Ανακοινώθηκε η αύξηση του επιδόματος μητρότητας από το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου νομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα το επίδομα μητρότητας αυξάνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού από 150-200 ευρώ σήμερα.
Για 9 μήνες μετά τη γέννηση (αντί για 4 που ισχύει ως τώρα) οι μητέρες θα λαμβάνουν 780 ευρώ ή περίπου 4.700-6.200 ευρώ επιπλέον, με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Στην πράξη το όφελος το 2024 θα είναι και μεγαλύτερο όσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός (σε περίπου 800 ευρώ το 2024 και έως τα 950 ως το 2027) για κάθε παιδί που θα αποκτά στο εξής η οικογένεια.
Πακέτο -ανάσα 1,1 δισ. ευρώ
Το πολυνομοσχέδιο με τα οικονομικά μέτρα παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα επτά βασικά μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, παρουσίασε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς. Το συνολικό τους κόστος ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ από το 2024 και μετά. Φέτος το κόστος τους υπολογίζεται στα 350 εκατ. ευρώ.
Τα 7 μέτρα:
Οριζόντια αύξηση 70 ευρώ σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Αύξηση κατά 20 ευρώ στην οικογενειακή παροχή (αφορά το 50% των δημοσίων υπαλλήλων).
Αύξηση 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης (αφορά και τα επιδόματα των ενστόλων και των γιατρών του ΕΣΥ, ερευνητές).
Αύξηση επιδόματος παραμεθορίου στους ένστολους στα 130 ευρώ.
Αύξηση οικογενειακού επιδόματος σε ένστολους κατά 15 ευρώ.
Αναπροσαρμογή μισθολογίου μελών ΔΕΠ με βάση την απόφαση του ΣτΕ (δίνεται αναδρομικά από 7 Οκτωβρίου 2022. Μεσοσταθμικά, η αύξηση κυμαίνεται στο 10% επιπλέον των υπολοίπων).
Αύξηση δαπανών διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης.
Παράλληλα, είπε ότι υπάρχει ρύθμιση για τον υπολογισμό δημοσιονομικής επίπτωσης των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων. Ο υφ. Οικονομικών διευκρίνισε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια των κομμάτων να υποβάλουν τα προγράμματά τους προς αξιολόγηση. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται η ενημέρωση των πολιτών και η παράθεση ρεαλιστικών προγραμμάτων εντός των δημοσιονομικών ορίων.
Αυξάνεται το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά
Η «σκυτάλη» στη συνέχεια πέρασε στον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος αρχικά τόνισε ότι η αύξηση του μέσου μισθού των πολιτών είναι μια αδιαπραγμάτευτη δέσμευση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης της ΝΔ. Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι, στο πλαίσιο της στήριξης του θεσμού της οικογένειας, αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Όπως είπε, το μέτρο στήριξης θα λάβει τη μορφή έκπτωσης φόρου.
Παραδείγματα έκπτωσης:
Για 1 τέκνο: Από τα 800 στα 900 ευρώ
Για 2 τέκνα: Από τα 900 στα 1.120 ευρώ
Για 3 τέκνα: Από τα 1.120 ευρώ στα 1.340 ευρώ
Για 4 τέκνα: Από τα 1.340 στα 1.480 ευρώ
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, οι ωφελούμενοι πολίτες είναι 1,34 εκατ., με τα μέλη αυτών των οικογενειών να ανέρχονται σε 4 εκατ.
Επίσημο: Παρατείνεται το Market Pass -Νέες αιτήσεις
Στη συνέχεια, ο υφυπουργός σημείωσε ότι παρατείνεται για τρεις μήνες το μέτρο του Market Pass. «Η παράταση θα είναι τρίμηνη, τα κριτήρια παραμένουν ίδια» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, δεν θα υπάρχει πλέον όριο για οικογένειες με 6 παιδιά και πάνω, αλλά θα υπάρχει όριο σε φιλοξενούμενους. Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, οι οποίες θα βασιστούν στις φορολογικές δηλώσεις για το 2022. Γι’ αυτόν τον λόγο, σημείωσε, θα πρέπει οι πολίτες να φροντίσουν να κάνουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023. Το δημοσιονομικό κόστος για την παράταση του Market Pass είναι τα 251 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι 2,8 εκατ. νοικοκυριά.
Youth Pass
Ένα ακόμη μέτρο που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός γίνεται πραγματικότητα. Ο Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι πλέον το Youth Pass, γνωστό αρχικά ως Freedom Pass, παίρνει μόνιμο χαρακτήρα.
«Είναι ένα νέο μέτρο και ήταν δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να στηρίξουμε τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τις μεταφορές και κυρίως τους νέους ανθρώπους που μπορούν να κάνουν χρήση αυτών των κονδυλίων» είπε ο υφυπουργός Οικονομικών. Δικαιούχοι του Youth Pass θα είναι όσοι στις 31/12 κάθε έτους είχαν συμπληρώσει τα 18 και 19 έτη, και όχι τα 20. Το ύψος του Youth Pass θα είναι 150 ευρώ, θα χορηγείται με τη μορφή ψηφιακής κάρτας διάρκειας 2 ετών και θα μπορεί να χρησιμοποιείται στον πολιτισμό, στον τουρισμό και στις μεταφορές.
Ένα ακόμη μέτρο που ανακοίνωσε ο Χάρης Θεοχάρης ήταν η μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στα φάρμακα.
«Είναι ένα δίκαιο μέτρο που αφορά τους πλέον αδύναμους. Δεν θα συνεχίσουμε τη διαδικασία της ετήσιας επέκτασης, αποφασίσαμε να δώσουμε μόνιμο χαρακτήρα στο μέτρο. Οι δικαιούχοι είναι περίπου 200.000. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους χωρίς συμμετοχή» τόνισε ο κ. Θεοχάρης. Στη συνέχεια, μίλησε για το μέτρο της έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια που ασφαλίζονται απέναντι σε σεισμό, πυρκαγιές και πλημμύρες. «Το μέτρο έχει στόχευση στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Πολίτες που έχουν ασφαλισμένη την περιουσία τους προστατεύονται και οι ίδιοι» υπογράμμισε. Να σημειωθεί ότι η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ θα αφορά μόνο το ασφαλισμένο ακίνητο -όχι άλλα ιδιοκτησίας του δικαιούχου που δεν είναι ασφαλισμένα- και πως η έκπτωση θα είναι αναλογική: π.χ. αν ένα σπίτι ασφαλιστεί για 6 μήνες τότε θα είναι -5%, όχι -10%.