Κρούσμα διαφθοράς στη ΔΥΠΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσμα διαφθοράς στη ΔΥΠΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Πρόστιμα έως 800 ευρώ 

01.07.2023 | 19:17

Κρούσμα διαφθοράς στη Δημόσια Υπηρεσία απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α), φέρνει στο φως η Υπηρεσία εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Υπάλληλος της Δημόσιας υπηρεσίας, που έχει συσταθεί για τη στήριξη των ανέργων πολιτών, συνελήφθη με την κατηγορία ότι μαζί με γυναίκα υπάλληλο στενή συγγενή του, δωροδοκούνταν από επιχειρηματίες.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Οι τελευταίοι πιάνονταν στην «τσιμπίδα» όταν δεν δήλωναν εμπρόθεσμα ότι άνεργοι που απασχολούνταν στις επιχειρήσεις τους με οικονομική συμμετοχή του Κράτους, είχαν αποχωρήσει ήδη οικειοθελώς από την εργασία. Κι αυτό, προφανώς, για να συνεχίζεται η κρατική συμμετοχή στην απασχόληση του ανέργου! Ο συλληφθείς υπάλληλος φέρεται βάσει των στοιχείων των «αδιάφθορων» να λάμβανε από κάθε επιχειρηματία από 50 έως 100 ευρώ, για να κάνει τα «στραβά μάτια» και να μην επιβάλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα που κυμαίνονται, ανάλογα, από 400 έως 800 ευρώ! Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση,  «από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθη  υπάλληλος της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) κατηγορούμενος για δωροληψία κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε συμπεριλαμβάνονται επιπλέον μία υπάλληλος-συγγενικό πρόσωπο του συλληφθέντα για συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου και 13 ιδιώτες κατηγορούμενοι για δωροδοκία υπαλλήλου». Για τη διερεύνηση της υπόθεσης, συνεχίζει η Αστυνομία,  αξιοποιήθηκε σχετική καταγγελία από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, σύμφωνα με την οποία ο υπάλληλος, προέβαινε σε παράνομη εξάλειψη προστίμων σε επιχειρήσεις για τις εκπρόθεσμες αναγγελίες οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων, έναντι χρηματικού ποσού το οποίο ζητούσε από λογιστές επιχειρήσεων.

Πρόστιμα έως 800 ευρώ

«Όπως προέκυψε από την έρευνα»,  συνεχίζουν οι «αδιάφθοροι» «ο ανωτέρω υπάλληλος τουλάχιστον από 16 Μαρτίου 2023, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του, προέβαινε συστηματικά στην απαίτηση χρηματικού ανταλλάγματος ύψους 50 έως 100 ευρώ, προκειμένου να παραλείψει την επιβολή προστίμου ύψους 400 έως 800 ευρώ σε εταιρείες οι οποίες είχαν υποβάλει εκπρόθεσμα οικειοθελείς αποχωρήσεις εργαζομένων τους.

Παράλληλα προέκυψε ότι συγγενικό του πρόσωπο, ομοίως εργαζόμενη στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, του παρείχε την αναγκαία συνδρομή για την τέλεση των πράξεών του και τον ενημέρωνε για τυχόν γνωριμίες λογιστών με υπαλλήλους της υπηρεσίας, ώστε να αποφευχθεί η αποκάλυψη της δράσης του». Μετά τη σύλληψη του υπαλλήλου προσήχθη στις Εσωτερικές Υποθέσεις και η δεύτερη κατηγορούμενη, η οποία δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.

Σε σωματικές έρευνες και από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οικία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4.050 ευρώ και 2 κινητά τηλέφωνα. Μέχρι στιγμής έχει διακριβωθεί η εμπλοκή του υπαλλήλου σε τουλάχιστον 15 περιπτώσεις, ενώ η έρευνα για την εξακρίβωση και διαπίστωση ανάλογων περιπτώσεων συνεχίζεται.

Exit mobile version