Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κύκλωμα τράφικινγκ – εξάρθρωση: Φυλάκιζαν και εξέδιδαν αλλοδαπές
ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα τράφικινγκ – εξάρθρωση: Φυλάκιζαν και εξέδιδαν αλλοδαπές

Κύκλωμα τράφικινγκ - εξάρθρωση: Διεθνές εγκληματικό δίκτυο

Διεθνές εγκληματικό δίκτυο που δραστηριοποιούταν στην εμπορία και εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών από τη Λατινική Αμερική, εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία. Η συστηματική και μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση διαύλων διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, επέφερε ακόμη ένα σημαντικό πλήγμα στα οργανωμένα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων.

Το δίκτυο, αποτελούνταν από δύο εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων προέβαιναν στην εμπορία γυναικών -με δραστηριότητα τόσο στη χώρα μας όσο και στην Κολομβία – κυρίως από τη Λατινική Αμερική, με σκοπό την οικονομική και γενετήσια εκμετάλλευσή τους και την επακόλουθη νομιμοποίηση εσόδων από την εγκληματική τους δραστηριότητα. Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας, χθες το πρωί και το μεσημέρι (30 Ιουνίου 2023) σε Αττική και Θεσσαλονίκη, συνελήφθησαν 11 μέλη του εγκληματικού δικτύου, ενώ ταυτόχρονα διενεργήθηκε έλεγχος σε δεκατρείς οίκους ανοχής, όπου συνελήφθησαν και 11 γυναίκες, ως προσωπικό των οίκων ανοχής.

Πώς δρούσε το εγκληματικό δίκτυο

Οι μαστροποι στρατολογούσαν και μέσω εφαρμογών διαδικτυακά και διά ζώσης στην Κολομβία. Ορισμένοι είχαν συλληφθεί στο παρελθόν για αντίστοιχες υποθέσεις. Παράλληλα, διασώθηκαν 51 θύματα γυναίκες, από τις οποίες 48 υπήκοοι Κολομβίας, 2 Βενεζουέλας και 1 Αλβανίας, στις οποίες παρασχέθηκε αρωγή και προστασία. Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιανουάριο όταν γειτόνισσα σε διαμέρισμα που έμεναν οι γυναίκες είδε κινητικότητα με πολλές γυναίκες να έρχονται και να φεύγουν. Η επιχείρηση ονομάστηκε Αμαρυλλίς γιατί ήταν ψευδώνυμο γυναίκας που στρατολογούσε θύματα από την Κολομβία. Τη διεύθυνση της οργάνωσης είχαν Έλληνες τη στρατολόγηση είχαν αναλάβει Κολομβιανοί, ενώ έχουν συλληφθεί και Αλβανοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη των αλληλένδετων αυτών εγκληματικών οργανώσεων είχαν οικοδομήσει δίκτυο εντοπισμού γυναικών, τις οποίες έπειθαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αποσπώντας τη συναίνεση τους, με απατηλά μέσα και ψευδείς υποσχέσεις, για παροχή εργασίας με υψηλές απολαβές και υπό καλές συνθήκες. Με τον τρόπο αυτό τις εγκαθιστούσαν σε διαμερίσματα και τις μετέφεραν σε οίκους ανοχής όπου τις εκμεταλλεύονταν καθημερινά, χωρίς ρεπό. Έκαναν μέχρι και 20 ερωτικά ραντεβού τη μέρα. Χαρακτηριστικό της σκληρότητας με την οποία φέρονταν στις γυναίκες – θύματα, ήταν ότι όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας ή κατά την εμμηνορρυσία, προέβαιναν σε απειλές σε βάρος τους, με αφαίρεση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων, εξευτελισμούς και την επιβολή προστίμων ύψους 100 ευρώ.

Ένα θύμα κατάφερε να ξεφύγει

Οι γυναίκες αναγκάζονταν για να βγάλουν χρήματα να εργαστούν κρυφά σε άλλους οίκους ανοχής που δεν ανήκαν στην οργάνωση. Όταν το μάθαιναν οι μαστροποί τις απειλούσαν με ξυλοδαρμό. Ένα από τα θύματα κατάφερε να φύγει. Πήγε στην Ισπανία ενημέρωσε την αστυνομία της Κολομβίας από εκεί και ήρθε πίσω στην Ελλάδα κρυφά για να καταθέσει. Είχαν μιλήσει πολλές στις αρχές. Λόγω του ύψους των παράνομων εσόδων που αποκόμιζαν οι δράστες, υπήρχε επιτακτική ανάγκη νομιμοποίησής τους, η οποία επετεύχθη με τη σύσταση τριών εταιρειών, μέσω των οποίων προσπαθούσαν να αποκρύψουν την προέλευση των χρημάτων που αφειδώς ξόδευαν, κάνοντας πολυτελή βίο και αγόραζαν διαρκώς νέους οίκους ανοχής. Έχει αναλάβει έρευνα και η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου χρήματος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις