ΠΑΣΟΚ φορολογία μερισμάτων: Άγρια αντιπαράθεση για τους νέους φόρους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ φορολογία μερισμάτων: Άγρια αντιπαράθεση για τους νέους φόρους

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

ΠΑΣΟΚ φορολογία μερισμάτων: Διευκρινίσεις για τα στοιχεία που επικαλείται ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, δίνει ο Άδωνις Γεωργιάδης

31.05.2023 | 06:54

Σκληρή κόντρα για τους φόρους που περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ έχει ξεσπάσει μεταξύ ΝΔ και Χαριλάου Τρικούπη, μια αντιπαράθεση που θα απασχολήσει έντονα τις επόμενες ημέρες, καθώς στην ακτινογραφία του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, φάνηκε ότι υπάρχει.. ομίχλη. Η αντιπαράθεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει από χθες, μετά την εμφάνιση της Ελένης Χρονοπούλου στην ΕΡΤ, όπου είπε ότι το κόμμα της έχει στόχο να αυξήσει κάποιους φόρους και να μειώσει κάποιους άλλους. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, η κυρία Χρονοπούλου επανήλθε, λέγοντας πως ήταν… σαρδάμ.

Ωστόσο, στο θέμα των φόρων αναφέρθηκε και ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδωνής (ΣΚΑΪ), ο οποίος μίλησε για αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα και φορολόγηση 15% των μερισμάτων των επιχειρήσεων από 100.000 ευρώ και πάνω. Ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος επανήλθε το μεσημέρι, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει ως προς τα διανεμόμενα μερίσματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων, που σήμερα φορολογούνται οριζόντια με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη 5%, «μια κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση». Η δήλωση αυτή έκανε τον εκπρόσωπο της ΝΔ Άκη Σκέρτσο να δηλώσει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει στο πρόγραμμά του τρεις νέους φόρους, αύξηση φορολογίας σε μερίσματα, επιχειρήσεις και γονικές παροχές, με τον κ. Μάντζο να ανταπαντά πως «το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ εναρμονίζεται με όσα συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Επιμένει ο Ανδρουλάκης: Είναι δίκαιη σοσιαλδημοκρατική φορολόγηση αυτά που προτείνουμε

Στο θέμα αναφέρθηκε από τη Χίο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επέμεινε στο πρόγραμμά του, λέγοντας πως «για να καταλάβετε τον λαϊκισμό και πώς τα μίντια στηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη με την επίθεση που μας κάνουν σήμερα, ο φόρος για το μέρισμα από 3.500 πηγαίνει στις 4.500. Για ένα χιλιάρικο, κ. Σκέρτσο, θα αφελληνιστεί η ελληνική οικονομία, ή μήπως αφελληνίζεται επειδή πουλήσατε τα κόκκινα δάνεια στα funds και τα κοράκια εκβιάζουν τον ελληνικό λαό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς; Αυτός είναι ο κίνδυνος του αφελληνισμού της ελληνικής οικονομίας και όχι η δίκαιη σοσιαλδημοκρατική φορολόγηση».

Η κόντρα Γεωργιάδη-Κωνσταντινόπουλου για τη φορολόγηση στα μερίσματα

Στο μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης ξέσπασε άγρια διαδικτυακή κόντρα στο twitter μεταξύ του βουλευτή Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και του βουλευτή της ΝΔ Β’ Τομέα Αθηνών Άδωνι Γεωργιάδη.

Κωνσταντινόπουλος: Δείτε τι ισχύει στην ΕΕ για τη φορολόγηση μερισμάτων

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανήρτησε αρχικά στο Twitter τον χάρτη φορολόγησης μερισμάτων στην Ευρώπη. Στη συνέχεια, επικαλέστηκε δημοσίευμα της «Καθημερινής» τον Ιανουάριο του 2023, με τις φορολογικές συστάσεις του ΟΟΣΑ. Στο δημοσίευμα, που αφορά στην έκθεση του οργανισμού, αναγράφεται «στα μερίσματα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία και Ελλάδα έχουν τον ίδιο συντελεστή (5%), ενώ πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, η Σλοβακία και η Κύπρος, δεν επιβάλλουν φόρο κατά τη διανομή. Από την άλλη πλευρά, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία φορολογούν τα μερίσματα με συντελεστή 15%, ενώ Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο και Ιταλία με συντελεστές που κυμαίνονται μεταξύ 25%-30%».

Μάλιστα, αναφέρεται στον Νίκο Ρωμανό της ΝΔ, λέγοντας: «Σας αφήνω εδώ το δημοσίευμα για την φορολογία στην Ευρώπη, σε συνέχεια της συζήτησής μας. Σκεφθείτε το, π.χ. της Coca Cola με 645 εκατ. κέρδη, που εσείς φορολογείτε με 5%».

Άδωνις: Αυτός είναι φόρος στη διανομή κερδών

Απαντώντας στον κ. Κωνσταντινόπουλο, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε ότι αυτός είναι φόρος στο μέρισμα, δηλαδή στη διανομή των κερδών, και όχι φόρος επί των κερδών.

«Α) αυτός είναι φόρος στο μέρισμα, δηλ. στην διανομή των κερδών, δεν είναι ο φόρος επί των κερδών, Β) αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε τον ίδιο ή και μεγαλύτερο συντελεστή από γειτονικές και άρα ανταγωνιστικές σε μας Οικονομίες; Και πώς θα ισοφαρίσετε το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που θα δημιουργούσε η αύξηση του πχ στο 15% και που θα οδηγούσε πολλούς να επιλέγουν ως έδρα τους τις άλλες χώρες;»

Exit mobile version