Κοινωνικές ανισότητες μέτρα: Yπουργός προτείνει επίδομα 20.000 ευρώ σε κάθε 18χρονο

ΚΟΣΜΟΣ

Κοινωνικές ανισότητες μέτρα: Yπουργός προτείνει επίδομα 20.000 ευρώ σε κάθε 18χρονο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Κοινωνικές ανισότητες μέτρα: Για σπουδές ή την ίδρυση επιχείρησης

08.07.2023 | 10:39

Πρόταση για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων στην Ισπανία με την χορήγηση επιδόματος 20.000 ευρώ σε κάθε πολίτη που συμπληρώνει τα 18, προκειμένου να αξιοποιήσει το ποσό για σπουδές, επαγγελματική κατάρτιση ή το στήσιμο επιχείρησης κατέθεσε η υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαθ. Η πρόταση της αριστερής υπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, που ανακοινώθηκε ενόψει των πρόωρων εκλογών της 23ης Ιουλίου στην Ισπανία, θα στοιχίσει περί τα 10 δισ. ευρώ, ποσό που θα συγκεντρωθεί από τη φορολόγηση των πλουσίων. Στόχος της είναι να εγγυηθεί την «ισότητα των ευκαιριών» για όλους τους νέους Ισπανούς ανεξάρτητα από το οικογενειακό ή οικονομικό τους υπόβαθρο.

«Το θέμα είναι να επιτρέψουμε στους νέους ανθρώπους να έχουν μέλλον και να τους δώσουμε την ευκαιρία να σπουδάσουν ή να ξεκινήσουν μια επιχείρηση χωρίς αυτό να εξαρτάται από το επώνυμό τους ή την οικογένεια, από την οποία προέρχονται», δήλωσε η Ντίαζ παρουσιάζοντας την πρόταση της σε ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ το απόγευμα της Τετάρτης (5/7) στη Μαδρίτη.

«Γι’ αυτό και προτείνουμε να χορηγούνται στους πολίτες 20.000 ευρώ όταν κλείνουν τα 18, ώστε να μπορούν να εξελιχθούν, είτε με σπουδές είτε με τη δημιουργία μιας επιχείρησης. Αυτό είναι το διακύβευμα της 23ης Ιουλίου», σημείωσε. Η Ντίαθ επιβεβαίωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή του κόμματός της Sumar (Ενώνω ή Προσθέτω), που ονομάζεται «καθολική κληρονομιά» – εκτιμώμενου κόστους 0,8% του ισπανικού ΑΕΠ – θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους νέους πολίτες της Ισπανίας ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση και θα χρηματοδοτηθεί από τη φορολόγηση ατόμων που κερδίζουν πάνω από τρία εκατ. ευρώ το χρόνο.

Αντιδράσεις για την πρόταση της Ισπανίδας υπουργού Εργασίας

Η πρόταση της αριστερής υπουργού Εργασίας πυροδότησε αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο της χώρας με την συνάδελφό της, υπουργό Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο, να διερωτάται πώς θα λειτουργήσει στην πράξη η πολιτική αυτή. «Όποιος προτείνει τη χορήγηση επιχορηγήσεων ή επιδοτήσεων χωρίς κανένα είδος περιορισμών αναφορικά με το επίπεδο του εισοδήματος ή τους στόχους, οφείλει να εξηγήσει πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτό, επειδή θα πρέπει να συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια με μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική», δήλωσε η Καλβίνιο στο ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero.

Εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις των Σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ, αλλά αναμένεται να χρειαστεί τη στήριξη του ακροδεξιού Vox για να σχηματίσει κυβέρνηση, εφόσον νικήσει στις εκλογές, κατηγόρησε την υπουργό ότι βάζει λάθος προτεραιότητες καλώντας την κυβέρνηση να εστιάσει σε άλλα προβλήματα όπως ο κίνδυνος κοινωνικού αποκλεισμού, που αντιμετωπίζει το 27% του πληθυσμού, «η ανεργία που είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, το γεγονός ότι οι οικογένειες δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα κι οι αυτοαπασχολούμενοι πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα».

Exit mobile version