Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Παραίτηση Τσίπρα ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο και η μάχη διαδοχής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραίτηση Τσίπρα ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο και η μάχη διαδοχής

Παραίτηση Τσίπρα ΣΥΡΙΖΑ: Ποια ονόματα ακούγονται για την ηγεσία, μετά τον Τσίπρα

Αιφνιδιασμό και στους πιο στενούς συνεργάτες προκάλεσε η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, με τον δρόμο πλέον να ανοίγει για ισχυρές ρωγμές στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας μετά από 15 χρόνια στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει, μετά τις δύο σοκαριστικές ήττες στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Ήταν 10 Φεβρουαρίου του 2008 όταν ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΝ με συντριπτικό ποσοστό 70,4% και έγινε, σε ηλικία 33 ετών, ο νεότερος αρχηγός πολιτικού κόμματος στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Σήμερα, 29 Ιουνίου 2023, ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε τους τίτλους τέλους στην ηγεσία του στον ΣΥΡΙΖΑ, από το Ζάππειο.

«Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας, στις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας και της Αριστεράς» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να προτείνει την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του, διαμηνύοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος, θα είναι όμως «παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτή».

Για τον Αλέξη Τσίπρα, πάντως, η απόφαση φαίνεται ότι είχε ληφθεί από το βράδυ της πρώτης ήττας, στις εκλογές του Μαΐου, και οριστικοποιήθηκε με τη δεύτερη υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιουνίου. Το βράδυ, στη δήλωσή του, είχε περιγράψει τις επόμενες κινήσεις του: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος. Ένας κύκλος θετικής προσφοράς στην κοινωνική πλειοψηφία και την πατρίδα. Πρέπει να τον αποτιμήσουμε με υπερηφάνεια. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές, για να ανοίξει σύντομα και δυναμικά ένας καινούργιος κύκλος, ακόμη πιο ελπιδοφόρος».

Αποστάσεις για μέρες

Την οριστική απόφαση της παραίτησής του την είχε λάβει ο ίδιος, αφού απομακρύνθηκε επί τρεις ημέρες, οπότε και δεν εμφανιζόταν στην Κουμουνδούρου. Δεν την ήξεραν παρά μόνον η οικογένειά του και ίσως ένας ή δύο συνεργάτες του. Όπως εξήγησε ο ίδιος από το Ζάππειο, «έχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις λαμβάνω εν θερμώ. Να τις παίρνω στο μαξιλάρι μου και να τις βασανίζω. Να αποφασίζω με ψυχραιμία.

Και αυτό έκανα για τρία εικοσιτετράωρα. Γιατί ξέρω καλά ότι οι αποφάσεις μου έχουν επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους. Ξεπερνούν εκ των πραγμάτων τον δικό μου ατομικό ορίζοντα». Στη συνέχεια συγκάλεσε Εκτελεστικό Γραφείο, όπου έφτασε τελευταίος και έριξε τη «βόμβα», ενημερώνοντας ότι εν συνεχεία θα κάνει δημόσιες ανακοινώσεις στο Ζάππειο. «Αυτή είναι η απόφασή μου, είναι οριστική και αδιαπραγμάτευτη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αιφνιδιάζοντας τα μέλη του κομματικού οργάνου, χωρίς να αφήσει περιθώριο συζήτησης.

Μετά το Εκτελεστικό Γραφείο κατευθύνθηκε αμέσως στο Ζάππειο, με ελάχιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να τον ακολουθούν: τη Ράνια Σβίγκου, τον Μιχάλη Καλογήρου, τον Νικόλα Φαραντούρη, τον Γιώργο Βασιλειάδη, και τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Εκεί και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Μπάμπης Παπαδάκης. Στην καρέκλα κάθισε μόνος του και εξήγησε τις αποφάσεις του, καταθέτοντας παράλληλα και ένα προσωπικό μανιφέστο-παρακαταθήκη, αποφεύγοντας ωστόσο την αυτοκριτική.

Παραίτηση Τσίπρα: Το χτυπημα της συντρόφου του στην πλάτη

Αμέσως μετά αναχώρησε από το Ζάππειο, ενώ στο πλευρό του ήταν η σύντροφός του, Μπέττυ Μπαζιάνα. Η κυρία Μπαζιάνα τον περίμενε στο αυτοκίνητο, όπου τον υποδέχθηκε με ένα ενθαρρυντικό χαμόγελο και ένα χτύπημα στην πλάτη.

Αρχίζει η μάχη διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ -Ποια ονόματα ακούγονται για την ηγεσία, μετά τον Τσίπρα

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά το αρχικό «μούδιασμα» ξεκίνησαν στο παρασκήνιο έντονες «ζυμώσεις» για τον χρονικό ορίζοντα των διαδικασιών και -κυρίως- για τη διάδοχη κατάσταση και ποιοι θα είναι υποψήφιοι για εκλογή από τη βάση του κόμματος.

Έφη Αχτσιόγλου

Η Έφη Αχτσιόγλου είναι από τα ονόματα που «παίζουν» για την κούρσα της διαδοχής. Η μόλις 38 ετών βουλευτής και πρώην υπουργός Εργασίας φέρεται να έχει την υποστήριξη ενός τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο εκτιμάται ως στέλεχος με πιο «ακραίες» θέσεις, που συμβάλλουν στην περαιτέρω απόσταση μεταξύ των εσωκομματικών τάσεων. Φέρεται δε να εγείρονται ενστάσεις για το πρόσωπό της και λόγω της σχέσης της με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ιδίως μετά το περιστατικό του άγριου καβγά με τον Π. Ρήγα. Πάντως, πηγές της Κουμουνδούρου διαψεύδουν την πληροφορία ότι ο κ. Τζανακόπουλος έχει υποβάλει την παραίτησή του.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο επικεφαλής της κίνησης «53+» του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ηγετική μορφή της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» του κόμματος, θεωρείται επίσης πιθανό να διεκδικήσει την ηγεσία. Μερικά 24ωρα μετά τη νέα ήττα, ο 63χρονος πολιτικός είχε καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να σκεφτεί τα αποτελέσματα και να «προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες».

Αλέξης Χαρίτσης

Ο 46χρονος πρώην υπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, είναι ένα από τα μετριοπαθή στελέχη του κόμματος, μέλος επίσης της ομάδας των «53+». Δέχεται το τελευταίες ώρες έντονες πιέσεις να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς -πέραν του σοβαρού τεχνοκρατικού του προφίλ- εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ως συγκολλητική ουσία μεταξύ των τάσεων, ιδίως της «Ομπρέλας» και των «προεδρικών». Δεν είναι λίγα τα στελέχη που θα προσέβλεπαν στην υποψηφιότητα του 42χρονου εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος εμφανίστηκε πρόσφατα στο προσκήνιο. Ωστόσο δεν είναι βουλευτής και προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση τα επόμενα 4 χρόνια. Η επανεμφάνιση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, μετά από χρόνια σιωπής και αποστασιοποίησης, άνοιξε επίσης τη σχετική συζήτηση, ωστόσο ούτε εκείνος είναι βουλευτής.

Η Όλγα Γεροβασίλη για επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ;

Μετά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα και η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος. Σύμφωνα με πηγές από την Κουμουνδούρου, μετά την ορκωμοσία των βουλευτών, την προσεχή Δευτέρα 3 Ιουλίου, θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα, προκειμένου να εκλέξει νέο πρόεδρο της ΚΟ, ο οποίος θα σηκώσει και το βάρος της εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Όλγα Γεροβασίλη θα προταθεί για επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αφού είναι η αρχαιότερη βουλευτής. Ο κ. Τσίπρας δεν θα κάνει τις προγραμματικές δηλώσεις, ούτε θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος της ΚΟ, αλλά θα παραμείνει ως απλός βουλευτής. Θα είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να εκλεγεί ο επόμενος, αλλά δεν θα εκπροσωπεί το κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα κρατήσει την έδρα της Α’ Πειραιώς και αυτό σημαίνει ότι θα βρεθεί εκτός Βουλής ο Θοδωρής Δρίτσας.

Πιθανές ημερομηνίες για εκλογή νέου προέδρου ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή νέου προέδρου, η διαδικασία που προβλέπεται από το καταστατικό του κόμματος είναι να οριστεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία θα συγκληθεί αμέσως, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Εκεί θα αποφασιστεί η ημερομηνία συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία και θα αποφασίσει τη διεξαγωγή εκλογής νέου προέδρου από τη βάση. Σημειώνεται ότι για την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απαραίτητο να έχει διεξαχθεί νωρίτερα το συνέδριο του κόμματος. Όπως προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας, στις δηλώσεις του στο Ζάππειο, η ψηφοφορία από τη βάση του κόμματος για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος πρέπει να διεξαχθεί σχετικά γρήγορα. Πιθανές ημερομηνίας για την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τα 170.000 μέλη είναι τον Ιούλιο ή το αργότερο 17 ή 24 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις