Ιδιοκτήτης γερανοφόρου, εντάχθηκε σε συμμορία τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές οχημάτων «κατά παραγγελία», ακριβώς επειδή ήταν κάτοχος τέτοιου τροχοφόρου, «χρήσιμου» στα υπόλοιπα μέλη.
Του Πέτρου Καρσιώτη
Η… χρησιμότητά του έγκειτο στο γεγονός ότι όποτε τα μέλη της συμμορίας που εξαρθρώνεται από την Αστυνομία εντόπιζαν ένα αυτοκίνητο που είχε «παραγγελθεί» από ενδιαφερόμενους, ο 44χρονος, αναλάμβανε τη μεταφορά, έναντι 400.000 ευρώ για κάθε δρομολόγιο! Είναι μία από τις παραμέτρους της νέας υπόθεσης εξάρθρωσης κυκλώματος, τα μέλη του οποίου διέπρατταν κλοπές σε πολλές συνοικίες των Βορείων και Νοτίων Προαστίων της Αττικής. Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, εξάρθρωσε την οργάνωση, που «προτιμούσε» οχήματα τελευταίας τεχνολογίας, με αυξημένη εμπορική ζήτηση.
Σε μια εκτεταμένη επιχείρηση σε Αχαρνές, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι και Παλλήνη, συνελήφθησαν 7 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος δράσης της οργάνωσης, για τον οποίο η ΕΛ.ΑΣ, αναφέρει:
«Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi), τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία και συγκεκριμένα: Αφού λάμβαναν «παραγγελίες» για αυτοκίνητα συγκεκριμένης μάρκας, μοντέλου και χρώματος, μετέβαιναν σε περιοχές κυρίως των νοτίων και βορείων προαστίων της Αττικής, όπου εντόπιζαν οχήματα με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια ενημέρωναν τους συνεργούς τους για την ακριβή τοποθεσία.
Ακολούθως, έσπαγαν κάποιο από τα τζάμια του οχήματος και αφού το μετακινούσαν για μικρή απόσταση, το φόρτωναν σε ειδικό γερανοφόρο όχημα και το μετέφεραν σε περιοχή της Δυτικής Αττικής. Εκεί πλαστογραφούσαν τους χαρακτηριστικούς του αριθμούς (αριθμό πλαισίου, κινητήρα κ.λπ) και έτσι το «νομιμοποιούσαν» για να το θέσουν εκ νέου σε κυκλοφορία, είτε το αποσυναρμολογούσαν για να επισκευάσουν με αυτό έτερα οχήματα, τα οποία είχαν αγοράσει με σοβαρές υλικές ζημιές».
Οι ρόλοι των εμπλεκομένων
Αναλύονται στη συνέχεια από τους αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας, οι ρόλοι των συλληφθέντων: «37χρονος ήταν ο αρχηγός και αποκλειστικός ρυθμιστής της λειτουργίας της οργάνωσης. Κατείχε τις περισσότερες γνώσεις στον τομέα του αυτοκινήτου έχοντας διασυνδέσεις με επαγγελματίες του χώρου. Επίσης, ήταν αυτός ο οποίος διευθετούσε τις οικονομικές εκκρεμότητες της οργάνωσης και παρέδιδε στα μέλη της τα χρήματα που τους αναλογούσαν από την συμμετοχή τους.
«Επιχειρησιακοί βραχίονες»
37χρονος, 22χρονος, 35χρονος και 30χρονος αποτελούσαν τους επιχειρησιακούς βραχίονες της οργάνωσης, έχοντας ενεργό ρόλο και μεγάλη εμπειρία στις κλοπές των αυτοκινήτων, καθώς και πλούσιο ποινικό παρελθόν.
· ο 37χρονος και ο 22χρονος παρείχαν τα αναγκαία μέσα για την τέλεση των κλοπών, καθώς διέθεταν οχήματα συγγενικών τους προσώπων για τη μετάβαση και διαφυγή τους.
· 44χρονος συμπλήρωνε τον επιχειρησιακό βραχίονα, καθώς κατείχε το ειδικό γερανοφόρο όχημα για τη μεταφορά των αφαιρεθέντων οχημάτων, ενώ για τις «υπηρεσίες» του αμειβόταν αδρά, λαμβάνοντας το ποσό των 400- ευρώ για κάθε μεταφορά».
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
Ηλεκτρονικός εξοπλισμός πλαστογράφησης οχημάτων, τεχνικός εξοπλισμός κλοπών αυτοκινήτων, πλήθος εγκεφάλων αυτοκινήτων, διαγνωστικό εγκεφάλων αυτοκινήτων, κινητήρας κλεμμένου αυτοκινήτου, ηλεκτρικός εκκενωτής (taser), συσκευές κινητών τηλεφώνων και κάρτες SIM, 2 φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διάφορα εξαρτήματα αυτοκινήτων, πλήθος κλειδιών αυτοκινήτων, βιβλίο service κλεμμένου αυτοκινήτου, ψηφιακά μέσα αποθήκευσης δεδομένων (USB), ρουχισμός που χρησιμοποιήθηκε κατά την τέλεση των κλοπών, το χρηματικό ποσό των 2.400 ευρώ, 10 οχήματα.
Από το Φάληρο ως τη Νέα Ερυθραία
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί 22 περιπτώσεις κλοπής και μία απόπειρα κλοπής οχημάτων καθώς και 2 κλοπές καταλυτών οχημάτων σε Παλαιό και Νέο Φάληρο, Μαρούσι, Κερατσίνι, Πατήσια, Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση, Αιγάλεω, Νέα Χαλκηδόνα, Νέα Ιωνία, Πεύκη, Νέα Ερυθραία, Χολαργό, Αγίους Αναργύρους, Πειραιά και Νέα Σμύρνη. Οι κλοπές διαπράχθηκαν από τις αρχές του 2022. Υπολογίζεται ότι το παράνομο οικονομικό όφελος που έχουν αποκομίσει τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης από τη μέχρι τώρα δράση τους ξεπερνά τις 240.000 ευρώ.