Ομπάμα Ακρόπολη 22/6: Όλο το παρασκήνιο
«Εξαιρετικό και άψογο» χαρακτήρισε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, ο οποίος και ήταν αυτός που ξενάγησε τον Αμερικανό πολιτικό μαζί με την οικογένειά του κατά την επίσκεψή τους στο μουσείο το απόγευμα της Τετάρτης. Ο Μπαράκ Ομπάμα έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον σε πολλά πράγματα, κάποια από τα οποία θυμόταν από την προηγούμενη επίσκεψή του στο Μουσείο και ήθελε να ξαναδεί ενώ του άρεσε η καινούργια διευθέτηση της αρχαϊκής αίθουσας, καθώς θυμόταν αρκετά από εκεί, όπως, για παράδειγμα, τα αρχαϊκά χρώματα είπε ο κ. Σταμπολίδης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν, δε, βρέθηκε στο τμήμα του Μουσείου της Ακρόπολης όπου φιλοξενούνται οι πέντε από τις έξι Καρυάτιδες του Ερεχθείου -η έκτη βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο- ο κ. Ομπάμα, βλέποντας την κενή θέση, ρώτησε «γιατί δεν ζητάτε και την έκτη Καρυάτιδα;» με τον κ. Σταμπολίδη να του απαντά ότι «εμείς επικεντρωνόμαστε μόνο στα Παρθενώνεια Γλυπτά». Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν, πάντως, ενημερωμένος για το ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα καθώς «είπε ότι το γνωρίζει, γιατί υποθέτω θα του το είχε πει και ο Δημήτρης Παντερμαλής στην επίσκεψή του το 2016. Του μίλησα για τον αείμνηστο Δημήτρη Παντερμαλή, ότι δεν είναι πια μαζί μας και ότι ήταν σοφός δάσκαλος και ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε να φτιάξει το Μουσείο. “Το γνωρίζω”, είπε, γιατί είχε μία πολύ καλή ξενάγηση μαζί του τότε».
“Έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα κοινωνικά θέματα του 5ου αι. π.Χ”
«Επίσης, έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κι εκείνος και η σύζυγός του για τα κοινωνικά θέματα του 5ου αι. π.Χ., πράγματα που συζητήθηκαν στην αίθουσα του Παρθενώνα, ιδιαίτερα για τη δημοκρατία, γιατί ο Παρθενώνας είναι το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού και της δημοκρατίας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σταμπολίδης, ο οποίος παρουσίασε στους διάσημους επισκέπτες πολλές λεπτομέρειες που συχνά δεν φαίνονται εύκολα με γυμνό μάτι. «Κυρίως στη ζωφόρο, του έδειξα μερικά πράγματα και του εξήγησα πως αν δεν τα βλέπουμε σε αυτό το ύψος που είναι πολύ κοντά μας σήμερα, δεν θα τα έβλεπαν και στα 10-12 μέτρα όταν βρίσκονταν πάνω στον τοίχο του σηκού.
Και επομένως ότι όλη αυτή η σκέψη ή μάλλον η σύλληψη, ο σχεδιασμός και η εκτέλεση του να βάλεις μία σύγχρονή σου “παρέλαση”, όπως ήταν τα Παναθήναια, σε έναν ναό που μέχρι τότε είχε μόνο μυθολογικά θέματα, αυτό μπορούσε και από την “αντιπολίτευση” του Περικλή να θεωρηθεί ύβρις. Επομένως γι’ αυτό τα τοποθέτησαν επάνω με όλες τις λεπτομέρειες, γιατί με αυτόν τον τρόπο ανύψωνε το πολίτευμα και τη δημοκρατία τους στα μάτια των Θεών», τόνισε ο κ. Σταμπολίδης. Όσον για το αν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε εκθέματα, είπε πως «μερικές φορές πήγαινε ο ίδιος σε αντικείμενα, θυμόταν και έδειχνε πράγματα, όπως για παράδειγμα το χρώμα. Η σύζυγος και τα παιδιά ξετρελαίνονταν κυρίως με τη σωματικότητα των αγαλμάτων και ιδιαίτερα με τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, με τις λεπτομέρειες», ανέφερε ο κ. Σταμπολίδης.