Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ροδόπη – ΣΥΡΙΖΑ: Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ροδόπη – ΣΥΡΙΖΑ: Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Ροδόπη - ΣΥΡΙΖΑ: Στον Σαρμά ο Τσίπρας

Φουντώνει η κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο τη μουσουλμανική μειονότητα στη Ροδόπη, κι ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο μετά τις νέες δηλώσεις Μητσοτάκη, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερωθεί υπηρεσιακά ότι το τουρκικό προξενείο έκανε προεκλογική εκστρατεία υπέρ δύο μειονοτικών υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν το έλαβε υπόψη του. Μάλιστα στις 9:30 το πρωί πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια συμβολική επίσκεψη που καταδεικνύει ότι η Κουμουνδούρου ιεραρχεί ψηλά το ζήτημα της Ροδόπης.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά δήλωσε:

Το θέμα στη Ροδόπη μπορεί να δημιουργήσει σημαντικούς εθνικούς κινδύνους. Υπάρχει ανησυχία, προβληματισμός για τον τρόπο που εργαλειοποιείται η ΕΥΠ με στοχευμένες πληροφορίες που διαρρέονται σε μέσα ενημέρωσης φιλικά προς τη ΝΔ για να δημιουργούνται εντυπώσεις Ηδη η Τουρκία τρίβει τα χέρια της. Τα 4 χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη η ΕΥΠ χρησιμοποιήθηκε για τα συμφέροντα Μητσοτάκη με παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων, υπουργών ακόμα και των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και τώρα την εργαλειοποιεί στην προεκλογική αντιπαράθεση. Είναι απαράδεκτο, άθλιο και εθνικά επιζήμιο.

Οι δηλώσεις της κυρίας Μπακογιάννη, είναι ένας ωμός εκβιασμός. Δηλαδή είπε αν δεν μας ψηφίσετε, θα περάσετε δύσκολα τα επόμενα χρόνια. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν εσκεμμένα για να περάσει σε κάθε σπίτι και Έλληνα πολίτη για το τι θα ακολουθήσει. Οτι οποίος είναι αντίθετος στην κομματική και οικογενειακή εξουσία θα περάσει δύσκολα. Εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθούμε απέναντι σε αυτό το το μήνυμα κατά της Δημοκρατίας, θα σταθούμε απέναντι για να μην περάσει ο φόβος σε κάθε κοινωνική ομάδα, σε κάθε πολίτη Η Ελλάδα έχει ισχυρή δημοκρατία.

Ο Μητσοτάκης και η ΕΥΠ στην Κομοτηνή

Η κόντρα μεταξύ των δύο κομμάτων για το θέμα των μειονοτικών υποψήφιων βουλευτών, αναζωπυρώθηκε, ύστερα από την τηλεοπτική συνέντευξη Μητσοτάκη στον Σκάι, κατά τη διάρκεια της οποίας υποστήριξε ότι Αλέξης Τσίπρας, είχε ενημερωθεί πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου. «Είχε ενημερωθεί ότι το τουρκικό προξενείο έκανε προεκλογική εκστρατεία υπέρ δύο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή» και του είχε περαστεί το μήνυμα «μην τους βάλεις στα ψηφοδέλτια αλλά επέλεξε να κάνει το ακριβώς ανάποδο», είπε.

«Ο κ. Τσίπρας μιλησε για ΚΥΠατζίδικες πρακτικές, δεν καταλαβαίνουμε τους κινδύνους που υπάρχουν για την περιοχή;» ανέφερε, προσθέτοντας μάλιστα πως οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι τυχαίο που υπάρχει κλιμάκιο της ΕΥΠ στην Κομοτηνή. Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους κ.κ. Φερχάτ και Ζεϊμπέκ «να κάνουν μια δήλωση ότι εκπροσωπούν τη μουσουλμανική και όχι τουρκική μειονότητα, αλλά δεν νομίζω ότι θα το κάνουν γιατί θα δυσαρεστήσουν το τουρκικό προξενείο». Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα θέσει το θέμα και στον Τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν, όποτε υπάρξει συνάντηση, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την εργαλειοποίηση της μειονότητας από την Τουρκία. «Η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ελλάδας» τόνισε.

Η οργισμένη αντίδραση Τσίπρα

Για αθλιότητες Μητσοτάκη και λογικές μαφίας από την Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο κανάλι TRT Θεσσαλίας. «Μια αθλιότητα βλέπουμε αυτές τις μέρες από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ. Παίζει με ευαίσθητα εθνικά μας θέματα. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, είμαι 49 χρόνων, 49 χρόνια πάντοτε οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στη Ροδόπη επιλέγουν με τα δικά τους κριτήρια κάποιους μουσουλμάνους απ’ όλα τα κόμματα. Όταν επέλεγαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν υπήρχε πρόβλημα; Τώρα που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει πρόβλημα; Και είναι ντροπή για 10 – 15.000 ψήφους να δημιουργούνται εντάσεις, που πλήττουν τη σταθερότητα και την κοινωνική ειρήνη σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βεβαίως καταλάβαμε όλοι τι έγινε όταν πήγε πάνω η κυρία Μπακογιάννη πάνω και τους απείλησε. Αν δεν ψηφίσετε ΝΔ θα περάσετε δύσκολα, τους είπε. Αυτές είναι λογικές μαφίας. Λυπάμαι γι’ αυτή την έκφραση, αλλά δεν μπορώ να βρω κάποια άλλη έκφραση για να τοποθετηθώ. Βεβαίως, είναι σκληρή», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πόλεμος ανακοινώσεων

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για «φτηνά προεκλογικά παιχνίδια με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, επιστρατεύοντας αυτή τη φορά στην προεκλογική αρένα ακόμη και την ΕΥΠ». «Δεν μας κάνει εντύπωση. Ήταν ο Πρωθυπουργός που έβαλε την ΕΥΠ να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς του αντιπάλους, δεν θα την έβαζε να του φτιάξει ένα βολικό προεκλογικό αφήγημα; Αυτός ο δρόμος όμως είναι εθνικά επιζήμιος και ολισθηρός.

Όποιος τον επιλέγει αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη. Και μια υπενθύμιση: Η αδελφή του κ. Μητσοτάκη, κα Ντόρα Μπακογιάννη, που σήμερα εκβιάζει ωμά τους μειονοτικούς ότι δεν θα περάσουν καλά αν δεν ψηφίσουν ΝΔ, το 2012 κατήλθε στις εκλογές με δικό της κόμμα. Έλαβε πανελλαδικά 2,56% αλλά στη Ροδόπη 18%. Ήταν άραγε η εκλεκτή του τουρκικού προξενείου; Είχε κάνει κάποια συναλλαγή με τον Ερντογάν; Διέπραξε κάποια προδοσία απέναντι στο έθνος;», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανακοίνωση αυτή απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Ακης Σκέρτσος κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι «παίζει με τις λέξεις και κάνει το άσπρο μαύρο. Ως συνήθως».

”Ο ΣΥΡΙΖΑ αγνόησε προειδοποιήσεις και πληροφορίες”

«Δεν μας ενδιαφέρει ποιο κόμμα ψηφίζεται στη Ροδόπη. Αρκεί να μην εκπροσωπεί την «τουρκική» μειονότητα. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή κι ο ΣΥΡΙΖΑ την πάτησε. Είναι εθνικό ζήτημα οι εκπρόσωποί μας στη Βουλή να μην είναι ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγνόησε προειδοποιήσεις και πληροφορίες που επίσημα του μεταφέρθηκαν ΠΡΙΝ τις εκλογές και συνεχίζει να παίζει με τη φωτιά. Ανακατεύοντας και δυσφημώντας από τη Ντόρα Μπακογιάννη μέχρι και την ΕΥΠ που έχει κρίσιμο και διαχρονικό ρόλο στα μειονοτικά ζητήματα εδώ και δεκαετίες. Αντί να πετάει, λοιπόν, τη μπάλα στην εξέδρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυο υποψήφιοί του πρέπει να απαντήσουν σε ένα και μόνο ερώτημα: εκπροσωπούν και διεκδικούν την ψήφο της μουσουλμανικής ή της «τουρκικής» μειονότητας; Θέλουμε μια απλή, ξεκάθαρη απάντηση από τους δυο υποψήφιους», ανέφερε ο Άκης Σκέρτσος.

Αιχμές από Ανδρουλάκη

Αιχμές για το ζήτημα άφησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Άκουσα σε βίντεο την κα Μπακογιάννη που μιλούσε σε Έλληνες πολίτες της Θράκης με παλαιοκομματικό λόγο του `60 (…) αλλά από την άλλη οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μας πούνε πώς στελέχη τους μιλούν για τουρκική μειονότητα ενώ είναι καθαρή η Συνθήκη της Λωζάνης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Διαχωριστικές γραμμές

Αξίζει να σημειωθεί πως η Αριστερά κρατούσε πάντα αποστάσεις από τα παιχνίδια του προξενείου. Αυτή τη φορά όμως οι δύο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, Οζγκιούρ Φερχάτ της Ροδόπης και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ της Ξάνθης, άλλαξαν στάση. Στην Κομοτηνή, όπως αναφέρουν τα Νέα, λέγεται πως ο κ. ότι ο κ. Φερχάτ έδωσε γη και ύδωρ στο προξενείο προκειμένου να εκλεγεί βουλευτής και ότι αυτό κρύβεται πίσω από τον διχασμό της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Η συντονίστρια της Νομαρχιακής Αγγελική Κουγιουμτζόγλου και όλο το κόμμα στηρίζουν τον βουλευτή τους και όχι την ομάδα που αντιδρά, η οποία βρίσκεται πίσω από τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου. Στις εκλογές του Μαΐου, ο κ. Φερχάτ έλαβε 12.208 ψήφους και ο κ. Χαρίτου 3.902, που για όσους γνωρίζουν τα τοπικά πράγματα σημαίνει ότι δεν τον ψήφισαν και πολλοί χριστιανοί.

Ο 38χρονος Οζγκιούρ Φερχάτ προέρχεται από μια αριστερή οικογένεια με ισχυρά ερείσματα στην τοπική κοινωνία της Ροδόπης. Είναι οδοντίατρος, όπως και ο πατέρας του, Ναζήφ, απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, με ενεργή συμμετοχή στη διεκδίκηση των μειονοτικών δικαιωμάτων. Οδοντίατρος είναι και η αδελφή του, Μπιλγκέ, η πρώτη γυναίκα αντιδήμαρχος στον μεικτό Δήμο Ιάσμου, όπου ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά η οικογένεια Φερχάτ.

ΝΔ και μειονότητα

Η ΝΔ εδώ και πολλά χρόνια δεν κατεβάζει στις εκλογές ισχυρή υποψηφιότητα από τη μειονότητα. Στις εκλογές του Μαΐου συντάχθηκε διακριτικά με άλλες δυνάμεις που στήριξαν την υποψηφιότητα του Αχμέτ Ιλχάν, του βουλευτή του ΠαΣοΚ, ο οποίος έχει αντιταχθεί στις μεθοδεύσεις του τουρκικού προξενείου. Ο κ. Ιλχάν το 2004 είχε εκλεγεί με τη ΝΔ, στην οποία ανήκε ως το 2010, και ήταν ο τελευταίος μειονοτικός βουλευτής που εξέλεξε η «γαλάζια» παράταξη.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το προξενείο υπεύθυνο για τον πολύπλοκο πολιτικό χάρτη της Ροδόπης. Η μειονότητα έχει αριθμητικά περισσότερο πληθυσμό, αλλά κοινωνικά δεν φαίνεται λόγω του πανεπιστημίου. Οι περισσότεροι ζούσαν στα χωριά της υπαίθρου και ασχολούνταν με την καλλιέργεια καπνού, η οποία πλέον δεν είναι αποδοτική και αναζητούν εναλλακτικές καλλιέργειες. Επίσης, οι μουσουλμάνοι ψηφίζουν σε συντριπτικά ποσοστά που σε ορισμένα χωριά άγγιξαν το 90%, ενώ από τον χριστιανικό πληθυσμό ψηφίζουν λίγο περισσότεροι από τους μισούς.

Πώς ο Βούτσης «επιβεβαιώνει» τις καταγγελίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Προ ολίγων ετών ο Νίκος Βούτσης από την Βουλή, είχε… «επιβεβαιώσει» τις καταγγελίες των τελευταίων 24ωρων κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «Κανένας Έλληνας βουλευτής δεν μπορεί να καλείται να δηλώσει στην Ελληνική Βουλή ότι η πατρίδα του είναι η Ελλάδα, ή αν πιστεύει κάπου αλλού ή αν έχει οποιαδήποτε άλλη πατρίδα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις