Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Στρατηγική αυτοδυναμίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατηγική αυτοδυναμίας

Όσα περισσότερα από τα μικρότερα κόμματα περάσουν το όριο του 3% και μπουν στη Βουλή, τόσο αυξάνεται το ποσοστό που πρέπει να συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα για να είναι αυτοδύναμο

Την ίδια στρατηγική που ακολούθησε στις εκλογές της 21ης Μαΐου αναφορικά με τον τρόπο που πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα θα ακολουθήσει και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου η ΝΔ. Και η στρατηγική αυτή έχει μια ξεκάθαρη θέση, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί το προσεχές χρονικό διάστημα: την θέση της αυτοδυναμίας.

Του Γιάννη Ντσούνου

Η ΝΔ, χωρίς να μετατοπιστεί ούτε εκατοστό από τη θέση της, θα υποστηρίξει ότι η μόνη αξιόπιστη, αλλά και εφαρμόσιμη πρόταση για την διακυβέρνηση της χώρας είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μάλιστα, μετά το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών, όπου ο ελληνικός λαός απέρριψε τόσο το σύστημα της απλής αναλογικής, όσο και τις συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων που διεκδίκησαν ψήφο, η πρόταση αυτή δείχνει να ενισχύεται και να επιβεβαιώνεται σημαντικά.

Η επιχειρηματολογία που θα ακολουθήσουν τα στελέχη της ΝΔ εκκινεί από την φράση «ΝΔ ή ακυβερνησία». Και μπορεί σε κάποιους αυτό το επιχείρημα να φαντάζει αλαζονικό, στην ουσία όμως δεν είναι: και αυτό τεκμαίρεται από το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός με το ποσοστό που έδωσε στην ΝΔ (41%) επιδοκίμασε ουσιαστικά την πρότασή της για ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και παράλληλα απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική διακυβέρνηση, αφού τα ποσοστά των κομμάτων χωρίς την ΝΔ και το ΚΚΕ δεν συγκέντρωναν αριθμητικά πλειοψηφία στην Βουλή.

Ο διαγκωνισμός για τη 2η θέση

Σε πολιτικό επίπεδο η ΝΔ θα ενισχύσει αυτό το αφήγημα καταδεικνύοντας καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που είναι τόσες πολλές, ώστε είναι πρακτικά αδύνατο να γεφυρωθούν και να ξεπεραστούν, ώστε να σχηματιστεί μια άλλη κυβέρνηση συνεργασίας. Στη ΝΔ θα προτάξουν, χωρίς ωστόσο να παρεμβαίνουν, και τον διαγκωνισμό που εξελίσσεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης και επομένως της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτός ο διαγκωνισμός, μάλιστα, θα χρησιμοποιηθεί, ώστε να ενισχυθεί το αφήγημα μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Οι παγίδες

Ωστόσο, εκτός από τις κινήσεις των υπολοίπων κομμάτων, που ευνοούν στην παρούσα φάση την ΝΔ, υπάρχουν και παγίδες στον δρόμο προς τις κάλπες, που η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλουν να αποφύγουν. Η πρώτη αφορά στα μικρότερα κόμματα που διεκδικούν την είσοδό τους στην Βουλή, αφού όσο περισσότερα εξ αυτών περάσουν το όριο του 3% και μπουν στη Βουλή, αυξάνουν το ποσοστό που πρέπει να συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα για να είναι αυτοδύναμο. Γι’ αυτόν τον λόγο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τον τόνο των επόμενων εκλογών, δηλώνοντας ότι «η κάλπη είναι άδεια» και ότι «είναι πολύ σημαντικό η ΝΔ να πάει καλύτερα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου».

Ο στόχος της ΝΔ

Στόχος της ΝΔ είναι να διατηρήσει στην χειρότερη περίπτωση και να αυξήσει στην καλύτερη τα ποσοστά της, ώστε να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος για απώλεια της αυτοδυναμίας. Στην ΝΔ γνωρίζουν, επίσης, ότι στις επικείμενες εκλογές είναι ακόμη ορατός ο κίνδυνος της λεγόμενης «χαλαρής ψήφου» και γι’ αυτόν τον λόγο ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξόρκισε τόσο τον εφησυχασμό, όσο και τα αλαζονικά φαινόμενα μεταξύ των στελεχών της ΝΔ. Στην πορεία προς τις εκλογές στην ΝΔ θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικό αφενός να παραμείνει το «μήνυμα» ξεκάθαρο και αφετέρου να συμμετάσχουν στην επικοινωνία αυτού μηνύματος όλα τα στελέχη, εκλεγμένα και μη, όπως έγινε και στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Το παράδειγμα έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δύο μόλις εικοσιτετράωρα μετά τις εκλογές έσπευσε όχι μόνο να ξεκαθαρίσει μέσω τηλεοπτικών του συνεντεύξεων το πολιτικό τοπίο που διαμορφώθηκε, αλλά και να καταρτίσει πρόγραμμα στοχευμένων περιοδειών ανά την επικράτεια, καλώντας το σύνολο των στελεχών του κόμματος να συστρατευτούν σε αυτήν την δεύτερη προεκλογική περίοδο. Και η αλήθεια είναι ότι όσοι γνωρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη καλά, ξέρουν ότι όταν στέλνει μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος, παρακολουθεί και ποιος τα έλαβε και ποιος όχι. Και ο νοών νοείτω!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις