Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Η παλιότερη εφημερίδα στον κόσμο: Τίτλοι τέλους μετά από 320 χρόνια «ζωής»
ΚΟΣΜΟΣ

Η παλιότερη εφημερίδα στον κόσμο: Τίτλοι τέλους μετά από 320 χρόνια «ζωής»

Η παλιότερη εφημερίδα στον κόσμο: Η μακρά ιστορία της Wiener Zeitung

Η αρχαιότερη εφημερίδα του κόσμου τύπωσε την τελευταία ημερήσια έκδοσή της, σχεδόν 320 χρόνια μετά το πρώτο της φύλλο.  Η εφημερίδα Wiener Zeitung, με έδρα τη Βιέννη, ανήκει στην αυστριακή κυβέρνηση αλλά είναι συντακτικά ανεξάρτητη. Άρχισε να εκδίδεται τον Αύγουστο του 1703 και έκτοτε έχει «αναδείξει» 12 προέδρους και 10 καγκελάριους. Μέχρι και τώρα εκδιδόταν καθημερινά αλλά μία πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας της χώρας, οδήγησε στην απόφαση να σταματήσει η έντυπη έκδοση – τουλάχιστον όσον αφορά στο ημερήσιο φύλλο. Ο νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε τον Απρίλιο από την κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, τερμάτισε τη νομική υποχρέωση εταιρειών να πληρώνουν τη Wiener Zeitung για να εκδίδει δημόσιες ανακοινώσεις τους. Αποτέλεσμα ήταν να δεχθούν σοβαρό πλήγμα τα οικονομικά της εφημερίδας.

Κατά τους υπολογισμούς, χάνει ποσό ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ κάτι που οδήγησε στην περικοπή 63 θέσεων εργασίας. Μεταξύ άλλων, μειώθηκε το προσωπικό στην αίθουσα σύνταξης από τα 55 στα 20 άτομα.  Θα συνεχίσει να λειτουργεί ηλεκτρονικά και ελπίζει να εκδίδει μία μηνιαία έντυπη έκδοση, αν και το πλάνο αυτό είναι ακόμα υπό επεξεργασία και ο χρόνος θα δείξει αν θα προχωρήσει.

Η μακρά ιστορία της Wiener Zeitung

Στην πρώτη της έκδοση, η εφημερίδα ανέφερε ότι θα παρέχει μια απλή περιγραφή των ειδήσεων «χωρίς καμία ρητορική ή ποιητική ωραιοποίηση». Το 1768 έγραφε για μία συναυλία με πρωταγωνιστή ένα «ιδιαίτερα ταλαντούχο» 12χρονο παιδί. Το όνομά του ήταν Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Όταν η Αυστρία ηττήθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η εφημερίδα δημοσίευσε μια ειδική έκδοση με την επιστολή παραίτησης του τελευταίου αυτοκράτορα των Αψβούργων, Κάιζερ Καρλ. Κατά τη διάρκεια των τριών αιώνων εκτύπωσής της, η εφημερίδα είχε σταματήσει να κυκλοφορεί μόνο μία περίοδο – και αυτό αναγκαστικά. Μετά την ενσωμάτωση της Αυστρίας στη Γερμανία του Χίτλερ, οι ναζί έκλεισαν την εφημερίδα το 1939. Το 1945, ενώ η Αυστρία βρισκόταν ακόμη υπό συμμαχική κατοχή, άρχισε να εκτυπώνεται ξανά.

Στην τελευταία ημερήσια έντυπη έκδοσή της την Παρασκευή, δημοσίευσε ένα κύριο άρθρο στο οποίο κατηγορούσε τον νέο νόμο της κυβέρνησης για το τέλος της έντυπης μορφής: «Οι καιροί είναι θυελλώδεις για την ποιοτική δημοσιογραφία. (…) Σε όλο και περισσότερες πλατφόρμες, το σοβαρό περιεχόμενο ανταγωνίζεται -για την προσοχή- με τις ψεύτικες ειδήσεις, τα βίντεο με γάτες και τις θεωρίες συνωμοσίας». Τον Απρίλιο η κυκλοφορία της ήταν μόλις 20.000 φύλλα τις καθημερινές, αν και ο αριθμός αυτός διπλασιαζόταν τα Σαββατοκύριακα.

Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ ήταν ένας από τους τελευταίους συνεντευξιαζόμενους, μαζί με τους πρώην καγκελάριους της Αυστρίας Φραντς Βρανίτσκι και Βόλφγκανγκ Συλέ. Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Βέρα Γιούροβα δήλωσε στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA ότι «δεν είναι ευχαριστημένη με την κατάσταση». «Νομίζω ότι η Wiener Zeitung έπαιξε καλό ρόλο στην ενημέρωση του κόσμου όλα αυτά τα χρόνια». Η αρχαιότερη σωζόμενη εφημερίδα στον κόσμο, πλέον, θεωρείται η γερμανική έκδοση Hildesheimer Allgemeine Zeitung, η οποία εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1705.

Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις