Πέρασαν πάνω από δύο μήνες από την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Το γενικότερο κλίμα ήταν θετικό, όμως η ένταση και οι διαφωνίες μεταξύ των δυο χώρων συνεχίζονται. Ο λόγος; Οι Αλβανοί υπήκοοι που αποφασίζουν κατά χιλιάδες να εγκαταλείψουν την χώρα τους και να αναζητήσουν μια διαφορετική ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό αναγκάζει βέβαια τους περισσότερους να πραγματοποιήσουν αυτή τη διαδρομή μέσω παράνομων οδών, για παράδειγμα διασχίζοντας το Κανάλι της Μάγχης. Από πέρσι το καλοκαίρι, όταν το πρόβλημα άρχισε να εντείνεται, το υπουργείο Εσωτερικών στόχευε στους Αλβανούς οι οποίοι, σύμφωνα με το ίδιο, δεν είχαν κανέναν απολύτως λόγο να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Όπως συνεχίζει να υποστηρίζει το υπουργείο, «η Αλβανία είναι μια ασφαλής χώρα σε ευημερία».
Σήμερα έγινε γνωστό ότι το υπουργείο θα στηρίξει τις προσπάθειες απώθησης επίδοξων Αλβανών μεταναστών σε μια νέα, αποτρεπτική καμπάνια. Θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα, θα είναι γραμμένη στα αλβανικά και θα κατακλύσει κυρίως το Facebook και το Instagram της βαλκανικής χώρας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση η καμπάνια θα «ξεκαθαρίσει τους κινδύνους» των παράνομων διαδρομών, έτσι ώστε να συνετιστούν όσοι σκέφτονται να το τολμήσουν. Ο υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ επισήμανε μάλιστα, ότι «οι εν λόγω διαφημίσεις θα αντιμετωπίσουν προληπτικά το πρόβλημα στη ρίζα του».
Αντιδράσεις από αντιπολίτευση και ΜΚΟ
Η αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών κατέκρινε το εγχείρημα, λέγοντας πως είναι «αδιανόητο το να πιστεύει η κυβέρνηση πως οι εγκληματικές συμμορίες θα σταματήσουν να δρουν εξαιτίας μιας καμπάνιας». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων, οι οποίες τονίζουν πως ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση είναι αν η χώρα δημιουργήσει «ασφαλείς οδούς» διεκδίκησης ασύλου.
Τα τελευταία χρόνια οι βρετανικές αρχές καταγράφουν ρεκόρ νέων αφίξεων. Είναι γεγονός ότι η Αλβανία είναι πρώτη στην κατάταξη της παράνομης μετανάστευσης στη Βρετανία, καθώς στη διάρκεια ενός έτους σχεδόν 14.000 αιτήσεις ασύλου έγιναν από κατόχους Αλβανικού διαβατηρίου. Ειδικότερα, μέχρι τον Μάρτιο του 2023, 13.714 Αλβανοί έκαναν αίτηση ασύλου, με τους πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν να έρχονται δεύτεροι στην κατάταξη (σχεδόν 9.000 για το ίδιο διάστημα).
Διαμαρτυρίες από τον Ράμα
Πριν από έναν μήνα ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα είχε δηλώσει ότι «οι Βρετανοί έχουν πάθει νευρικό κλονισμό με την Αλβανία, επειδή έχουν αποτύχει οι ίδιοι να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές ροές στη χώρα τους». Τους τελευταίους μήνες βρετανικά ΜΜΕ φιλοξενούν άρθρα, τα οποία θίγουν διάφορα θέματα για τους Αλβανούς που διαμένουν στην χώρα. Πριν μια εβδομάδα έγινε γνωστή η «οικειοθελής» απέλαση 1.000 και πλέον Αλβανών που είτε κρατούνταν στις βρετανικές φυλακές, είτε είχε απορριφθεί η αίτησή τους για άσυλο είτε εκκρεμούσε εις βάρος τους ένταλμα σύλληψης.
Παράλληλα, μήνες πριν είχε αναδειχθεί από κορυφαία βρετανικά μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC και η Telegraph, η κυριαρχία της αλβανικής μαφίας στη διακίνηση ναρκωτικών και κυρίως κοκαΐνης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, μάλιστα, οι βρετανικές αρχές φοβούνται ότι αρκετοί Αλβανοί μετανάστες έρχονται στη χώρα ώστε να ενταχθούν στο κύκλωμα της αλβανικής μαφίας.