Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απάτη σοκ: Συμμορία Ρομά “σαρώνει” τη χώρα από το 2021 – Υποσχόταν… επιστροφή φόρου ή αποζημιώσεις
ΕΛΛΑΔΑ

Απάτη σοκ: Συμμορία Ρομά “σαρώνει” τη χώρα από το 2021 – Υποσχόταν… επιστροφή φόρου ή αποζημιώσεις

"Λεία" πάνω από 1.360.000 ευρώ!

Ακούγεται σαν εξωπραγματικό, αλλά είναι αλήθεια. Μετρητά και κοσμήματα αξίας άνω του 1.360.000 ευρώ, κατάφερε να αρπάξει από πολίτες σε πολλές περιοχές της χώρας, πολυπρόσωπη οργάνωση Ρομά, τάζοντας επιστροφές από την Εφορία ή αποζημιώσεις για διάφορα θέματα και ζητώντας πάντα την πληρωμή των «παραβόλων» προκειμένου δήθεν ξεκινήσουν οι…διαδικασίες!

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Σε αρκετές περιπτώσεις, όταν τα μέλη της οργάνωσης έμπαιναν στα σπίτια ανύποπτων ανθρώπων, που…χαίρονταν με τα ποσά που δήθεν «είχαν λαμβάνειν», οι δράστες των απατών που παρίσταναν τους λογιστές ζητούσαν να…φωτογραφίσουν τα κοσμήματα των θυμάτων τους, δήθεν για να τα παρουσιάσουν σαν…ενέχυρο στην Εφορία! Με διάφορους τρόπους, όμως, απασχολούσαν και…ζάλιζαν κυριολεκτικά τους ιδιοκτήτες των σπιτιών μέχρι που τα έπαιρναν και εξαφανίζονταν! Η εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες, κλοπές και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων σε διάφορες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Άρτα, Κόρινθο, Χαλκίδα, Πύργο, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης και Αίγιο, εξαρθρώνεται από την Ασφάλεια Δυτικής Αττικής.

12 συλλήψεις, 11 αναζητούνται

Σε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθησαν 12 μέλη της οργάνωσης σε Ζεφύρι και Αχαρνές και 4 μέλη της στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 11 μέλη, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί. «Για τη διερεύνηση της υπόθεσης», λέει η ΕΛ.ΑΣ  «προηγήθηκε εμπεριστατωμένη προανακριτική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου Κρήτης, την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας και των Τμημάτων Ασφαλείας Παπάγου-Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Κορίνθου, Άρτας, Ηρακλείου Αττικής και άλλων υπηρεσιών, στο πλαίσιο της οποίας σκιαγραφήθηκε η εγκληματική δραστηριότητα των κατηγορούμενων.

Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν συγκροτηθεί κι ενταχθεί σε αυτή, έχοντας διαρκή και πολυετή δράση τελώντας κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση απάτες και κλοπές, τετελεσμένες και σε απόπειρα και σε ορισμένες περιπτώσεις ληστείες, σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων. Πρόκειται για άτομα που συνδέονται μεταξύ τους με συγγενικούς και φιλικούς δεσμούς, χωρίς να ασκούν καμία επαγγελματική δραστηριότητα, όντας στην πλειοψηφία τους άεργοι, ενώ τα ηγετικά και βασικά στελέχη έχουν απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν για ίδια αδικήματα».

«Ψάρευαν» στο δρόμο

Στη συνέχεια αναλύεται ο τρόπος δράσης: «Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) που χρησιμοποιούσαν στην εγκληματική τους δράση, προέκυψε ότι, αφού προσέγγιζαν στο δρόμο ηλικιωμένους και κυρίως γυναίκες, παρουσιάζονταν κυρίως ως λογιστές αλλά και ως φιλικά πρόσωπα ή απεσταλμένοι συγγενών τους και τους έπειθαν να τους παραδώσουν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα, τα οποία κατά περίπτωση παραλάμβαναν από τις οικίες τους ή από τραπεζικά καταστήματα, όπου τους μετέφεραν.

Η…αποζημίωση

Πιο αναλυτικά, παρουσιάζονταν ως απεσταλμένοι συγγενικού τους προσώπου και ισχυρίζονταν ότι για να περαιωθεί οικονομική υπόθεση ή να ληφθεί μεγάλο χρηματικό ποσό ως αποζημίωση ή ως επιστροφή από την εφορία, θα έπρεπε πρώτα να τους παραδώσουν κάποιο χρηματικό ποσό, συνήθως ως παράβολο».

Πριν, όμως, από κάθε…εξόρμηση φρόντιζαν την εμφάνισή τους. Ιδού πως: «Για να είναι πιστευτοί είχαν περιποιημένη εξωτερική εμφάνιση και ιδιαίτερα ευγενική συμπεριφορά, ενώ για να κάμψουν την όποια αμφιβολία προσποιούνταν ότι μιλούσαν τηλεφωνικά με οικείο πρόσωπο του θύματος. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις έδιναν το τηλέφωνο στο θύμα, προκειμένου να συνομιλήσει με τον υποτιθέμενο οικείο του, το ρόλο του οποίου όμως αναλάμβανε ένας από τους συνεργούς», τονίζει η ΕΛ.ΑΣ.

Οι.. φωτογράφοι των κοσμημάτων

Ακόμη, με διάφορες προφάσεις έπειθαν τα θύματα τους να μην χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να τους καλέσει οικείο τους πρόσωπο ή ακόμη το αφαιρούσαν από την κατοχή τους ώστε να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο χρόνο διαφυγής, προτού ειδοποιηθούν οικείοι ή οι Αρχές. Σε αρκετές περιπτώσεις, ζητούσαν να τους παρουσιάσουν χρυσαφικά και κοσμήματα με το πρόσχημα της φωτογράφισης αυτών, ωστόσο στη συνέχεια απομάκρυναν τα θύματά τους από το χώρο, τους αποσπούσαν την προσοχή και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί αφαιρούσαν τα χρυσαφικά». Σε περίπτωση που τα θύματα εξέφραζαν αμφιβολίες ή ήταν επιφυλακτικοί, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δε δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν σωματική βία σε βάρος τους. Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε -14- οικίες και -4- ενεχυροδανειστήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

44.880 ευρώ, πλήθος χρυσών κοσμημάτων και ρολογιών, 15- αυτοκίνητα, 2- κυνηγετικά όπλα, περίστροφο, 74- φυσίγγια, κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM και πλήθος ειδών ρουχισμού σχετιζόμενων με τις κλοπές και διάφορα αντικείμενα αλλοίωσης χαρακτηριστικών (περούκες-κοτσίδες-καπέλα). Από την μέχρι τώρα έρευνα, προκύπτει ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τουλάχιστον από τα μέσα του έτους 2021 έχουν διαπράξει τουλάχιστον 113 αξιόποινες πράξεις και συγκεκριμένα 52 περιπτώσεις απάτης, 16 περιπτώσεις κλοπής, μία περίπτωση ληστείας, 16 περιπτώσεις απάτης και κλοπής, μία περίπτωση απάτης και ληστείας, μία περίπτωση απόπειρας απάτης και κλοπής και 26 περιπτώσεις απόπειρας απάτης, με τη λεία τους να ξεπερνά το ποσό του 1.360.000 €.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις