19χρονη έγκυος – Νέα Μάκρη: Αυτή είναι η αιτία θανάτου της νεαρής

ΕΛΛΑΔΑ

19χρονη έγκυος – Νέα Μάκρη: Αυτή είναι η αιτία θανάτου της νεαρής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

19χρονη έγκυος - Νέα Μάκρη: Τα στελέχη του ΕΚΑΒ ανέφεραν ότι δεν έγινε η δήλωση του επείγοντος από την πλευρά της οικογένειας.

08.06.2023 | 07:22

Θλίψη αλλά και οργή έχει προκαλέσει ο θάνατος της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, επειδή άργησε δύο ώρες το ασθενοφόρο να την παραλάβει. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο θάνατος της άτυχης κοπέλας προήλθε από ενδομήτρια αιμορραγία. Η Εισαγγελία διέταξε άμεσα ποινική έρευνα για τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες πέθανε η γυναίκα και το μωρό που κυοφορούσε στον 9ο μήνα. Ούτε μία μέρα μετά, από τον θάνατο της 63χρονης γυναίκας, πάνω σε καρότσα φορτηγού, στην Κω, καθώς το ασθενοφόρο του νησιού δεν μπορούσε να πάει, γιατί ήταν σε άλλο περιστατικό. Βέβαια, στην περίπτωση της 19χρονης εγκύου, το περιστατικό, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αξιολογήθηκε ως μη επείγον.

19χρονη έγκυος: Οι κλήσεις που έγιναν από την οικογένεια

“Κατέστρεψαν το σπίτι μου”. Αυτά τα λόγια ψέλλισε στο Star, ο σύζυγος της άτυχης κοπέλας. Οι συγγενείς της την ίδια ώρα καταγγέλλουν ότι παρά τις επανειλημμένες κλήσεις τους στο ΕΚΑΒ, το ασθενοφόρο άργησε να πάει να την παραλάβει. Στελέχη του ΕΚΑΒ αναφέρουν ότι η πρώτη κλήση από την οικογένεια καταγράφεται στις 10:59, ωστόσο οι συγγενείς της κοπέλας υποστηρίζουν ότι κάλεσαν το ΕΚΑΒ στις 10:24. Τα στελέχη του ΕΚΑΒ ανέφεραν ότι δεν έγινε η δήλωση του επείγοντος από την πλευρά της οικογένειας και ότι οι συγγενείς ανέφεραν μόνο ότι η έγκυος γυναίκα ένιωθε κόπωση, αδυναμία και καταβολή. Γι αυτό- όπως τονίζουν- προφανώς δεν δόθηκε προτεραιότητα του συμβάντος ως “επείγον”. Σημειώνουν δε ότι τις πρωινές ώρες, οι άνθρωποι που ζητούν ασθενοφόρο στην Αττική είναι δεκάδες.

19χρονη έγκυος: “Δεν βοήθησε κανένας. Ήταν 19 χρονών, θα γινόταν για πρώτη φορά μανούλα”

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το Star, ακολούθησε μια δεύτερη κλήση από την οικογένεια της εγκύου 1 ώρα και 35 λεπτά μετά την πρώτη, που έλεγε ότι πλέον είναι επείγον το περιστατικό και ότι η κοπέλα έχει λιποθυμικό επεισόδιο. Τότε έφυγε κινητή μονάδα με γιατρό που έκανε και ΚΑΡΠΑ και προσπάθεια διασωλήνωσης. Η κοπέλα, φωτογραφίες της οποίας έδωσε στη δημοσιότητα το Star, μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας της περιοχής, όπου οι γιατροί, παρά τις προσπάθειές τους δεν κατάφεραν να τη σώσουν. “Δεν βοήθησε κανένας. Ήταν 19 χρονών, θα γινόταν για πρώτη φορά μανούλα.

Ήταν και οι δύο στη ζωή αλλά είχαν χαμηλό σφυγμό”, δήλωσε στο Mega και την εκπομπή “Live News” η ανιψιά της 19χρονης κοπέλας, σύμφωνα με την οποία οι συγγενείς της εγκύου κάλεσαν 20 φορές στο 166 αλλά η απάντηση ήταν πως δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο. “Πήραμε το ασθενοφόρο από τις 10.24 και ήρθε στις 01.30. Όταν ήρθε το ασθενοφόρο δεν υπήρχε οξυγόνο. Γιατί την πήγαν στο κέντρο Υγείας και όχι στο νοσοκομείο;”, αναρωτιέται ο θείος της.

“Η κλήση που είναι καταγεγραμμένη στο ΕΚΑΒ έγινε 11 παρά πέντε και η περιγραφή του περιστατικού ήταν πως ήταν επείγον αλλά χαμηλής προτεραιότητας. Αργότερα ξαναπήραν τηλέφωνο ότι επιβαρύνθηκε η κατάσταση. Στάλθηκε μονάδα η οποία περίπου στη μία το μεσημέρι ήταν στο σπίτι”, είπε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ. Παράλληλα, το ΕΚΑΒ διενεργεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να διερευνηθεί αν υπήρξε κακή διαχείριση του περιστατικού με τον θάνατο της εγκύου στη Νέα Μάκρη, με τους συγγενείς της κοπέλας επιμένουν ότι το ασθενοφόρο καθυστέρησε αδικαιολόγητα. “Ήρθε το ασθενοφόρο κατά τις 1.30 αλλά το κορίτσι έφυγε εκείνη την ώρα”, είπε η ανιψιά της. Έρευνα διενεργείται και από το υπουργείο Υγείας, για τις συνθήκες γύρω από τις μεταφορές των ασθενών.

Χρειάζονται 200 διασώστες για τα νησιά και 200 στην Αθήνα

Όπως σημειώνει η ΕΡΤ, ασθενοφόρα οχήματα υπάρχουν, αλλά απαιτείται η πρόσληψη 200 διασωστών για την κάλυψη των αναγκών σε όλα τα νησιά και 150 – 200 στην περιοχή της Αττικής. Στην Αττική, οι κλήσεις προς το ΕΚΑΒ ανέρχονται σε περίπου 4.000, ανά 24ωρο, ενώ οι πραγματικά επείγουσες κλήσεις ανέρχονται σε 500- 600. Στις κατεπείγουσες κλήσεις, σε ποσοστό 90%, η άφιξη του ασθενοφόρου γίνεται σε 15-20 λεπτά. Σε κλήσεις με χαρακτήρα επείγοντος, χωρίς να είναι κρίσιμη η κατάσταση, η άφιξη του ασθενοφόρου διαρκεί έως 40-45 λεπτά.

Exit mobile version