Ροδόπη – ΣΥΡΙΖΑ: “Φωτιά” στο εκλογικό τοπίο για τους μουσουλμάνους υποψήφιους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ροδόπη – ΣΥΡΙΖΑ: “Φωτιά” στο εκλογικό τοπίο για τους μουσουλμάνους υποψήφιους

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ροδόπη - ΣΥΡΙΖΑ: Τον πόλεμο δηλώσεων προκάλεσε αρχικά η καταγγελία του προέδρου της Ν.Δ, Κυριάκου Μητσοτάκη

13.06.2023 | 11:16

Στους μουσουλμάνους υποψήφιους της Θράκης μεταφέρθηκε τα τελευταία 24ωρα η προεκλογική μάχη, με την επιρροή του τουρκικού προξενείου σε τμήμα της ψήφου των μουσουλμάνων της Ροδόπης και της Ξάνθης και τη διαχείριση των ζητημάτων που άπτονται της μειονότητας να είναι το κορυφαίο ζήτημα που απασχολεί την Κουμουνδούρου.  Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ κατέφυγαν σε μετωπική σύγκρουση με τους τόνους να ξεφεύγουν από τα επιτρεπτά όρια και το κλίμα να γίνεται τοξικό, λίγες μόλις ημέρες πριν από την κάλπη της 25ης Ιουνίου. Ο Αλέξης Τσίπρας, που επισκέφθηκε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, κατήγγειλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία για «ωμό εκβιασμό». Η απάντηση ήταν άμεση από την Πειραιώς, με τον Άκη Σκέρτσο να κάνει λόγο για «πολιτική απρέπεια» του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας στο παιχνίδι την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Τον πόλεμο δηλώσεων προκάλεσε αρχικά η καταγγελία του προέδρου της Ν.Δ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ενημερωθεί για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένων πολιτικών υποψηφίων.

“Θερμό” επεισόδιο

Στην προεκλογική κόντρα ήρθε η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη που παρουσίασε «φυλλάδιο» που, σύμφωνα με την ίδια, περιείχε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μεταφρασμένες στα τουρκικά και, πιο συγκεκριμένα, αναφερόταν σε θέματα συλλογικού αυτοπροσδιορισμού και σε θέματα εκλογής μουφτήδων! Ο Χάρης Μαμουλάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που βρισκόταν στο ίδιο πάνελ, αντέδρασε και λίγο αργότερα προχώρησε σε καυστική ανάρτηση στο Twitter: «Μετά τους ωμούς εκβιασμούς της κ. Μπακογιάννη και του κ. Σκέρτσου στην μουσουλμανική μειονότητα, μετά την εργαλειοποίηση της ΕΥΠ από τον κ. Μητσοτάκη, σειρά είχε η άθλια προβοκάτσια της κ. Βούλτεψη».

Η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ απάντησε στη σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που την κατηγορούσε για «προβοκάτσια», αναφέροντας ότι: «Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του… τουρκομαθούς κ. Χάρη Μαμουλάκη, υποστηρίζει ότι παρουσίασα ως μπροσούρα του ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου. Δεν γνωρίζω εφημερίδα, οποιασδήποτε χώρας, που να δημοσιεύει άρθρο με το λογότυπο κόμματος πάνω από τον τίτλο». Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, επισύναπτε στην ανακοίνωσή της το «φυλλάδιο» για το οποίο μιλούσε.

Σκέρτσος: «Παραβίασαν την κόκκινη γραμμή»

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, προχώρησε σε νέα τοποθέτηση για το ζήτημα της Ροδόπης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σήμερα σε μία πολιτική απρέπεια επιχειρώντας να εμπλέξει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό στην προεκλογική αντιπαράθεση για την υπόθεση της Θράκης και το γεγονός ότι δύο υποψήφιοί του στην περιοχή (σ.σ. Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ) παραβίασαν την εθνική κόκκινη γραμμή όλων των κομμάτων μέχρι σήμερα να εκπροσωπούν δηλαδή την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα με μετριοπαθείς επιλογές στελεχών που δεν υιοθετούν τις πιο ακραίες αναθεωρητικές απόψεις περί δήθεν τουρκικής μειονότητας και που δεν πρέπει να είναι ενεργούμενα του τουρκικού Προξενείου».

Αχτσιόγλου: «Είναι εθνικά επικίνδυνοι»

Για το ζήτημα της Ροδόπης τοποθετήθηκε και η Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στο OPEN. Η ίδια τόνισε ότι είναι «…η πρακτική της ΝΔ είναι διχαστική, αντιδημοκρατική και εθνικά επικίνδυνη». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφέστατη, μιλάμε για μουσουλμανική μειονότητα. Ουδέποτε είπαμε κάτι διαφορετικό και αυτό δεν τίθεται καν υπό συζήτηση». «Επειδή το εκλογικό αποτέλεσμα στη Ροδόπη δεν άρεσε στη ΝΔ, κατηγορεί χιλιάδες Έλληνες πολίτες ότι ψήφισαν ως ενεργούμενα και υποχείρια ξένης δύναμης. Αντιλαμβάνεστε πόσο εθνικά επικίνδυνη και βαθιά αντιδημοκρατική είναι αυτή η θέση», πρόσθεσε.

Ανδρουλάκης: «Βαθιά τυχοδιώκτες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγόρησε σήμερα από το Ρέθυμνο για «βαθύ τυχοδιωκτισμό» τόσο τη Νέα Δημοκρατία, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της Ροδόπης. «Η σύγκρουση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων ημερών για τη Ροδόπη είναι αδιανόητη και δείχνει ότι και στα δύο αυτά κόμματα είναι βαθιά τυχοδιώκτες. Ας σταματήσουν τα προεκλογικά παιχνίδια. Το ΠΑΣΟΚ έδειξε τον δρόμο να είναι ενωμένη όλη η Θράκη, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης. «Είναι σοβαρό θέμα αυτό με τη Ροδόπη. Έχω ενοχληθεί πάρα πολύ», είπε νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας στο MEGA, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας: «Οφείλουν να δώσουν σαφείς εξηγήσεις και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας, μέσα στην ημέρα και να αφήσουν τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς».

ΚΚΕ: «Παίζουν παιχνίδια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ»

Την ίδια ώρα, στον Περισσό βλέπουν τα εθνικά ζητήματα να βάλλονται όχι μόνο από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ. «Το ΚΚΕ καταγγέλλει τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Πολύ περισσότερο που αυτά τα παιχνίδια διαδραματίζονται σε χρόνο που κυοφορούνται σοβαρές αρνητικές διευθετήσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την άμεση παρέμβαση του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα, που έχει εδραιώσει την παρουσία του στη Θράκη με ευθύνη και των δύο κυβερνήσεων», τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του. Οι μειονότητες πρέπει να αποτελούν γέφυρες φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών. Αυτή την αναγκαιότητα εκφράζει το ΚΚΕ και οι υποψήφιοί του από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης».

Eρντογάν: «Αν δεν θέλουν ειρήνη στο Αιγαίο, θα εφαρμόσουμε άλλες πολιτικές»

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μάλλον βλέπει με ικανοποίηση το μουσουλμανικό θέμα να έχει… εκτροχιάσει την συζήτηση από τα προεκλογικά ζητήματα, επέστρεψε και ο ίδιος στο γνώριμο πολιτικό σκηνικό με απειλές κατά της Ελλάδας και αναφορές στη Γαλάζια Πατρίδα και μάλιστα μιλώντας από τα Κατεχόμενα! Σε κοινές δηλώσεις που έκανε με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ο Ερντογάν τόνισε για τις σχέσεις με την Ελλάδα ότι «δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, από την ειρήνη στις θάλασσες μας. Αν δεν θέλουν ειρήνη, θα εφαρμόσουμε άλλες πολιτικές. Δεν θέλουμε εμπόδια στο δρόμο μας. Ας δώσει το Αιγαίο σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της παγκόσμιας θάλασσας».

Και συνέχισε: «Συζητήσαμε επίσης για το Κυπριακό. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Το αίτημα μου για μια διάσκεψη για ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο δεν ικανοποιήθηκε. Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο. Μιλήσαμε επίσης για την ανάγκη ισότιμης κατανομής των πόρων στην Κύπρο και στα περίχωρα της». Επανέλαβε μάλιστα ότι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων θα πρέπει να υπάρξει αναγνώριση του ψευδοκράτους.

«Σφαγή» Σκέρτσου – Τσαπανίδου για Ροδόπη: «Είστε εθνική εξαίρεση» – «Κατακρημνίσατε την κόκκινη γραμμή»

Για το θέμα, διασταύρωσαν τα ξίφη του οι εκπρόσωποι Τύπου της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, Άκης Σκέρτσος και Πόπη Τσαπανίδου αντίστοιχα, οι οποίοι το πρωί ήταν καλεσμένοι της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA». Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «μπορεί να είναι ένα θέμα που πολώνει αυτή την περίοδο, ωστόσο μιλάμε για ένα εθνικά ευαίσθητο θέμα, που πρέπει να συζητηθεί. Η κριτική που ασκεί η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ακούγεται σκληρή, είναι όμως αληθινή. Καταλαβαίνω ότι ενοχλήθηκε και η κα Τσαπανίδου και ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν τους αποκαλέσαμε εθνική εξαίρεση όμως δεν είναι η πρώτη φορά. Εθνική εξαίρεση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολλά χρόνια όταν δεν ψήφιζε στις αμυντικές δαπάνες στον τακτικό προϋπολογισμό, όταν βρισκόταν απέναντι σε δράσεις όπως είναι ο φράχτης στον Έβρο. Γενικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να άγεται και να φέρεται από μία πιο δικαιωματική ατζέντα που καταλήγει να είναι ιδεολογικά και εθνικά αφελής».

Ο ίδιος είπε προς την Πόπη Τσαπανίδου, όταν τον ρώτησε τι εννοεί με το όρο εθνική εξαίρεση ότι «Αφήνετε ανοιχτές τρύπες στην προάσπιση εθνικών συμφερόντων».«Εθνική εξαίρεση σημαίνει να μην είσαι εντός εθνικής γραμμής. Κι όταν δεν είσαι εντός είσαι εκτός… Δηλαδή είσαι ανθέλληνας; είσαι προδότης;» του αντέτεινε η κ. Τσαπανίδου, με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, να της απαντά «δεν έχετε συνεκτική γραμμή σε αυτά που θεωρούνται εθνικά σημαντικά ζητήματα» «Τότε να λέτε χρησιμοποιείτε άλλες λέξεις και όχι τέτοιους βαρείς χαρακτηρισμούς», είπε η κα Τσαπανίδου, με τον κ. Σκέρτσο να αντιγυρίζει: «Δεν θα μας πείτε εσείς πως θα μιλάμε».

«Δύο φορές ενημερώθηκε ο Τσίπρας» – «Εσείς κατακρημνίσατε την κόκκινη γραμμή»

Αναφορικά με τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη στη μουσουλμανική μειονότητα ο κ. Σκέρτσος σχολίασε: «Η κα Μπακογιάννη είπε το αυτονόητο. Είπε δηλαδή ότι εμείς ως ΝΔ υποστηρίζουμε μία πολιτική άρσης της απομόνωσης της μειονότητας και ένταξή της στην θεσμική και οικονομική πραγματικότητα». Επέμεινε δε ότι το ζήτημα παρέμβασης του τουρκικού προξενείου, υπέρ των δύο μειονοτικών υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, «το θέσαμε στο υψηλότερο επίπεδο, τον κ. Τσίπρα όταν του δόθηκαν οι πληροφορίες σε σχέση με το τι γίνεται στην Θράκη. Πριν τις εκλογές ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του πήραν κάποια στοιχεία από τον κ. Μητσοτάκη».

Κάτι που διέψευσε η Πόπη Τσαπανίδου λέγοντας: «Δεν υπήρχε επικοινωνία Μητσοτάκη – Τσίπρα πριν τις εκλογές. Υπήρξε μία ενημέρωση μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου», με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ να επιμένει: «Δύο φορές, πριν και μετά τις εκλογές της 21ηςΜαΐου ενημερώθηκε ο Αλέξης Τσίπρας». Πρόσθεσε δε ότι «αυτή η συζήτηση δεν ευνοεί κανένα γιατί πρόκειται για ένα πολύ λεπτό εθνικό και κρίσιμο θέμα». Ερωτηθείσα γιατί οι δύο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κάνει μία δημόσια τοποθέτηση για το ζήτημα, η κα Τσαπανίδου απάντησε: «Είναι δυνατόν να ζητάμε το 2023 , δήλωση πολιτικών φρονημάτων από τους βουλευτές;» και τόνισε «η ΝΔ τηρεί εθνικά επικίνδυνη κι ανεύθυνη στάση».

Απευθυνόμενη στον κ. Σκέρτσο τόνισε: «Δεν ξεπεράσετε κόκκινες γραμμές εσείς με την στάση σας; Από την μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα θέμα τέτοιου τύπου για την Θράκη από ελληνικό κόμμα δεν έχει ανοίξει ποτέ. Εσείς την κατακρημνίσατε την κόκκινη γραμμή». Απο την πλευρά του ο Άκης Σκέρτσος ερωτηθείς γιατί το εν λόγω ζήτημα δεν είχε «ανέβει» πριν τις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου, εφόσον υπήρχαν οι πληροφορίες απάντησε: «Το θέμα τέθηκε στον πλέον αρμόδιο, δεν είμαστε ο κηδεμόνας του ΣΥΡΙΖΑ να του πούμε τι θα κάνει».

Exit mobile version