Το ταξίδι στη... Γη της Επαγγελίας
Από την Ευτυχία Παπούλια
Κοινωνιολόγος
Οι περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν μόνο τόσο όσο χρειάζεται για να μην απολυθούν και πληρώνονται μόνο τόσο όσο χρειάζεται για να μην παραιτηθούν.
George Carlin
Θέλοντας να κερδίσει λίγο χρόνο χαλάρωσης και πριν επιστρέψει στις σκληρές συνθήκες εργασίας των ΗΠΑ, η Torres Kennedy αποφάσισε να διδάξει σε ένα δημοτικό σχολείο μιας επαρχιακής πόλης της Γαλλίας. Η ίδια φοβήθηκε πως θα ένιωθε πλήξη στην απομόνωση της γαλλικής υπαίθρου… όμως γοητεύτηκε και αγάπησε αυτόν τον χαλαρό τρόπο ζωής των Ευρωπαίων, σε αντίθεση με την αντίληψη που κυριαρχεί στις ΗΠΑ πως πρέπει να εργάζεσαι σκληρά για να τα καταφέρεις, για να ζήσεις το “αμερικανικό όνειρο”, όπως αυτό είχε καταγραφεί στην φαντασία των Ευρωπαίων, οι οποίοι μετά την λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και πολύ πιο πριν κατέφθαναν στην ‘Γη της Επαγγελίας’ αναζητώντας την πραγμάτωσή του. Μια πραγμάτωση που ολοκληρωνόταν με την απόκτηση μιας κατοικίας κι ενός αυτοκινήτου…, ένα όνειρο που αποτελούσε στόχο κατάκτησης και δικαίωση σκληρής δουλειάς για την προηγούμενη γενιά των millenians.
YOLO
Ωστόσο ορισμένοι της νέας γενιάς της Gen Z, απογοητευμένοι από την κουλτούρα της υπερπροσπάθειας αλλά και την διαπίστωση πως στις Ηνωμένες Πολιτείες η απόκτηση κατοικίας είναι άπιαστο όνειρο αλλά και ως οπαδοί μιας νέας αντίληψης για την ζωή της θεωρίας YOLO που σημαίνει “ζεις μόνο μια φορά”, αναζητούν το “αμερικανικό όνειρο” στην Ευρώπη Έναν τόπο που τους επιτρέπει οχι μόνο να ζουν αλλά και να ονειρεύονται.
Τα μεγάλα διαλείμματα για μεσημεριανό, οι πολλές ημέρες πληρωμένης άδειας, το δικαίωμά τους να αποχωρούν από την εργασία τους ακριβώς στην ώρα τους, η δυνατότητα σε κάποιες περιπτώσεις να εξασφαλίζουν μια ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή φαίνονται πολύ δελεαστικά.
Η Davina Ramkissoon ψυχολόγος και σύμβουλος ευεξίας στην Ιρλανδία, μιλώντας στο businessinsider ανέφερε πως έχει παρακολουθήσει ανθρώπους να μετακινούνται απ’ την Βόρεια Αμερική στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, η ποιότητα ζωής των οποίων έχει βελτιωθεί σημαντικά απο τότε που μετακόμισαν, όπως εξομολογούνται οι ίδιοι.
Εγκατάλειψη
Δεν είναι ομως πάντα απαραίτητο να εγκαταλείπει κάποιος την χώρα του, την πατρίδα του, τους φίλους, επιδιώκοντας την πραγμάτωση του ονείρου του σε μια ξένη χώρα, ενα ξερίζωμα που εμπεριέχει συναισθηματικό ρίσκο όσον αφορά στην ενσωμάτωσή τους στο καινούργιο περιβάλλον. Δεν ειναι ο τόπος που υπόσχεται a priori την πραγμάτωση του ονείρου είτε του αμερικάνικου είτε του ευρωπαϊκού. Είναι μια νέα αντίληψη ζωής που φέρνει η νέα γενιά Gen Z, που διεκδικεί μια ποιότητα ζωής την οποία, οπως διαπιστώνουν έγκαιρα, η υπερπροσπάθεια και η εξοντωτική εργασία δεν την προσφέρουν, αφού δεν θα υπάρχει γι’ αυτούς αρκετός χρόνος ώστε να μπορούν να έχουν την προσωπική και κοινωνική ζωή που ονειρεύονται.
Η αύξηση μισθών και η εξομοίωσή τους σταδιακά με των άλλων χωρών της Ευρώπης για να πραγματοποιεί η νέα γενιά τα όνειρά της στον τόπο της δεν αρκεί αν δεν συνοδεύεται και απο την αύξηση της παραγωγικότητας, μέγεθος μετρήσιμο για το οποίο οι εργαζόμενοι δεν κάνουν… λόγο. Το ξέρουν ομως πολύ καλά όσοι αναζήτησαν την εκπλήρωση του ονείρου τους την δεκαετία του 50′ και του 60′ στην Γερμανία και το εχει αποδώσει με τον πιο παραστατικό τρόπο στα τραγούδια του ο Στέλιος Καζαντζίδης. Αν οι εργαζόμενοι ανταποκριθούν σε αυτήν τους την υποχρέωση, που ειναι μια απαίτηση και του κάθε εργοδότη εξίσου σημαντική όσο και οι απαιτήσεις των εργαζομένων για αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας, τότε το αμερικανικό όνειρο θα πραγματώνεται εδώ και δεν θα χρειάζεται να μεταναστεύσει κανείς για να γνωρίσει τον… παράδεισο.