Αρκούδες Καστοριά: Απελπισμένοι οι κάτοικοι

ΕΛΛΑΔΑ

Αρκούδες Καστοριά: Απελπισμένοι οι κάτοικοι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Αρκούδες Καστοριά: Το άγριο ζώο περπατάει και, όπως λένε ιδιοκτήτες σπιτιών, μπαίνει σε αυλές και κατευθύνεται σε καλλιέργειες

14.06.2023 | 11:56

Μια αρκούδα στην προσπάθειά της να βρει τροφή, περνάει κάθε βράδυ έξω από σπίτια σε περιοχές της Καστοριάς, με τους κατοίκους να τη βλέπουν φοβισμένοι. Το άγριο ζώο περπατάει και, όπως λένε ιδιοκτήτες σπιτιών, μπαίνει σε αυλές και κατευθύνεται σε καλλιέργειες. Σε πολλά και διαφορετικά σημεία της Καστοριάς οι αρκούδες καθημερινά μπαίνουν σε σπίτια, αυλές και καλλιέργειες προκαλώντας φόβο και ζημιές, ενώ οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση. Το βίντεο του alphafm.gr από τους Αμπελόκηπους στην Καστοριά, όπου μια αρκούδα κάθε βράδυ περνά από τα σπίτια, μπαίνει σε αυλές και καλλιέργειες, είναι χαρακτηριστικό. Οι πολίτες έχουν απευθυνθεί στην περιφέρεια και το αρμόδιο υπουργείο, ζητώντας την παρέμβασή τους για να αντιμετωπίσουν αυτή την δυσάρεστη κατάσταση.

Ο συνολικός πληθυσμός της καφέ αρκούδας εντωμεταξύ, στα τρία εθνικά πάρκα της χώρας, σε Πίνδο, Πρέσπες και Ροδόπη, το 2020-2021 βρέθηκε να αποτελείται από 485 άτομα και υπάρχει σημαντική γενετική ποικιλότητα και στις τρεις περιοχές. Πρόκειται για τα βασικά συμπεράσματα της γενετικής ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Κτηνιατρικής (Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας) και το Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας (Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ, το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης.

Στόχος ήταν επίσης η εκτίμηση της γενετικής ποικιλομορφίας της καφέ αρκούδας που διαβιεί στην Ελλάδα

Ειδικότερα στο πλαίσιο του προγράμματος «Improving human-bear coexistence in 4 National Parks of South Europe» (ARCPROM), ανιχνεύθηκαν και μελετήθηκαν 10 ειδικοί για την καφέ αρκούδα μικροδορυφορικοί δείκτες με στόχο την εκτίμηση της κατανομής του πληθυσμού στις περιοχές της Πίνδου, των Πρεσπών και της Ροδόπης. Στόχος ήταν επίσης η εκτίμηση της γενετικής ποικιλομορφίας της καφέ αρκούδας που διαβιεί στην Ελλάδα και η διερεύνηση της πιθανής γενετικής σύνδεσης των αρκούδων μεταξύ των τριών περιοχών. Στη γενετική ανάλυση χρησιμοποιήθηκαν δείγματα τριχών καφέ αρκούδας που συλλέχθηκαν κατά τα έτη 2020-2021 με τη μέθοδο των τριχοπαγίδων, σύμφωνα με τη δραστηριότητα των αρκούδων που είχε παρατηρηθεί στο διάστημα αυτό.

Exit mobile version