Παρουσία Υπουργών, βουλευτών, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και πλήθους κόσμου διοργανώθηκε με επιτυχία από την Περιφέρεια Αττικής και την Εύξεινο Λέσχη Αθηνών η επετειακή εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Την εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών, στον Κεραμεικό, χαιρέτισαν εκτός από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, ο Υπουργός Εργασίας Α. Γεωργιάδης και ο Αντιπρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης και Διευθυντής Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Χ. Πασβαντίδης, παρουσία και του Προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών Δ. Μελισσανίδη. Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι : κκ Προκόπης Παυλόπουλος τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας- Πανεπιστημιακός – Ακαδημαϊκός, Ευάγγελος Βενιζέλος τ. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης – Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ, Άγγελος Συρίγος τ. Υπουργός – Αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ευάνθης Χατζηβασιλείου Καθηγητής Ιστορίας ΕΚΠΑ.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης. Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Γιάννης Σαρμάς, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ Μ. Αποστολάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Βλάχος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Β. Γιαννακόπουλος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Σ. Μελάς, οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με την παράταξη «Νέα Αρχή» του Γ. Πατούλη, Σ. Σπυρίδων, Ε. Μπαρμπαγιάννη και Β. Καβαλάρη, ο εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Γ . Σελίμης, οι Αντιδήμαρχοι Αθήνας Νίκος Αβραμίδης, Γιώργος Αγγελόπουλος, Πρόεδροι Συλλόγων Ποντίων Αττικής, Εκπρόσωποι Ενόπλων Δυναμεων και άλλοι.
Γ. Πατούλης: «Σήμερα θυμόμαστε μια από τις πιο καθοριστικές συνθήκες στην ιστορία του Έθνους μας»
«Κάθε φορά που συμμετέχω σε μια εκδήλωση που διοργανώνεται από Ποντιακά σωματεία, γεμίζω από τη χαρά που μου προσφέρει η επαφή με ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια του Ελληνισμού, εκείνο του Ποντιακού» ανέφερε χαρακτηριστικά ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε: «Αυτή την φορά όμως μπορώ να σας πω, ότι με διακατέχουν και αισθήματα συγκίνησης και νοσταλγίας. Μεγάλωσα δύο χιλιόμετρα μακριά από εδώ. Στις γειτονιές του Ταύρου. Ανάμεσα σε εκατοντάδες οικογένειες προσφύγων, Μικρασιατών και Ποντίων. Μόνο θετικές σκέψεις και εμπειρίες με συνοδεύουν από την συναναστροφή μου μαζί τους». «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να θυμηθούμε, έναν αιώνα μετά, μια από τις πιο καθοριστικές συνθήκες στην ιστορία του Έθνους μας. Εκείνην της Λωζάννης. Της Συνθήκης που μαζί με την προγενέστερη της, για την ανταλλαγή των πληθυσμών, κατέληξαν σε ένα ιστορικό δράμα και μια ιστορική ευκαιρία» τόνισε και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων:
Το δράμα ήταν ο βίαιος, αμετάκλητος ξεριζωμός των Ελλήνων, από εστίες και εδάφη που έζησε και μεγαλούργησε για 3.000 χρόνια, έπειτα μάλιστα και από μία απεχθή, συγκλονιστική, αιματοβαμμένη γενοκτονία. Ταυτόχρονα με τον ενταφιασμό της Μεγάλης Ιδέας, που αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για την αύξηση των εδαφών του νεοελληνικού κράτους τον πρώτο αιώνα της ύπαρξής του. Η ιστορική ευκαιρία ήταν η αναγέννηση και η πρόοδος του ελλαδικού χώρου καθώς ένα νέο αίμα έμπαινε στις φλέβες του. Το δυναμικό, πολιτισμικό, δημιουργικό αίμα των προσφύγων. Των προσφύγων που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας της χώρας μας, χτίζοντας μέσα από τις στάχτες της καταστροφής μια καινούρια ζωή, με καρτερία αλλά και μαχητικότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι αφετηρία του σύγχρονου εθνικού βίου είναι η άφιξη και ενσωμάτωση των προσφύγων στον εθνικό κορμό.
Η Συνθήκη της Λωζάννης οριοθέτησε αναμφίβολα μια από τις δυσκολότερες, τις πιο επώδυνες ιστορικές περιόδους του Ελληνισμού, που συνοδεύτηκε από απώλειες – εδαφικές και ανθρώπινες – και μεγάλη κοινωνική, οικονομική και πολιτική αναταραχή. Δεν χωρά όμως αμφιβολία ότι παράλληλα υπήρξε – και παραμένει μέχρι σήμερα, έναν αιώνα μετά – το θεμέλιο για την πολυπόθητη ειρήνευση στην περιοχή, ένας οδικός χάρτης πάνω στον οποίο Ελλάδα και Τουρκία πορεύτηκαν, προφανώς με περιόδους έντασης, πάνω σε μια λεπτή ισορροπία, που σε μεγάλο βαθμό καθόρισε και το διεθνές στάτους κβο στην περιοχή του Αιγαίου και ευρύτερα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Η αμφισβήτηση των όρων της συνθήκης, είναι αυτονόητο ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για την διασάλευση της ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή. Και είναι επίσης αυτονόητο, ότι η Ελλάδα ως διαχρονικός παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, δεν πρόκειται να προβεί σε ένα τέτοιο βήμα, ούτε όμως πρόκειται να δεχθεί καμία αμφισβήτησή τους από την άλλη πλευρά. Η υπεράσπιση των κεκτημένων μας, όπως αυτά περιγράφονται στις διεθνείς συνθήκες, αποτελεί την προϋπόθεση για μια Ελλάδα δυνατή, ανεξάρτητη, εθνικά κυρίαρχη, υπερήφανη, με εξέχουσα θέση στην περιοχή των Βαλκανίων και ισχυρή παρουσία στον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων. Γιατί δυνατή Ελλάδα σημαίνει ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία.
Θέλω να πιστεύω, ότι η ευτυχής συγκυρία της επανέναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, θα επανεπιβεβαιώσει αυτές τις ισορροπίες, μέσα από γόνιμη, ειλικρινή και εποικοδομητική διαδικασία, προς το συμφέρον των δύο γειτόνων λαών”. Κλείνοντας o κ. Πατούλης διαμήνυσε πως η Περιφέρεια Αττικής και ο ίδιος προσωπικά θα είναι πάντα δίπλα στους Ποντίους και τους Συλλόγους τους σε κάθε εκδήλωση τους, σε κάθε δράση τους, με κορυφαία εκείνην του Συντάγματος την 19η Μαΐου, ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας.
«Σήμερα επιβεβαιώνουμε για μια ακόμα φορά αυτή τη θερμή μας σχέση, με την ελπίδα ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Εύξεινο Λέσχη Αθηνών και στη διοργάνωση και άλλων εμβληματικών εκδηλώσεων, όπως η σημερινή. Άλλωστε ένας από τους στενότερους συνεργάτες μου στην Περιφέρεια είναι ο Αντιπρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης, φλογερός Πόντιος, ο Χάρης Πασβαντίδης», σημείωσε.