Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών τους με τα POS οι επιχειρήσεις με τζίρο έως 100.000 ευρώ, ενώ περιθώριο μέχρι τέλη Ιουλίου έχουν οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ, ωστόσο παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως υπάρχουν προβλήματα και δεν θεωρούν ότι είναι εφικτό. Το χρονοδιάγραμμα αυτό και το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, φαίνεται πως θα αποφασιστεί σήμερα, στη συνάντηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή με εκπροσώπους των παρόχων των φορολογικών μηχανισμών, των POS και των εταιρειών υποστήριξης λογισμικού, καθώς πλησιάζει η καθορισμένη προθεσμία ολοκλήρωσης. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί από τον Μάρτιο, στα τέλη του Ιουνίου θα πρέπει να διασυνδεθούν 400.000 ταμειακές μηχανές με τερματικά POS, για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.
Επίσης, περίπου 140.000 φορολογικοί μηχανισμοί θα πρέπει να αποσυρθούν μέχρι τον Οκτώβριο και να αντικατασταθούν από νέους μηχανισμούς οι οποίοι αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη, εκδίδουν σχετικές αναφορές και διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ.
Το νέο «πρωτόκολλο επικοινωνίας»
Με νέα απόφαση της ΑΑΔΕ, τροποποιήθηκε το «πρωτόκολλο επικοινωνίας» των POS με τις ταμειακές μηχανές. Η νέα διαδικασία η οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να αρχίσει να εφαρμόζεται μετά τη λήξη των προθεσμιών διασύνδεσης ταμειακών και POS γίνεται σε πέντε βήματα:
1. H συναλλαγή ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις εξελιγμένες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.
2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στην ταμειακή μηχανή τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τη σε αναμονή του αποτελέσματος.
3. Το POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε: α) online έγκριση ή β) offline έγκριση ή γ) απόρριψη offline ή δ) διακοπή της συναλλαγής.
4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στην ταμειακή με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Επιπλέον, ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (αριθμός συναλλαγής, κωδικός έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από την ταμειακή.
5. Η ταμειακή μηχανή (ΦΗΜ) επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον φορολογικό μηχανισμό.