Αντιηλιακή κρέμα προσώπου: Βασικό στοιχείο της καθημερινής μας ρουτίνας
Η αντιηλιακή κρέμα προσώπου αποτελεί το βασικό στοιχείο της καθημερινής μας ρουτίνας και όχι μόνο το καλοκαίρι. Η έκθεση στον ήλιο ενδέχεται να επιτείνει τη δυσφορία του δέρματος, καθώς επίσης να επιδεινώσει τυχόν ερυθρότητα, ειδικά αν έχεις ευαίσθητο δέρμα. Βεβαιώσου, λοιπόν, πως έχεις επιλέξει το σωστό αντιηλιακό για το πρόσωπό σου και ενσωμάτωσέ το ως βασικό μέρος στην καθημερινή σου περιποίηση. Προτίμησε ένα αντιηλιακό, με ανάλαφρη, λεπτόρρευστη υφή, ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική τριβή και φυσικά με υψηλό δείκτη προστασίας. Αν νιώθεις πως χρειάζεσαι μια αντιηλιακή με χρώμα για να καλύπτει τυχόν ατέλειες, τότε σιγουρέψου πως και αυτή διαθέτει τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Να είσαι σίγουρη πως ακόμα και οι αντιηλιακές κρέμες προσώπου με (πολύ) υψηλό δείκτη προστασίας δεν μας εμποδίζουν να «πάρουμε χρώμα». Το ίδιο ισχύει και για τις αντιηλιακές με χρώμα. Η μόνη διαφορά είναι πως το μαύρισμα αναπτύσσεται πιο αργά αλλά η διάρκειά του είναι μεγαλύτερη.
Και τι γίνεται με τη γυαλάδα;
Αυτό είναι ένα πρόβλημα που έρχεται συχνά στην επιφάνεια με τα αντιηλιακά προσώπου. Επίλεξε, λοιπόν, μια ματ αντιηλιακή κρέμα προσώπου κι αν θέλεις μια ματ αντιηλιακή με χρώμα.
Κάθε πότε ανανεώνω την αντιηλιακή προσώπου μου;
Πολλές φορές θεωρούμε ότι επειδή εφαρμόσαμε την αντιηλιακή κρέμα μας το πρωί, έχουμε καλυφθεί και προστατευτεί. Κάτι τέτοιο, δυστυχώς, δεν ισχύει! Στόχος είναι η τακτική ανανέωση της αντιηλιακής κρέμας, κάθε δύο ώρες ή μετά το κολύμπι.
Είμαι σίγουρα ασφαλής με αντιηλιακή με χρώμα;
Η αντιηλιακή με χρώμα δεν διαφέρει σε τίποτα από κάθε άλλη αντιηλιακή κρέμα, στην προστασία από UVA και UVB ακτινοβολία, Αντιθέτως, εκτός από προστασία προσφέρει άμεσα φυσική απόχρωση και λάμψη και φυσικά ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Φρόντισε μόνο να επιλέξεις προϊόν, με χρώμα ή χωρίς, που να μην έχει φαγεσωρογόνα συστατικά, δηλαδή στοιχεία που φράζουν τους πόρους και δημιουργούν μαύρα στίγματα. Αν και πολλές φορές νομίζουμε πως βγάζουμε σπυράκια εξαιτίας της αντιηλιακής κρέμας και κάπως έτσι σταματάμε να τη χρησιμοποιούμε, κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς τα σπυράκια οφείλονται κατά κύριο λόγο στον ιδρώτα. Εξάλλου, οι αντιηλιακές προσώπου με ανάλαφρη υφή, περιέχουν ενεργά συστατικά που δεν λειτουργούν αποφρακτικά για την επιδερμίδα. Ποια είναι όμως η διαφορά ανάμεσα στις ακτίνες UVA & UVB και ποια η σχέση τους με τον δείκτη αντιηλιακής προστασίας (SPF) που αναγράφεται στις αντιηλιακές κρέμες προσώπου;
Ας δούμε, λοιπόν, τι ισχύει:
Οι UVA και UVB είναι οι υπεριώδεις ακτίνες που βρίσκονται στο φως του ήλιου. Οι ακτίνες UVA διεγείρουν την παραγωγή μελανίνης στο δέρμα μας, με αποτέλεσμα να μαυρίζουμε. Ωστόσο, το μαύρισμα γίνεται για να προστατευθεί η επιδερμίδα μας, καθώς οι ακτίνες UVA είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση του δέρματος μας. Από την άλλη, η ακτινοβολία UVB προκαλεί στο δέρμα μας ηλιακά εγκαύματα και μελλοντικά ενδέχεται να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος. Περνώντας τώρα στον δείκτη SPF, αφορά αποκλειστικά και μόνο στην προστασία του δέρματος από τις ακτίνες UVB. Πιο συγκεκριμένα, είναι το είδος μέτρησης που χρησιμοποιείται στο εμπόριο για να προσδιορίσει πόσο καλά προστατευόμαστε από τις ακτίνες. Όσο πιο μικρός ο δείκτης, τόσο λιγότερη και η προστασία. Γι’ αυτό, θα πρέπει να επιλέγουμε αντιηλιακές κρέμες προσώπου με υψηλό δείκτη SPF, κατά προτίμηση από 30 και πάνω.