, οπότε η λέξη σταθερότητα και σταθερή κυβέρνηση περνούσε πολύ πιο εύκολα» λέει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ

26.05.2023 | 20:50

Αναφορά στον εγκλεισμό, λόγω της πανδημίας, έκανε ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας για την ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές 2023. Ο εγκλεισμός, μπορεί να έπαιξε ρόλο με έναν απλοϊκό τρόπο, είπε ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο Action24 για το εκλογικό αποτέλεσμα.  Αρχικά, ο πρώην υπουργός σημείωσε πως στη χθεσινή Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε πως η αναλυτική συζήτηση για τις αιτίες του αποτελέσματος της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης θα γίνει μετά τις δεύτερες εκλογές 2023, της 25ης Ιουνίου.

«Πρώτον, μέσα σε 4-5 ημέρες δεν μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα, θα είναι τυχαία. Είναι σαν το συμπέρασμα που βγάζαμε στην προεκλογική περίοδο ότι αυτή η σχετική βουβαμάρα που υπήρχε ήταν προετοιμασία της κοινωνίας ενάντια στη Νέα Δημοκρατία. Δεν ήταν», επεσήμανε ο Δημήτρης Βίτσας.

Ερωτηθείς τι κατάλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ από την εκλογική ήττα, απάντησε,

«Καταρχήν, υπάρχει η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα η οποία- αφού έγινε μια συζήτηση στο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος- θα έλεγε κανένας ότι από τη μια μεριά έχει την ουσία του τι συνέβη και της αυτοκριτικής. Βεβαίως, αν το ψάξεις να βγάλεις και άλλα συμπεράσματα. Για παράδειγμα, δεν μετρήσαμε την επίδραση στην ψυχολογία της κοινωνίας και στην πολιτική κατάσταση της κοινωνίας, του εγκλεισμού. Λέω εγώ ένα παράδειγμα έτσι», συνέχισε. Στην ερώτηση πώς ο εγκλεισμός μπορεί να έπαιξε ρόλο, ο Δημήτρης Βίτσας απάντησε: «Μπορεί να έπαιξε με έναν απλοϊκό τρόπο. Ότι βίωσε μια άλλη λογική όλος ο πληθυσμός, οπότε η λέξη σταθερότητα, σταθερή κυβέρνηση, στην οποία επένδυσε η Νέα Δημοκρατία, περνούσε πολύ πιο εύκολα».

Μήπως φταίει η… ομίχλη;

Την ίδια ώρα επιμένει ο Νίκος Ξυδάκης στον χαρακτηρισμό περί «συνδρόμου Στοκχόλμης» για τους ψηφοφόρους της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές και μάλιστα δεν αποσύρει ούτε ανασκευάζει.  «Δεν είναι χαρακτηρισμός εκάστου των εκλογέων αλλά είναι μια προσέγγιση πώς λειτουργούν οι πληθυσμοί», τόνισε ο Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στην ΕΡΤ. «Το 1989 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε ότι η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης διευκρινίζοντας ότι η δήλωσή του έγινε στην προσπάθεια του να ερμηνεύσει το πως ψηφίζει ο κόσμος και πως προασπίζει τα συμφέροντά του.

«Δεν υπάρχει μία εξήγηση σε αυτά. Υπάρχουν πάρα πολλές. Ωστόσο, βλέπουμε ότι πολύς κόσμος ο οποίος το συμφέρον του μπορεί να είναι σε μία άλλη πολιτική πρόταση, σε μια άλλη πολιτική διαχείριση να ψηφίζει διαφορετικά. Δικαίωμά του είναι και αυτό είναι το νόημα της εκλογής» υποστήριξε.

Κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα και συσκότιση» ο κ. Ξυδάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών λέγοντας ότι «εκτός από την τεράστια ευθύνη των μέσων, τεράστια είναι και η ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων που δεν κάνουν τις συζητήσεις και τις επεξηγήσεις των προγραμμάτων τους και των λόγων τους». Και όπως πρόσθεσε ένας σημαντικός λόγος που συνετέλεσε στην μεγάλη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ήταν ότι οι εκπρόσωποί του δεν μπορούσαν να περάσουν ένα μήνυμα «σαφές, αποτελεσματικό και εμπνευστικό» προς τους πολίτες μετά από τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση. «Αυτό είναι η πολιτική ανάλυση. Και αυτή είναι η αυτοκριτική που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας» πρόσθεσε ο κ. Ξυδάκης ερμηνεύοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.

Η Πόπη Τσαπανίδου συμφωνεί, αλλά.. μόνο σε ανθρώπινο επίπεδο

Ερωτηθείσα στην πρώτη της εμφάνιση μετά τη συντριβή για το θέμα των δηλώσεων του Νίκου Ξυδάκη, η Πόπη Τσαπανίδου έκανε λόγο για «ανθρώπινες αντιδράσεις» τις οποίες, όπως είπε, «σε ανθρώπινο επίπεδο τις δικαιολογώ».

«Σας είπα, είμαστε σε μια περίοδο που είμαστε σοκαρισμένοι, μουδιασμένοι και έχει ο κόσμος μέσα του έναν θυμό, είναι ανθρώπινες αντιδράσεις» είπε αρχικά η Πόπη Τσαπανίδου ενώ στην παρατήρηση «ακούνε και οι πολίτες κυρία Τσαπανίδου» η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε λέγοντας «δεν είναι σωστές δηλώσεις αυτές απλά σε ανθρώπινο επίπεδο τις δικαιολογώ».

Exit mobile version