Τα όσα μεσολάβησαν στον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, αλλά και τα όσα έλαβαν χώρα μετά τη συντριπτική ήττα της 25ης Ιουνίου, καταδεικνύουν πως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν εντελώς άλλες προσλαμβάνουσες για τη διάθεση του εκλογικού σώματος από αυτές που υπήρχαν στην πραγματικότητα. Αυτό δικαιολογεί εν μέρει την έκπληξη που ένιωσαν για το αποτέλεσμα, δεν δικαιολογεί ωστόσο τα όσα φέρονται να διαδραματίστηκαν στα γραφεία της Κουμουνδούρου μετά τη δημοσιοποίηση του exit poll μεταξύ του πρώην γραμματέα του κόμματος Πάνου Ρήγα και του πρώην υπουργού και εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Ειδικότερα, ο κ. Τζανακόπουλος φέρεται να εισέβαλε ξαφνικά στο γραφείο του κ. Ρήγα κατευθυνόμενος προς το μέρος εν εξάλλου και ωρυόμενος «Πασόκια, Πασόκια, Πασόκια! Βρωμοπασόκια! Μας καταστρέψατε!». Το όλο ηχητικό συνόδευαν ιπτάμενα τασάκια, ποτήρια και μολύβια. Ο κ. Ρήγας λέγεται ότι προσπάθησε να διατηρήσει την ψυχραιμία του, με τον κ. Τζανακόπουλος να έχει απειλητικές διαθέσεις απέναντί του μέχρι τη στιγμή που ένας αστυνομικός που βρισκόταν στα γραφεία τον απομάκρυνε χωρίς αυτός να προβάλει αντίσταση.
Η… δεύτερη έκπληξη
Με τη σειρά του, ο κ. Ρήγας πήγε αποφασισμένος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. την περασμένη Κυριακή, όπου βίωσε μια δεύτερη έκπληξη. Συγκεκριμένα, όταν κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Ρήγας έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες «θέμα Τζανακόπουλου» στην Πολιτική Γραμματεία, στελέχη της αριστερής πτέρυγας αντέδρασαν έντονα επικαλούμενα ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα να το συζητήσουν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Άλλοι μάλιστα υποστήριξαν πως ο κ. Ρήγας θα μπορούσε να προσφύγει στην Επιτροπή Δεοντολογίας μόνος του για το θέμα ώστε να μην απασχολήσει το κομματικό όργανο.
Δικαιωματιστές αλα καρτ
Αντίθετος και σε έντονο ύφος αρχικά με την τοποθέτηση Ρήγα εμφανίστηκε, κατά πληροφορίες, και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος όταν διαπίστωσε τις λεπτομέρειες της επίθεσης ζήτησε εντέλει συγγνώμη από τον πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Τον απόντα κ. Τζανακόπουλο υπερασπίστηκε ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ αποστάσεις φέρεται να κράτησε από την υπόθεση και ο κ. Διονύσης Τεμπονέρας. Αντίθετα, ο κ. Νίκος Παππάς τοποθετήθηκε λέγοντας πως δεν αμφισβητεί κανείς τα λεγόμενα του κ. Ρήγα, κλείνοντας κάθε συζήτηση περί της πραγματικής διάστασης του επεισοδίου, μολονότι η επιχειρηματολογία της απέναντι πλευράς επέμενε στο ότι η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος «δεν είναι λαϊκό δικαστήριο», επιχειρώντας να μεταθέσει στις καλένδες τη σχετική συζήτηση.
Κατόπιν αυτών, στελέχη που ήταν παρόντα κάνουν λόγο για «αλά καρτ δικαιωματιστές», καθώς οι αριστερόστροφοι σύντροφοί τους «θα χαλούσαν τον κόσμο για τυχόν δικαιώματα άλλων, αλλά κάνουν τα στραβά μάτια όταν τα παραβιάζουν οι δικοί τους». Εν τέλει, ο κ. Τζανακόπουλος θα περάσει το κατώφλι της Επιτροπής Δεοντολογίας, δηλαδή του Πειθαρχικού του ΣΥΡΙΖΑ.