Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Καυσωνας Μεσόγειος 2023: Ευρωπαϊκό ρεκόρ στις θερμοκρασίες αυτή την εβδομάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Καυσωνας Μεσόγειος 2023: Ευρωπαϊκό ρεκόρ στις θερμοκρασίες αυτή την εβδομάδα

Καυσωνας Μεσόγειος 2023: Οι υψηλές θερμοκρασίες κατακλύζουν τη νότια Ευρώπη

Οπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ, εκατομμύρια πολίτες αλλά και επισκέπτες της Μεσογείου προετοιμάζονται για καυτές θερμοκρασίες αυτή την εβδομάδα, αφού ένας αντικυκλώνας από την έρημο Σαχάρα που ονομάζεται Cerberus άρχισε να επεκτείνεται προς τα βόρεια.  Οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 44 βαθμούς στην Ισπανία, 45 στην Ελλάδα, 42 στην Κύπρο, στους 38 στην Κροατία, 37 στη Γαλλία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ στην Ιταλία μπορεί ο υδράργυρος να αγγίξει και τους 48 βαθμούς Κελσίου.

Οι θερμοκρασίες στην ηπειρωτική Ιταλία αναμένεται να φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σήμερα, Τετάρτη (12/7), ενώ στη Σικελία και στη Σαρδηνία προβλέπεται ο υδράργυρος να φτάσει τους 47-48 βαθμούς Κελσίου. Γεγονός που ώθησε τις Αρχές να εκδώσουν προειδοποιήσεις για τον απειλητικό καύσωνα, στις πόλεις Μπολζάνο, Φλωρεντία, Φροζινόνε, Παλέρμο, Περούτζια, Ριέτι, Ρώμη, Τορίνο και Βιτέρμπο. Οι θερμοκρασίες στο σύνολο της Μεσογείου πλησιάζουν τα επίπεδα ρεκόρ. Η υψηλότερη θερμοκρασία στην ευρωπαϊκή ιστορία καταγράφηκε στις Συρακούσες της Σικελίας στις 11 Αυγούστου 2021, με 48,8 βαθμούς Κελσίου.

Ιταλία και Ισπανία: θερμοκρασίες άνω των 40C-45C

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, καθηγητής Luca Mercalli, δήλωσε στον Guardian: «Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν θερμοκρασίες άνω των 40C ή 45C. Θα μπορούσαμε να πλησιάσουμε το ρεκόρ. Όπως και να έχει, τα επίπεδα θα είναι πολύ υψηλά». Η Ιταλία αναμένεται να πληγεί περισσότερο, ο Ιταλός μετεωρολόγος Stefano Rossi δήλωσε στην La Stampa ότι τα επίπεδα υγρασίας σε όλη τη χερσόνησο θα σημαίνουν ότι οι θερμοκρασίες δεν θα πέσουν κάτω από τους 22 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα.

Στην Ισπανία, οι δημοφιλείς νότιοι προορισμοί της Γρανάδας και της Κόρδοβα θα έχουν 44 και 45 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα τις επόμενες ημέρες, με τους αρμόδιους να εκδίδουν προειδοποιήσεις για καύσωνα προς τους ντόπιους και τους τουρίστες, ώστε να λάβουν μέτρα προστασίας. Επίσης, ο καύσωνας πρόκειται επίσης να ανεβάσει το θερμόμετρο έως και 43 βαθμούς Κελσίου στην Μαγιόρκα. Οι Ισπανοί όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του AP, φορούν τα μαγιό τους και πηγαίνουν στις παραλίες ή αν δεν είναι αυτό δυνατόν, στο κοντινότερο σιντριβάνι, έτσι ώστε να δροσιστούν από την αφόρητη ζέστη.

Έκκληση από τον Ερυθρό Σταυρό για τον καύσωνα στην Ελλάδα

Παρατεταμένο κύμα καύσωνα αναμένεται να επηρεάσει και την Ελλάδα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ενώ είναι πιθανόν ο υδράργυρος να αγγίξει και τους 45 βαθμούς Κελσίου. Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, με κορύφωση το διήμερο Παρασκευή 14 – Σάββατο 15 Ιουλίου, λόγω του καύσωνα «Κλέων». Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν τοπικά στους 43-44 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η θερμοκρασία στη συνέχεια θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση, διατηρούμενη ωστόσο για αρκετές ημέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ο παρουσιαστής καιρού της ΕΡΤ3, Σάκης Αρναούτογλου, τόνισε πως την Παρασκευή (14/7) -την πιο ζεστή μέρα του καύσωνα- η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στους κλειστούς κάμπους δεν αποκλείεται να φτάσει μέχρι τους 45°C. Ο Ερυθρός Σταυρός κάλεσε τους ανθρώπους να προσέχουν τους πιο ευάλωτους συμπολίτες τους, κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών. Οι άνθρωποι καλούνται να παραμένουν ενυδατωμένοι, να αποφεύγουν την καφεΐνη και το αλκοόλ και να προσέχουν για σημάδια θερμοπληξίας. Οι υψηλές θερμοκρασίες προβλέπεται να διαρκέσουν σε όλη τη Μεσόγειο για περίπου δύο εβδομάδες, οπότε χρειάζεται προσοχή.

 

Ο πιο θερμός Ιούνιος που έχει καταγραφεί

Το καλοκαίρι του 2023 θα είναι ιδιαίτερα θερμό, με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus να επιβεβαιώνει ότι ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου «Ελ Νίνιο» ωθεί τις θερμοκρασίες σε θάλασσα και γη σε πρωτοφανή επίπεδα. «Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, λίγο περισσότερο από μισό βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2000, ξεπερνώντας κατά πολύ το ρεκόρ του Ιουνίου του 2019», επεσήμανε η υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S), τα στοιχεία της οποίας, που συγκεντρώνονται από το 1950, θεωρούνται, μαζί με αυτά της αμερικανικής NOAA, από τα πιο αξιόπιστα παγκοσμίως.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (ΠΜΟ), η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη.«Ο κόσμος μόλις είχε την πιο ζεστή εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία», ανέφερε ο ΠΜΟ σε ανακοίνωσή του. Οι θερμοκρασίες σπάνε ρεκόρ τόσο στην ξηρά όσο και στους ωκεανούς, με «δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και το περιβάλλον», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Ανησυχητικά νέα για τον πλανήτη

«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητο έδαφος και μπορούμε να περιμένουμε να σημειωθούν κι άλλα ρεκόρ καθώς το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» αναπτύσσεται περαιτέρω και οι επιπτώσεις αυτές θα επεκταθούν μέχρι το 2024. Αυτά είναι ανησυχητικά νέα για τον πλανήτη», δήλωσε ο Κρίστοφερ Χιούιτ, διευθυντής κλιματικών υπηρεσιών του ΠΜΟ. Υπενθυμίζεται ότι καύσωνες του καλοκαιριού 2022, συνέβαλαν περίπου σε 60.000 θανάτους στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης. Η Ευρώπη βίωσε το 2022 το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ -μέχρι το επόμενο-, το οποίο σημαδεύτηκε από την επέλαση καυσώνων, καταστροφικών ξηρασιών και δασικών πυρκαγιών που έπληξαν τεράστιες εκτάσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις