Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αρκουδάκι Καστοριά: Το ζώο στάθηκε τυχερό στην ατυχία του
ΕΛΛΑΔΑ

Αρκουδάκι Καστοριά: Το ζώο στάθηκε τυχερό στην ατυχία του

Αρκουδάκι Καστοριά: Η μαμά αρκούδα έκανε την εμφάνισή της στο σημείο της επιχείρησης διάσωσης

Τυχερό στην ατυχία του στάθηκε ένα μικρό αρκουδάκι που έπεσε μέσα σε μία δεξαμενή στη Λεύκη Καστοριάς. Άμεσα στήθηκε επιχείρηση διάσωσης από τη Διεύθυνση Δασών Καστοριάς και τον «Αρκτούρο» σε συνεργασία με την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μαμά αρκούδα ήταν αρκετά κοντά και συχνά έκανε την εμφάνισή της στο σημείο της επιχείρησης. Τελικά με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Δασών κόπηκε ένας κορμός δέντρου που τοποθετήθηκε εντός της δεξαμενής ώστε να δώσει διέξοδο στο αρκουδάκι.

Πράγματι, έπειτα από λίγη ώρα, κι ενώ όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αποχωρήσει, το αρκουδάκι σκαρφάλωσε και βγήκε έξω από τη δεξαμενή και μάλιστα η κάμερα συνέλαβε και τη μαμά αρκούδα που το πήρε και έφυγαν μαζί. Τα περιστατικά αλληλεπίδρασης σε κατοικημένες περιοχές φέτος έχουν αυξηθεί δραματικά και ο «Αρκτούρος» απευθύνει έκκληση στους αρμόδιους φορείς να ανταποκριθούν στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και να ενισχύσουν τους φορείς που συμμετέχουν στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης.

Αρκούδα είχε αναστατώσει την Φλώρινα

Αρκούδα που είχε ξεκληρίσει κοτέτσια αλλά και έναν περιστερώνα στο Βαρικό Φλώρινας κατάφεραν να «τσακώσουν» επιστήμονες και να την επανεντάξουν σε δασική περιοχή, μακριά από τον οικισμό. Για να μπορούν δε να παρακολουθούν τα ίχνη της σε περίπτωση που προσεγγίσει ξανά κτηνοτροφικές μονάδες, η αρκούδα ραδιοσημάνθηκε και θα παρακολουθούνται καθημερινά οι κινήσεις της από τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας και την Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Αν το ζώο πλησιάσει στο μέλλον κάποιον οικισμό, τα δεδομένα από το ραδιοκολλάρο θα κάνουν γνωστή την θέση του, διευκολύνοντας την απώθησή του. Η θηλυκή αρκούδα, ηλικίας περίπου 8 χρόνων και βάρους 130 κιλών ήταν τακτική επισκέπτρια στα κοτέτσια και σε έναν περιστερώνα επί έναν μήνα μέχρι που μετά από μία εβδομάδα προσπαθειών, οι επιστήμονες κατάφεραν να την παγιδεύσουν.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η διαδικασία της παγίδευσης, της νάρκωσης, της μεταφοράς και της ανάνηψης του ζώου σε μία νέα περιοχή, είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αποτελεσματική, καθώς προκαλεί στο ζώο το απαραίτητο σοκ, ώστε να αποφεύγει να προσεγγίζει κατοικημένες περιοχές. Για την παγίδευση αρχικά τοποθετήθηκε μία μεταφερόμενη ειδική παγίδα-κλουβί για αρκούδα, που θα μπορούσε να μεταφερθεί εύκολα σε περίπτωση που η αρκούδα σημείωνε ζημιές κοντά σε άλλο οικισμό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις