Τι είναι αυτό που κάνει αρκετούς 'ωραίους' με την κατεστημένη αντίληψη για την ομορφιά να γίνονται αντιπαθητικοί;
Από την Ευτυχία Παπούλια
Κοινωνιολόγος
Αν έχεις γοητεία, δεν έχει σημασία αν δεν έχεις τίποτε άλλο. Αν δεν έχεις, ό,τι και να έχεις δεν έχει σημασία.
James Barrie
Κάποιος είπε πως και οι πιο ωραίοι άνθρωποι ασχημίζουν μόλις αρχίσουν… να μιλάνε! Βέβαια, δεν υπάρχουν στην ζωή ωραίοι και άσχημοι με κριτήριο την ανατομία του σώματός μας και την εξωτερική μας εμφάνιση, ο καθένας απο εμάς ειναι ενα έργο της φύσης με την δική του ξεχωριστή ομορφιά, μια πηγή έμπνευσης για έναν καλλιτέχνη. Ακόμη κι ο Κουασιμόδος είχε την δική του, ξεχωριστή, γοητεία. Αρκεί αυτή την ανατομία του σώματός μας και την αρμονία των αναλογιών όπως η φύση την όρισε για τον καθένα να μην την διαταράξουμε και να την διατηρούμε πάντα στην καλύτερη φυσική κατάσταση. Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει αρκετούς άνδρες και γυναίκες ‘ωραίους’ με την κατεστημένη αντίληψη για την ανθρώπινη ομορφιά να γίνονται αντιπαθητικοί μόλις ανοίξουν το στόμα τους, όχι μόνο για να μιλήσουν αλλά και για… να φάνε ενα μπισκοτάκι;
Αν ηταν να το πούμε επιγραμματικά, θα λέγαμε πώς αυτό που κάνει ακόμα και τους πιο ‘ωραίους’ να… ασχημίζουν όταν μιλάνε είναι η παραμόρφωση που υφίσταται η όψη τους από τα αρνητικά, ιδιαίτερα τα επιθετικά συναισθήματα μιας συγκεκριμένης στιγμής που αντανακλώνται στο πρόσωπό τους. Γκριμάτσες και μορφασμοί. Έρευνες σε ΗΠΑ και Ευρώπη με βάση τον ιδεολογικό προσανατολισμό των πολιτών έδειξαν πως οι ‘δεξιοί’ όλων των κοινωνικών στρωμάτων ειναι πιο… όμορφοι, πιο ευχάριστοι, πιο cool και ευχαριστημένοι απ’ την ζωή τους σε αντίθεση με τους ‘αριστερούς’ που η επιθετικότητά τους όπως εκφράζεται με την…υψωμένη γροθιά, αποτυπώνεται και στα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και τους αποστερεί την όποια γοητεία διαθέτουν, που φυσικά δεν ειναι λιγότερη απο εκείνη των… δεξιών.
Παραμόρφωση
Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που τα έχουν όλα: Ομορφιά, νεότητα, χρήμα, δόξα και δεν θα είχαν κάποιο λόγο να διακατέχονται απο τέτοια συναισθήματα που παραμορφώνουν το πρόσωπο και ασχημίζουν. Τότε για ποιο λόγο οι δύο καταξιωμένοι τενίστες, ο Νόβακ Τζόκοβιτς και ο Στέφανος Τσιτσιπάς, που ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, είναι, σύμφωνα με μια έρευνα του World Sports Network οι πιο αντιπαθητικοί στα Social Media αθλητές;
Οι χρήστες του Διαδικτύου καταλόγισαν στον Σέρβο τενίστα ‘εγωισμό’ και στον Έλληνα ‘κακή συμπεριφορά’ στο γήπεδο με αποκορύφωση την απαράδεκτη στάση απέναντι στους γονείς του κυρίως ομως απέναντι στην μητέρα του. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως ο εγωισμός, η υπεροψία, η έπαρση κι άλλες ηθικές αξίες που θα πρέπει να συμβαδίζουν με το ευ αγωνίζεσθαι, υποχωρούν μπροστα στην δόξα και το χρήμα, ομως οι άξιοι αυτοί κατα τα άλλα πρωταθλητές γίνονται πρότυπα κι εδώ ο πειρασμός για συγκρίσεις με τον άλλο κορυφαίο αθλητή μας, ως προς το ήθος, Γιάννη Αντετοκούνμπο, ειναι μεγάλος.
Ομως οι υπόλοιποι απλά ‘ωραίοι’ ανθρωποι της καθημερινότητας που το μόνο που διεκδικούν είναι ακριβώς η συμπάθεια, η εκτίμηση, αλλά και η αγάπη των ανθρώπων με τους οποίους (επιδιώκουν να) συναναστρέφονται, γιατί χάνουν την γοητεία τους πολλές φορές πριν καν αρχίσουν να μιλάνε;
…προέκταση
Ένας απ’ τους πολλούς λόγους που αυτό συμβαίνει όταν καθίσουμε σ’ ένα τραπέζι με κάποιον, είναι η πρώτη κίνηση που κάνουμε – να βγάλουμε το κινητό και να το αφήσουμε πάνω στο τραπέζι. Έτσι περνάμε στον άλλο το μήνυμα πως την συγκεκριμένη στιγμή δεν είμαστε αποκλειστικά στην διάθεσή του, πως μπορούν ξαφνικά να ‘μπουν’ στην παρέα μας κάποιοι απρόσκλητοι με ένα μήνυμα ή μια κλήση. Η παρουσία κι ακόμη περισσότερο η χρήση του κινητού σε μια συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα, προξενεί δυσφορία, μας κάνει αντιπαθητικούς, παρ’ ολο που η σχέση όλων με το κινητό ειναι μια συνθήκη αποδεκτή. Οι επιπτώσεις όμως στις κοινωνικές μας επαφές ειναι αναπόφευκτες.
Μιζέρια
Ένας αλλος λόγος που μας κάνει αντιπαθητικούς μόλις αρχίζουμε να μιλάμε, είναι όταν με τις πρώτες μας ακόμα λέξεις εκπέμπουμε μια αρνητική στάση απέναντι στην ζωή γενικότερα και βλέπουμε τα πάντα γύρω μας μέσα απ’ το πρίσμα της μιζέριας. Μια στάση ζωής που ασυναίσθητα ίσως κουβαλάμε μόνιμα μέσα μας κι αναζητούμε συνοδοιπόρους σε αυτήν την λάθος πορεία μας, κινδυνεύοντας έτσι όχι μόνο να μην ‘κερδίσουμε’ καινούργιους φίλους αλλά να χάσουμε κι αυτούς με τους οποίους συμπορευτήκαμε ως εδώ με κοινά συναισθήματα την ίδια αρνητική στάση ζωής. Γιατί ακόμα και οι πιο δυσαρεστημένοι θέλουν πάντα κάποιον να τους δείξει μια διέξοδο. Αν δεν έχεις κάτι καλό να πεις, μην λες τίποτα, λέει μια ανατολίτικη σοφία.
Όσοι λένε πως η ομορφιά της ψυχής έχει μόνο αξία, σε αντιδιαστολή με εκείνη του σώματος, αδικούν το σώμα. Γιατί η ομορφιά της ψυχής όταν δεν αντανακλά στο πρόσωπο, όταν δηλαδή δεν ομορφαίνει το σώμα απλά δεν υπάρχει. Είναι σαν ενα ακριβό φωτιστικό που δεν… φωτίζει τον χώρο. Από την άλλη, κι αυτή η τέλεια εμφάνιση για την οποία έχουν δαπανηθεί πολλά, αποτελεί την σκοτεινή πλευρά της ομορφιάς. Ο ναρκισσισμός που σήμερα ειναι διάχυτος σε όλα τα μέσα προβολής είναι πιο απωθητικός ακόμη κι από την έπαρση, την αλαζονεία.