Εάν δεν μπορούμε να φέρουμε εις πέρας τις υποχρεώσεις της ημέρας, επειδή μας παίρνει ώρα να αποκοιμηθούμε το βράδυ, υπάρχει ένα φυσικό βοήθημα ύπνου που πρέπει να δοκιμάσουμε το συντομότερο δυνατό. Το μαγικό κόλπο που είναι γνωστό και ως «στρατιωτική μέθοδος» θα ενδέχεται να είναι το εισιτήριό μας για έναν βαθύ χαλαρωτικό ύπνο. Ας το αρπάξουμε! Κι όμως, αυτή η σύντομη ξεκούραση έχει τελικά τεράστια σημασία. Ο μέσος χρόνος που απαιτείται ώσπου να αποκοιμηθούμε είναι περίπου είκοσι λεπτά, σύμφωνα με τον καθηγητή Γούλιαμ Ρόμπερτς, διευθυντή του Προγράμματος Αθλητιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δυσκολευόμαστε να βυθιστούμε μέσα σε μόλις είκοσι λεπτά, εξαιτίας του άγχους, των αρνητικών σκέψεων, του κακού περιβάλλοντος ύπνου και αρκετών άλλων παραγόντων.
Τόσο παράδοξο όσο και αποτελεσματικό. Και δεδομένου ότι ο επαρκής ύπνος είναι τρομερά σημαντικός για τη γενική μας υγεία, η καθιέρωση μιας ρουτίνας ύπνου και η εύρεση τεχνικών που προωθούν τη σύντομη βύθιση στον ύπνο, θα πρέπει να αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα. Επομένως, είναι ώρα να ξεχάσουμε τα μη συνταγογραφούμενα βοηθήματα ύπνου και τα συμπληρώματα μελατονίνης και να εκπαιδευτούμε έτσι ώστε να μας παίρνει ο ύπνος φυσικά, με τη μέθοδο χαλάρωσης που συνιστά ο Ρόμπερτς. Και τα δύο ηχηρά «donts» που περιορίζουν δραματικά τις πιθανότητες να αποκοιμηθούμε στην ώρα μας.
Σε τι συνίσταται η στρατιωτική μέθοδος ύπνου
Η στρατιωτική μέθοδος έγινε δημοφιλής από το βιβλίο «1981 Relax and Win: Championship Performance», του προπονητή δρομέων Λόιντ Μπαντ Γουίντερ. Στο βιβλίο του, ο Γουίντερ εξηγεί πως ο στρατός των ΗΠΑ επέβαλε τη συγκεκριμένη τεχνική, ώστε να βοηθήσει τους στρατιώτες να κοιμηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να ξεκουραστούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Η πρακτική περιλαμβάνει έναν συνδυασμό τεχνικών χαλάρωσης του μυαλού και του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της βαθιάς αναπνοής και της μυϊκής χαλάρωσης. Ώρα να επανεκτιμήσουμε τον ύπνο πλάι στο ταίρι μας, απαλλαγμένοι από αυτό το βασανιστήριο.
Σε πρώτη φάση ξαπλώνουμε ακίνητοι και χαλαρώνουμε κάθε μυϊκή ομάδα, εστιάζοντας παράλληλα σε αργές, χαλαρωτικές αναπνοές. Καθώς προχωράμε σε αυτήν την τεχνική, έχει σημασία να έχουμε πλήρη συνείδηση του κάθε βήματος και να αναπνέουμε αργά και βαθιά, συγκεντρώνοντας την προσοχή μας σε κάθε εισπνοή και εκπνοή. Ξεκινάμε χαλαρώνοντας τους μυς του προσώπου, από το σαγόνι μέχρι τα φρύδια. Στη συνέχεια χαλαρώνουμε τους ώμους, έπειτα τα χέρια και τις παλάμες. Αμέσως μετά στρέφουμε την προσοχή μας στον θώρακα και το στομάχι, χαλαρώνοντας τους κοιλιακούς.
Στη συνέχεια χαλαρώνουμε τους μηρούς, τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών. Σε κάθε αναπνοή, θέλουμε να αισθανόμαστε το σώμα μας όλο και πιο βαρύ και βυθισμένο στο κρεβάτι. Εξακολουθούμε να εστιάζουμε στην βαθιά εισπνοή και την αργή εκπνοή.
Η εν λόγω στρατηγική βοηθά στη μείωση του άγχους και της έντασης και προωθεί μια ήρεμη και χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Η χρήση τεχνικών αναπνοής ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, που επιτρέπει επιτέλους στο σώμα να μεταβεί στη φάση της απόλυτης χαλάρωσης. Κάτι που θα μας βοηθήσει να αποκοιμηθούμε πιο εύκολα, πάντοτε σε συνδυασμό με την στρατιωτική μέθοδο, είναι να αποφύγουμε τις οθόνες. Καλύτερα λοιπόν όταν πέσουμε στο κρεβάτι να αντισταθούμε στο άσκοπο σκρολάρισμα στα κοινωνικά δίκτυα ή σε ένα ακόμη επεισόδιο της αγαπημένης μας σειράς στο Netflix.