Αν είστε φαν της γρανίτας, του διάσημου και με το όνομα σορμπέ, θα έχετε παρατηρήσει πως συχνά οι σπιτικές συνταγές καταλήγουν να έχουν μια όχι και το όσο ευχάριστη σύσταση. Άλλοτε είναι πολύ σκληρές ή αναπτύσσουν κρυστάλλους από πάγο και άλλοτε γίνονται πιο γλυκές από όσο χρειάζεται και ταυτόχρονα πιο αραιές. Φυσικά μια παγωτομηχανή, που θα αναλάβει να παγώσει το σορμπέ πριν αυτό αποθηκευτεί στην κατάψυξη βοηθά, ωστόσο εμείς ανακαλύψαμε ένα ακόμη πιο εύκολο κόλπο για να είστε βέβαιος πως το σορμπέ θα είναι όπως πρέπει. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα αυγό και αυτό όχι για να το προσθέσετε στη συνταγή.
Υλικά
500 γρ φρέσκες φράουλες
Το χυμό από 1 λεμόνι
3-4 φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο
200ml νερό
200ml ζάχαρη
Εκτέλεση
Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και μόλις αρχίσει να παίρνει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε
Καθαρίζουμε τις φράουλες και βάζουμε σε επεξεργαστή τροφίμων με τον δυόσμο και το χυμό λεμονιού. Λιώνουμε ώστε να πάρουμε ένα ομοιόμορφο πουρέ
Περνάμε τον πουρέ φράουλας από σήτα και αποθηκεύουμε σε δοχείο που δεν είναι πολύ φαρδύ.
Προσθέτουμε στη φράουλα το 1/3 από το σιρόπι και ανακατεύουμε
Παίρνουμε ένα ωμό αυγό, καθαρό στην επιφάνειά του (μην το πλύνετε γιατί αναπτύσσει μικρόβια, σκουπίστε το καλά με χαρτί κουζίνας) και το βυθίζουμε στο σορμπέ. Αν το αυγό δεν ανεβαίνει στην επιφάνεια, προσθέτουμε λίγο ακόμη από το σιρόπι
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ώσπου το αυγό να αναδυθεί στην επιφάνεια του σορμπέ και να είναι εμφανές το τσόφλι του, σε διάμετρο ενός 50λεπτου του ευρώ.
Αφαιρούμε το αυγό, γυρίζουμε το σορμπέ σε μπολ που κλείνει και αποθηκεύουμε στην κατάψυξη. Ανακατεύουμε καλά να σπάσουν τα κρυσταλλάκια πάγου, κάθε μία με δύο ώρες για τις πρώτες 6 ώρες.
Βγάζουμε από την κατάψυξη και αφήνουμε έξω για 15’ λεπτά πριν σερβίρουμε
Σορμπέ, θερμίδες
-Το σορμπέ έχει 80 θερμίδες σε σύγκριση με τις περίπου 100-150 στο κανονικό παγωτό
-Το σορμπέ έχει περισσότερη ζάχαρη (20g) από το πλήρες σε λιπαρά παγωτό και σχεδόν όση ζάχαρη έχει ένα παγωτό με μειωμένα λιπαρά (21g)
-Το σορμπέ έχει λιγότερο ασβέστιο, βιταμίνη Α και σίδηρο από το κανονικό παγωτό. Ωστόσο έχει πολύ περισσότερη βιταμίνη C
Συνολικά λοιπόν, το σορμπέ είναι μια πιο υγιεινή επιλογή, αρκεί να μην το παρακάνετε στην ποσότητα (κάτι που πρέπει να ισχύει σε κάθε διατροφική σας επιλογή ούτως ή άλλως), επειδή μπορεί να καταναλώσετε αρκετή ζάχαρη.