Σε ισχύ τέθηκε από χθες, στην Ισπανία, νόμος που επιτρέπει στις εργαζόμενες γυναίκες να λαμβάνουν άδεια από την εργασία τους λόγω περιόδου. Ο νόμος εντάσσεται σε ένα ευρύτερο νομοσχέδιο σχετικά με τα δικαιώματα φύλου και αναπαραγωγής σε γυναίκες και ψηφίστηκε στο ισπανικό κοινοβούλιο τον περασμένο Φεβρουάριο. «Είναι μια ιστορική ημέρα» έγραψε στο Twitter η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, μέλος του κόμματος τις ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos συμμάχου των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα κείμενο που εγκρίθηκε με 185 ψήφους υπέρ, 154 κατά και τρεις αποχές. Με αυτόν τον νόμο «η διακοπή της εργασίας για μια γυναίκα για λόγους εμμηνορρυσίας» που συνδέονται, για παράδειγμα, «με παθολογίες όπως η ενδομητρίωση» θα «αναγνωριστεί ως μια ειδική κατάσταση προσωρινής ανικανότητας» προς εργασία.
«Δίνεται σε αυτή την παθολογική κατάσταση μια ρύθμιση που θα προσαρμοστεί ώστε να εξαλειφθεί οποιαδήποτε αρνητική προκατάληψη» για τις γυναίκες «στον κόσμο της εργασίας», προστίθεται στο κείμενο. Καμία διευκρίνιση δεν δίνεται στον νόμο για τη διάρκεια αυτής της άδειας ασθενείας, η οποία πρέπει να δίνεται από γιατρό που αμείβεται από την υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης. Αυτή «η άδεια εμμήνου ρύσεως» προκάλεσε ωστόσο επιφυλάξεις στους Σοσιαλιστές και επικρίθηκε ακόμη και από το συνδικάτο UGT. Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης και μια από τις λίγες παγκοσμίως που ενσωματώνει στη νομοθεσία της το συγκεκριμένο μέτρο. Στην Ταϊβάν, οι εργαζόμενες δικαιούνται άδεια για δυσμηνόρροια, η οποία όμως ετησίως δεν μπορεί να υπερβαίνει αθροιστικά τις τρεις ημέρες, ενώ οι αποδοχές τους για το διάστημα αυτό είναι μειωμένες κατά 50%.
Επιδοτούμενη η άδεια
Στη Νότια Κορέα, οι εργοδότες χορηγούν στις υπαλλήλους τους μία ημέρα άδειας κάθε μήνα, εφόσον το ζητήσουν. Το νομικό πλαίσιο δεν καθορίζει αν η άδεια είναι μετ’ αποδοχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να λάβουν άδεια για πόνους περιόδου, οι εργαζόμενες στην Ισπανία χρειάζονται βεβαίωση ιατρού. Η διάρκεια της άδειας εξαρτάται από την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Η άδεια αυτή είναι μετ’ αποδοχών και επιδοτούμενη από το κράτος.